när prinsen kom till byn

När prinsen kom till byn

Gunnar Eklund i en helt ny berättarföreställning – en fri tolkning av Torgny Lindgrens berättelse I Brokiga Blads vatten.


Extrainsatta föreställningar i Skellefteå: 12/3, 13/3, 1/4, 2/4 & 3/4 kl. 19.00. Pris 150 kr.

”En dag när moster Lydia stod vid köksbordet – ja det var under kriget och hon hade just kokat tre fläskläggar som hon skulle plocka köttet av – knackade självaste prins Eugen försiktigt tre gånger på dörren innan han steg in. Moster Lydia visste ju inte alls vem det var och ropade:
Plats! Plats! Prins Eugen ställde sig genast i givakt men det var inte åt honom hon skrikit, utan åt den danska doggen Lola som hon fått i stället för betalning av en nasare från Boden som stulit´na i Bygdsiljum…”
Vilken sanning det ligger i det här – att prins Eugen skulle ha kommit på besök hos moster Lydia i Norsjö – är inte så lätt att veta då hennes systerson, och tillika berättelsens författare, heter Torgny Lindgren. Han skrev en gång till Gunnar Eklund att ”man icke ska vara återhållsam då man ljuger.”

Vi på Västerbottensteatern är mycket glada att få Gunnar Eklund tillbaka i huset med en helt ny Torgny-föreställning. Få skådespelare har väl tolkat Torgny Lindgrens texter ochkaraktärer så ofta som han. Allt från Skrävel Jani i Ormens väg på hälleberget till berättelsen om Skräddare Molin som också spelades in för TV. Och nu, tio Torgnyproduktioner senare, presenterar vi stolt När prinsen kom till byn – en fri tolkning av I Brokiga Blads vatten – en färgglad berättelse om livet och kärleken till konsten. Av och med Gunnar Eklund, i regi av Bobo Lundén.

Premiär 31 januari 2019!
Föreställningslängd: ca 1 timme

Författare Torgny Lindgren
MANUS & MEDVERKAN Gunnar Eklund
BEARBETNING, LJUS & REGI Bobo Lundén
SCENOGRAFI & KOSTYM Linda Tubler
MUSIK I FÖRESTÄLLNINGEN Olle Lindvall
DRAMATURG Tora von Platen
LJUD & LJUS Henrik Alakangas
SUFFLering Monica Lundmark
KOSTYMMÄSTARE Ulrica Forsgren
SCENMÄSTARE Jonas Åberg
DEKORMÅLERi & ATTRIBUT Agnes Lundmark, Catarina Berglind
SNICKeri Petter Ögren
TAPETSERi Tomas Johansson
REKVISITa Berit Lundqvist
SVETSning Niclas Andersson
AFFISCHFOTO Mikael Nygren.
PRESS & PROGRAMFOTO Patrick Degerman.
GRAFISK FORMGIVNING Sofia Lindblom.
KOMMUNIKATION, PRESS OCH FÖRSÄLJNING
Maria Asserud, Birgitta Bergmark, Kristina Bygdén, Pär Löfbom
EKONOMI, ADMINISTRATION & CAFÈ Erica Johansson, Martina Persson, Anki Säll, Ylva Öhlund Brännholm.
TEKNISK ANSVARIG Olga Pettersson & Ylva Öhlund Brännholm
PRODUCENT Olga Pettersson
KONSTNÄRLIG LEDARE Bobo Lundén
ANSVARIG UTGIVARE Fransesca Quartey

TACK TILL: Eva Hellerqvist, Anna Lindfors och Skellefteå museum. Gunnar Vesterlund. Radko Macuha.

FÖLJ och tagga OSS @vasterbottensteatern, #närprinsenkomtillbyn, #västerbottensteatern

Föreställningsdatum:
Torsdag 31/1 kl. 12.00 – Krämig broccoli- och mandelpotatissoppa, toppad med färskostcreme. Soppan serveras från 11:30.
Torsdag 31/1 kl. 18.00 – Kycklingwok med röd curry och ris. Maten serveras från 17:15.
Fredag 1/2 kl. 12.00 – Krämig broccoli- och mandelpotatissoppa, toppad med färskostcreme. Soppan serveras från 11:30.

Torsdag 14/2 kl. 12:00 – Mandel- och rotsakssoppa med halstrad lax. Soppan serveras från 11:30.
Torsdag 14/2 kl. 18:00 – Wallenbergare med potatismos och gröna ärtor. Maten serveras från 17:15
Fredag 15/2 kl. 12:00 – Mandel- och rotsakssoppa med halstrad lax. Soppan serveras från 11:30.

Torsdag 28/2 kl. 12:00 – Rostad morotssoppa med pumpa och solroskärnor. Soppan serveras från 11:30.
Fredag 1/3 kl. 12:00 – Rostad morotssoppa med pumpa och solroskärnor. Soppan serveras från 11:30.

Pris Teatersoppa: 210 kr, Efter jobbet 240 kr.

Extrainsatta föreställningar i Skellefteå: 12/3, 13/3, 1/4, 2/4 & 3/4 kl. 19.00. Pris 150 kr.

TIPS!

När prinsen kom till byn – Brokiga Blads målningar – Konstutställning i samarbete med Skellefteå museum


Ett 50-tal målningar av Herman Andersson utlånade av Gunnar Vesterlund, Nordmaling.
Utställningsplats: Hall nr3 – Fotokorridoren, Skellefteå museum
Period: 27/1 – 31/3.
Vernissage; Söndagen 27/1 kl. 13.00. Samtal kring konsten och smakprov från föreställningen ”När prinsen kom till byn”. Deltar gör Fabian Arnheim. Museichef/vd, Bobo Lundén, regissör, Gunnar Eklund, skådespelare och Gunnar Vesterlund, konstägare, Nordmaling.
I anslutning till premiären av förställningen ”När prinsen kom till byn” bjuds också in till visning av utställningen på museet.

Herman Andersson är målaren som slog vad med Anders Zorn att han kunde måla en tavla på fem minuter. En timma senare var tolv tavlor målade och Herman Andersson tio riksdaler rikare. Ja, ingen kunde måla tavlor som Herman Andersson och idag hänger dom i vardagsrum och dass från Lappland till Skåne, allt utifrån den väg han luffade runt under förra seklets första hälft.

Han var född 1873 och tog som många andra vid den här tiden tillfälliga ströjobb längs vägarna. Efter några år ute till sjöss hamnade han uppe i Kiruna – och kanske var det just där han träffade Prins Eugen, för det sägs att han hjälpte honom att måla altartavlan i den då nybyggda kyrkan. Och kanske var det just där och då som han insåg att det fanns mer pengar i att måla tavlor än plank och väggar och bestämde sig för att bli kringvandrande konstnär. Antagligen klarade han sig bättre än många andra ute på vägarna för riktiga tavlor sålde mer än tryckta färgbilder. Sin konst – en bunt brokiga blad – förvarade han i kappsäcken. Därav tilltalet Brokiga Blad.

Kanske är det just utifrån detta påstådda möte med prins Eugen som Torgny Lindgren fantiserar vidare i sin novell ”I Brokiga Blads vatten” och som nu blir teater på Västerbottensteatern. Här får vi träffa Torgnys moster som visst drev ett pensionat i Norsjö och en dag…

”…när moster Lydia stod vid köksbordet – ja det var under kriget och hon hade just kokat tre fläskläggar som hon skulle plocka köttet av – knackade självaste prins Eugen försiktigt tre gånger på dörren innan han steg in. Moster Lydia visste ju inte alls vem det var och ropade: Plats! Plats!
Prins Eugen ställde sig genast i givakt, men det var inte åt honom hon skrikit, utan åt den danska doggen Lola som hon fått i stället för betalning av en nasare från Boden som stulit´na i Bygdsiljum…”

Vilken sanning det ligger i det här är inte så lätt att veta. Torgny skrev till skådespelaren Gunnar Eklund en gång att ”man icke ska vara återhållsam då man ljuger.”

Vi på Västerbottensteatern är mycket glada för samarbetet med Skellefteå museum som tillåter världsmästaren i hötorgskonst – Herman Andersson – att kliva in i ett av Västerbottens finrum. Njut och fascineras av utställningen på museet men tveka inte heller att komma och se Västerbottensteaterns färgglada skröna om livet och kärleken till konsten – ”När prinsen kom till byn”. Premiär 31 januari 2018.