när prinsen kom till byn

När prinsen kom till byn

Gunnar Eklund i en helt ny berättarföreställning – en fri tolkning av Torgny Lindgrens berättelse I Brokiga Blads vatten.

”En dag när moster Lydia stod vid köksbordet – ja det var under kriget och hon hade just kokat tre fläskläggar som hon skulle plocka köttet av – knackade självaste prins Eugen försiktigt tre gånger på dörren innan han steg in. Moster Lydia visste ju inte alls vem det var och ropade:
Plats! Plats! Prins Eugen ställde sig genast i givakt men det var inte åt honom hon skrikit, utan åt den danska doggen Lola som hon fått i stället för betalning av en nasare från Boden som stulit´na i Bygdsiljum…”
Vilken sanning det ligger i det här – att prins Eugen skulle ha kommit på besök hos moster Lydia i Norsjö – är inte så lätt att veta då hennes systerson, och tillika berättelsens författare, heter Torgny Lindgren. Han skrev en gång till Gunnar Eklund att ”man icke ska vara återhållsam då man ljuger.”

Gunnar Eklund spelade denna föreställning för utsålda hus under våren 2019. Få skådespelare har väl tolkat Torgny Lindgrens texter ochkaraktärer så ofta som han. Allt från Skrävel Jani i Ormens väg på hälleberget till berättelsen om Skräddare Molin som också spelades in för TV. När prinsen kom till byn är en fri tolkning av I Brokiga Blads vatten – en färgglad berättelse om livet och kärleken till konsten.

”Inom ramarna för lunchteaterns korta format lyckas Eklund – precis som Torgny Lindgren – vara både djupsinnig, rolig och självklar.” Folkbladet, tisdag 26 februari 2019

”Torgny Lindgrens berättelse får nytt liv i Gunnar Eklunds händer – och det blir både otroligt mysigt
och roligt.” Norran, måndag 4 februari 2019

”Älskvärd Torgny-tolkning” ”Han gör som vanligt det mesta rätt. Ensam på scenen i en timme, många karaktärer att gå in och ut ur – och ändå ställer han sig aldrig i vägen. Det är hela tiden texten som har huvudrollen.” Västerbottens-Kuriren, tisdag 26 februari 2019

Fredag 18/10 12.00
Västerbottensteatern
Författare: Torgny Lindgren
Manus & medverkan: Gunnar Eklund
Bearbetning, ljus & regi: Bobo Lundén
Scenografi & kostym: Linda Tubler
Föreställnings längd: ca 1 timme
Spelas som teater med mat
Pris: 210 kr inkl soppa