{description}

Aktuella aktiviteter

HÖSTEN 2019

Berättarum

Hösten-vintern 2019/20
I studiecirkeln Kvinnorum möttes svenska och afghanska kvinnor i samtal kring hur det är att vara kvinna idag. Under hösten 2019 tar vi nästa steg när även männen bjuds in till Berättarrum. Vi söker därför svenska män och kvinnor som vill mötas i samtal med afghanska vänner.
Berättarrum genomförs i samarbete med Sensus och Museum Anna Nordlander.
Anmälan och frågor till theresa.eriksson@vasterbottensteatern.se
– – – – – – – – – – – – –

Berättardagar i Tärnaby

19-21 september, Tärnaby
Storuman är Årets Kulturkommun 2019/20, ett år fyllt av kultur. Och givetvis tar berättandet plats. Som när Nordiskt Berättarcentrum arrangerar Berättardagar i Tärnaby. Gunnar Eklund medverkar med Skräddar Molins berättelser och det blir Berättarworkshops för både vuxna och skolelever. Dagarna avslutas med Berättarklubb på Fjällhotellet.
Mer information och komplett program publiceras snarast här på webben.
– – – – – – – – – – – – –

VÅREN 2019

Berättarklubb

En kväll med berättelser och musik, en minifestival för er som längtar till Berättarfestivalen!
Tisdag 9 april öppnade vi vår scen påVästerbttensteatern för fler berättelser än de vi själva producerar. VI får visa att alla människor berättelser är värda att lyssna på. Kvällen blev mycket lyckad och det gör att vi förhoppningsvis kan återkomma med fler upplagor av vår Berättarklubb.

På scenen denna kväll fanns Gunnar Eklund, som alltid uppskattad berättare. Dessutom fick vi ta del av Livsberättelser från Malin Andersson, Åsa Lindström-Öberg, Kerstin Andersson, Sonja Lindblom och Margaretha Hörnqvist. De bjöd på allt från livsbetraktelser till barndomsupplevelser och en hel del däremellan. Musikalisk gäst var Olov Antonsson. Han har av Po Tidholm recenserats med orden ”gör för Umeå och Skellefteå vad ’Känn ingen sorg för mig Göteborg’ gjorde för Håkan Hellströms hemstad”. Olov berättar historier med sin musik, berättelser förankrade i Västerbotten.

Berättarklubben genomfördes i nära samarbete med Skelleftebygdens berättarförening och Bilda.

{description}

– – – – – – – – – – – – –

KvinnORKS-podden

Mars 2019

”Det finns ju så många berättelser om kvinnORK!” Det säger Matilda Kjellmor om KvinnORKS-podden som kompletterar hennes föreställnings KvinnORKAn. Podden är ett sätt att fördjupa och bredda samtalet kring kvinnorken som är den tråd som binder ihop föreställningen. Matilda säger själv att ”den handlar om mig och mina förmödrar; mamma, mormor, mormors mor och mormors mormor”.

Poddsamtalen har tagit olika vändningar beroende på vem Matilda pratar med, men den där kvinnorken kommer hela tiden upp, diskuterad ur olika perspektiv.

I det första avsnittet, som har release 4 mars, träffar Matilda Kjellmor Lena Stenvall över en kopp kaffe. Lena har arbetat inom psykiatrin med våldsutsatta kvinnor och jobbar även med psykisk ohälsa. Deras samtal har fått rubriken Vad händer med jaget vid slaget? – en jobbig men viktig fråga säger Matilda.

Förutom Lena Stenvall i det första avsnittet träffar Matilda fyra andra kvinnor med på olika sätt starka berättelser:
Kärlek och krig med Jasmine Ravaghi.
Psyksjukan och broderi med Maja Delborn.
Prestation och sprit med Monica Lindgren.
Kära, mamma kan du inte bara sluta dricka med Theresa Eriksson.

KvinnORKS-podden publiceras i fem avsnitt under mars med start 4 mars.
Produktion: Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern.
Medverkande: Matilda Kjellmor med gäster.
Producent: Lillemor Skogheden.
Podden finns för lyssning bland podcasts på vasterbottensteatern.se – lyssna här »
Den finns även på iTunes och på andra webbplatser där poddar publiceras.

– – – – – – – – – – – – –

Kvinnorum – en studiecirkel

November – december 2018.

En idé om att genom konst och kultur föra samman kvinnor för att samtala om hur det är att vara kvinna idag. Vad bär vi med oss i arv av de som har gått före? Vilka mönster följer vi och vad har vi valt att göra annorlunda? Vilka skillnader eller likheter finns beroende på var vi har växt upp?

Vi kommer att utgå från olika inspirationsmaterial för samtal, bl.a. Västerbottensteaterns berättarföreställning KvinnORKAn av och med Matilda Kjellmor och Museum Anna Nordlanders konstutställning Jag är störst, av Ulrika Sparre.

Studiecirkeln består av 6 träffar, och deltagare är kvinnor födda i Afghanistan och kvinnor födda i Sverige.

Ett samarbete mellan Nordiskt berättarcentrum/Västerbottensteatern, Museum Anna Nordlander och Sensus, med stöd av Länsstyrelsen i Västerbotten.

– – – – – – – – – – – – – – – –

Seminarium: Sceniskt berättande – då, nu och i framtiden

Kulturhuset/Stadsteatern, Stockholm, 24 oktober 2018
Ett samtal i två delar om att arbeta med berättande och berättarteater som konstformer.

1. Sceniskt berättande – då och nu
Vad betyder det idag att arbeta med berättande inom scenkonstområdet? Är det en konstnärlig stil, en arbetsmetod eller ett förhållningssätt till utövandet? Och hur är det med publiken, hur tilltalas den?

2. Vems berättelser får ta plats på scenen?
I samtal om publikutveckling, både vad gäller befintlig och ny publik, måste vi ta ställning till frågor om mångfald och representation, men även begrepp som autenticitet och trovärdighet. Hur arbetar vi inom scenkonstområdet med kulturarvsbegreppet?
Har vi, liksom museerna, ett ansvar att bevara, förmedla, levandegöra och kanske förnya kulturarvsbegreppet?

Alla har en berättelse som förtjänar att höras, heter det ofta. Hur möter vi på teatern detta intresse/behov av att dela sin berättelse med omvärlden? Är det en del i en demokratisering och ett jämlikhetsarbete att öppna våra scener för medborgarna och deras berättelser eller har vi rätt att värna scenkonstens integritet genom att själva fortsätta sätta agendan för vilka berättelser som ska ställas på scenen, till exempel utifrån en regional, geografisk tradition?

Medverkande:
Bobo Lundén, regissör/konstnärlig ledare, Västerbottensteatern.
Josette Bushell Mingo, skådespelare/regissör och prefekt vid Institutionen för skådespeleri, Stockholms dramatiska högskola.
Peter Jankert, skådespelare/regissör med lång erfarenhet av berättarteater.
Rasmus Lindberg, regissör/dramatiker och tf biträdande teaterchef, Norrbottensteatern.
Lillemor Skogheden, regissör, pedagog och konstnärlig resursperson, Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern.
Samtalsledare: Robert Herrala, verksamhetschef, Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern.

Seminariet var en del av Norrländsk invasion – en gemensam satsning av länsteatrarna i de fyra Norrlandslänen och Giron Sámi Téahter inom ramen för Norrscen.