relativitetsteorin

Relativitetsteorin

I samarbete med Musikalakademien i Umeå presenterar Västerbottensteatern Relativitetsteorin – en musikal av Neil Bartram och Brian Hill.

Relativitetsteorin är en musikal om en grupp unga människor som under ett högskoleprov reflekterar över livet och vem man är i förhållande till andra.

Ett prov som kan förändra deras liv. Ge en framtid, en chans till en ny framtid eller fortsätta på samma väg som förut? I denna situation full av förväntningar, anspänning, stress och press reflekterar studenterna kring livet. Var dom kommit från, var dom befinner sig nu och var dom är på väg? Vad är viktigt i livet? Allt nå framgång via prestation? Eller är det som Albert Einstein uttryckte det: ”Endast ett liv levt för andra är ett liv värt att leva”.

Genom fantastisk sång och musik, finurliga och roliga texter och monologer får vi blicka in i en grupp unga människors liv med allt vad det innebär. Oavsett om du är allergisk mot katter, förälskad för första eller den tionde gången, är mitt i en skilsmässa eller har bakteriefobi så hoppas vi att Ni känner igen er i denna saliga blandning av mänsklighet.

Om ett träd faller i skogen men ingen hör det, gör det då något ljud?
Jag existerar endast om jag observeras.
Det du säger studsar elastiskt mot mig och landar plastiskt på dig.
“När man uppvaktar en kvinna man tycker om, känns en timme som en sekund. När man sitter på glödhett kol känns en sekund som en timme. Det är relativitet.” — Albert Einstein.
Jag är ingenting utan dig.

Musikalens skapare, Neil Bartram och Brian Hill, skriver:
“Relativitetsteorin började som ett uppdrag från Sheridan College in Oakville, Ontario, Kanada, att skriva en musikal för skådespelare i college-åldern. /…/ För att förstå hur denna åldersgrupp tänker, träffade vi flertalet unga skådespelare, pratade med dem och lyssnade noga på deras historier. Om vi ska vara helt ärliga förväntade vi oss historier om att jobba på Broadway, om kändisdrömmar. Till vår glada överraskning, möttes vi av allt annat förutom det. Vi satt i flera timmar och lyssna på hysteriskt roliga och hjärtskärande historier om hemma, barndom, familj, kärlek, förlust, och den djupa samhörigheten mellan dem. I varje historia fanns en röd tråd om tillhörigheten och osäkerheten som kommer med deras evigt expanderande världar.”

Torsdag 9/5 kl 19.00. Fredag 10/5 kl 19.00. Lördag 11/5 kl 19.00, Västerbottensteatern


Längd: 1 tim 15 min utan paus
Ord pris: 250 kr
Ungdom/stud: 150 kr

Musik och sångtexter: Neil Bartram
Manus: Brian Hill
Svensk översättning: Elsa Fryklund
Regi: Musikalakademiens lärare i samarbete med Bobo Lundén
Medverkande: 13 musikalelever från Musikalakademien, Strömbäcks folkhögskola.
En produktion av Musikalakademien i Umeå i samarbete med Västerbottensteatern

The Theory of Relativity was developed at the Canadian Music Theatre Project, Sheridan College in Oakville, Ontario, Canada.
Originally Produced by Goodspeed Musicals, East Haddam, CT. The Musical was presented at the National Alliance for Musical Theatre’s
Festival of New Musicals in 2015

Biljetter