när prinsen kom till byn

När prinsen kom till byn

Gunnar Eklund i en helt ny berättarföreställning – en fri tolkning av Torgny Lindgrens berättelse I Brokiga Blads vatten.

”En dag när moster Lydia stod vid köksbordet – ja det var under kriget och hon hade just kokat tre fläskläggar som hon skulle plocka köttet av – knackade självaste prins Eugen försiktigt tre gånger på dörren innan han steg in. Moster Lydia visste ju inte alls vem det var och ropade:
Plats! Plats! Prins Eugen ställde sig genast i givakt men det var inte åt honom hon skrikit, utan åt den danska doggen Lola som hon fått i stället för betalning av en nasare från Boden som stulit´na i Bygdsiljum…”
Vilken sanning det ligger i det här – att prins Eugen skulle ha kommit på besök hos moster Lydia i Norsjö – är inte så lätt att veta då hennes systerson, och tillika berättelsens författare, heter Torgny Lindgren. Han skrev en gång till Gunnar Eklund att ”man icke ska vara återhållsam då man ljuger.”

Gunnar Eklund spelade denna föreställning för utsålda hus under våren 2019. Få skådespelare har väl tolkat Torgny Lindgrens texter ochkaraktärer så ofta som han. Allt från Skrävel Jani i Ormens väg på hälleberget till berättelsen om Skräddare Molin som också spelades in för TV. När prinsen kom till byn är en fri tolkning av I Brokiga Blads vatten – en färgglad berättelse om livet och kärleken till konsten.

Fredag 18/10 12.00
Västerbottensteatern
Författare: Torgny Lindgren
Manus & medverkan: Gunnar Eklund
Bearbetning, ljus & regi: Bobo Lundén
Scenografi & kostym: Linda Tubler
Föreställnings längd: ca 1 timme
Spelas som teater med mat
Pris: 210 kr inkl soppa

När prinsen kom till byn.
18/10, 12:00
Skellefteå, Västerbottensteatern