{description}

Årets Berättarkommun

Vindeln är Årets Berättarkommun2019/20

Vindeln är Årets berättarkommun i Västerbotten 2019/20 – ett år som fylls av berättande. Kickoff för berättaråret sker 31 augusti i samband med Bygde- och skördemarknaden på Hembygdsområdet. Sedan fortsätter det med publika evenemang, utbildning och andra aktiviteter. Berättarcaféer, ordfördelarutbildning, projektet Livsberättelser, berättande i skolan och en avslutande lokal berättarfestival står bland annat på programmet.

Lokal utveckling genom berättande i Västerbotten – Berättarnas län
Årets berättarkommun i Västerbotten arrangeras av Västerbottens museum och Nordiskt Berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern, i samverkan med den kommun som nominerats och accepterat utnämningen.

Nordiskt Berättarcentrum och Västerbottens museum vill uppmärksamma kommuner som på ett målmedvetet och engagerat sätt vill arbeta med berättande. Syftet med utnämningen är att den ska fungera som inspiration till alla de som vill utveckla berättandet på den egna hemorten, öka berättandets betydelse och med det – stärka den lokala utvecklingen i hela Västerbotten.

Utgångspunkten är utveckling baserad på en kombination av lokala förutsättningar och möjligheter samt stöd och resurser från regionala kulturinstitutioner. Avsikten är att stimulera till aktiviteter under hela året och att ge anledning till kontinuerlig samverkan mellan berättarkommuner i länet.

Årets berättarkommun Vindeln arrangeras i samverkan med Vindelns kommun och lokala föreningar och organisationer.

Program för hösten 2019

Kickoff för Vindeln som Årets berättarkommun 2019/20!
Lördag 31 augusti Hembygdsområdet, Vindeln

Invigning och berättarprogram i samband med Bygde- och skördemarknaden.

13.00 Berättarbudkaveln överlämnas. Nordiskt Berättarcentrum och Västerbottens museum ger en kort bakgrund. Sorsele kommun lämnar över berättarbudkaveln till Årets berättarkommun Vindeln.

13.30 – 13.55 Visor från skogen och stan med Gösta Widell, Åmsele.

13.55 – 14.20 Röster från Vindeln. Ett muntligt kollage med berättelser från mer än 30 år.

14.25 – 14.50 Visor på bondska. Roland Johansson, Gullsjö.

15.00-16.00 Fröken, ur Sara Lidmans Hjortronlandet. Västanå Teater presenterar en berättelse i ord och ton – med Magdalena Eriksson och Alva Granström. Fri entré!

”Fröken” spelas i Rundlogen, övriga program på Lilla scenen (dansbanan vid regn).

Andra berättaraktiviteter under dagen:
Workshops och information. Ute på området och i Jacob Jans-stugans sal träffar du representanter från Nordiskt Berättarcentrum och Västerbottens museum som informerar om berättaråret och håller korta workshops i berättande.

Idéer för berättaråret. Möt biblioteket och några av kommunens kulturföreningar och studieförbund som gärna tar emot tips och idéer på olika berättararrangemang under året.

Arrangör: Västerbottens museum, Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern och Vindelns kommu.

– – – – – – – – – – – – – –

Ordfördelarutbildning och berättarcafé
Lördag den 7 sept kl 10-16, ABF Vindeln

Lär dig och pröva på att arrangera ett berättarkafé i din egen by, lokal eller förening.

Att arrangera ett berättarkafé är ett roligt och enkelt sätt att inspirera människor till att träffas för att dela med sig av sina egna unika berättelser. Utgångspunkten är en lokal, några som fixar fikat och någon som leder och fördelar ordet och som ser till att skapa en trygg och positiv stämning – en Ordfördelare.

Kursledare: Marianne Folkedotter, Västerbottens museum

Innehåll Ordfördelarutbildning
-Kort workshop i berättande
-Vad är ett berättarkafé?
-Vad innebär det att vara ordfördelare och hur förbereder man sig?
-Hur skapar vi en trygg stämning så att människor vågar berätta?
-Vilka lokaler fungerar bra? Ska man använda teman eller inte?
-Vad gör man om det blir tyst?

I kursen som är kostnadsfri ingår att själv med stöttning av kursledare pröva på att leda ett berättarkafé.

Anmälan: Weronica Mattsson, ABF Vindeln. weronica.mattsson@abf.se Tel 0933-61356
Sista anmälningsdag: 6 september

Arrangör: Västerbottens museum och ABF Vindeln

– – – – – – – – – – – – – –

Så klädde vi oss förr – klädminnen
Torsdag 12 september kl 18.00, Byagården, Ramsele

Vi träffas på Byagården och får en guidad visning i Tantmuseet samt dräkthistoria presenterad av Hillevi Wadensten i Byagården med möjlighet att berätta om dina egna klädminnen.

Fri entré och gratis fika!

– – – – – – – – – – – – – –

Barnens bibliotek: Skade den glade
Fredag 4 oktober 14.00, Vindelns bibliotek

Gudinnan Skade den glade bjuder in till en interaktiv och lekfull teater med vida historiska vingslag. Här berättar Skade historier om viktiga samiska kvinnor med hjälp av dockor och andra spännande karaktärer. Följ med på en hisnande resa genom olika tider, historiska sanningar och mytologiska fantasier som flätar samman samisk historia och fornnordiska gudaberättelser!

Barnteater med Teater Oland.
Pyssel och fika. Från ca 3 år.
Fri entré, fika till självkostnadspris.
Arrangör: Vindelns bibliotek.

– – – – – – – – – – – – –

Tunnbröd – en läcker historia
Torsdag 17 oktober kl 18.00, Åmsele Folkets hus

Följ med på en resa genom tunnbrödssverige från Lappland till Skåne. Anki Berg berättar om tunnbrödets historia, utbredning och lokala varianter.

I våras utkom boken med samma namn, utgiven av Tunnbrödsakademin och med Anki Berg som huvudförfattare. Boken finns till försäljning under kvällen.

Vi bjuder på fika.

Arrangör: Vindelns bibliotek i samarbete med Alla tiders Vindeln

– – – – – – – – – – – – – –

Teatercafé i Vindeln
Tisdag 22 oktober kl 18.00-20.00, Vindelns bibliotek, Torget

Minnesbilder – berättelser och sånger från en uppväxt i Södra Norrlands kustland. Följ med Jan Boholm på en resa genom 60- och 70-talets Svartvik.

Med värme, humor och underfundiga texter berättar han om hemmafruar, tändstickor och världens längsta skolfröken. Och något mer.

Fikat serveras av Fridas café.

Anmälan och kostnad: Endast föranmälan och förköp på Vindelns bibliotek. 100 kr för teater och fikabiljett.

– – – – – – – – – – – – –

Livsberättelser – workshop i muntligt berättande
Fredag-söndag 8-10 november, ABF Vindeln
Uppföljande avslutning torsdag 21 november, Berättarkväll på Fridas, Vindeln

”Genom att dela våra upplevelser och historier med andra så berättar vi oss fram till vem vi är som människa i det samhälle vi verkar.”

Livsberättelser är precis som det låter. Berättelser från livet, upplevda av den som berättar. Det är roligt och givande för både berättare och åhörare och ger stort gensvar hos alla som lyssnar. Under Årets berättarkommun vill vi erbjuda dig att ta del av detta, under ledning av Lillemor Skogheden, pedagog och konstnärlig resurs på Nordiskt Berättarcentrum.

Vi arbetar i en grupp på ca 7-10 deltagare. Lustfyllt och enkelt coachas du med målet att hitta sanna, intressanta och berörande berättelser, kanske kring ett viktigt eller aktuellt tema. Du väljer själv vilken av dina berättelser du vill fördjupa dig i och du får träna på att hitta en bekväm form för både berättelsen och din egen berättarstil. Det avslutas med en enkel berättarkväll på Fridas Café, där du möter en liten publik.

För vem? För att delta i denna workshop krävs inga förkunskaper, bara en lust att berätta och vilja dela med sig av sina minnen från en scen.

”Att lyfta och synliggöra det faktum att alla har något viktigt att berätta blir i all enkelhet en demokratisk handling.”

Kursen är kostnadsfri.

Välkommen med frågor till Lillemor Skogheden, Nordiskt Berättarcentrum, Västerbottensteatern lillemor.skogheden@vasterbottensteatern.se, tel 070 – 250 45 99

Välkommen med anmälan till Weronica Mattsson, ABF Vindeln weronica.mattsson@abf.se tel 0933-61356
Senaste anmälningsdag: 4 november

– – – – – – – – – – – – – –