Darling Dorotea

Vad skulle hända om Norrland bröt sig loss från resten av Sverige?
Den tanken prövar Västerbottensteatern i den nyskrivna pjäsen Darling Dorotea, som är inspirerad av
västerbottningars egna ord och tankar, som samlats in i intervjuer runt om i länet.

Tea är en ung idealist och aktivist redo att ta strid för sin älskade hemtrakt. Hon tycker det är dags att de regionala politikerna slutar stryka Sveriges centrala makt medhårs, och hävdar högljutt att de statliga bolag och privata intressen som roffar åt sig av norra Sveriges naturrikedomar måste börja betala tillbaka.

Karin är hemvändaren som gjort politisk karriär i Stockholm men återvänt till regionalpolitiken för att slicka såren efter rejäla klavertramp i såväl yrkes- som privatliv. Med sig har hon sonen Alexander som aldrig tidigare satt sin fot norr om Dalälven. Han är en storstadsyngling med välbeställda karriäristföräldrar, som lämnats vind för våg under uppväxten och nu söker efter mening och mål.

Mitt under lanseringen av Karins storslagna kampanj ”Nystart Västerbotten” tar en lokal grupp med militär hjälp makten över hela norra Sverige och utropar den Bottniska republiken. Ledare för kuppen är revolutionsromantikern John, uppbackad av en rad tunga lokala maktintressen. Nyheten slår ner som en bomb och ställer
Karin, Alexander och Tea inför svåra val: är den nya republiken ett hot eller en möjlighet? Är de med eller emot? Deras ställningstaganden tvingar dem att se sig själva i nytt ljus.

Darling Dorotea är en upplevelse där publiken hamnar mitt i det dramatiska
skedet då en statskupp äger rum.
Publiken rör sig mitt i skeendet och får följa med bakom kulisserna i maktens korridorer. Med humor, värme, mycket musik och stor ensemble tar föreställningen sig an angelägna frågor om Västerbottens och norra Sveriges framtid, nutid och historia.
Välkommen till tankeexperimentet, den Bottniska republiken, och en riktig ”feel-good-road-theatre”!

Vi planerar att erbjuda bussresor, mer info kring detta längre fram. Kontakta gärna säljare vid intresse!

Premiär 4 mars 2017!

Manus: Bobo Lundén, Tora von Platen
Regi: Bobo Lundén
Scenografi och kostym: Helena Weegar
Musikarrangemang: Cay Nyqvist
Ljus: Kin Grenholm
Medverkande: David Andersson, Gunnar Eklund, Annika Isaksson, Mikael Lindgren, Margareta Niss, Adrian Nordin, Anna Söderling
Längd: ca 2h och 30 min inkl. paus
Spelperiod: våren 2017
Gruppbokning/ Företagsförsäljning: stina.renstrom@vasterbottensteatern.se
Biljetter: Turistbyrån, Tickster, www.vasterbottensteatern.se,
Nordanå reception.
Pris: Ord pris. 250 kr, gruppris 220 kr, ungdom/student 100 kr