teaterchefen har ordet

Teaterchefen har ordet

Kära publik!

Välkomna till Västerbottensteatern och ett nytt år!
Först skall sägas; vilken härlig avslutning vi fick på 2018 med vår rungande succé HasseåTages Julafton som sålde slut direkt veckan efter premiären – men hav förtröstan om ni missade den, för den kommer tillbaka igen i slutet av året. En annan helt underbar sak är att man äntligen börjat bygga det nya kulturhuset!
Att Nordiskt Berättarcentrum (NBC) låtit tala om sig visar det stora intresse som deras första berättarkonferens – Lära med berättande rönt. En konferens som bland annat kommer rikta sig till pedagoger och visar hur man kan använda sig av berättande när det gäller barns utveckling. Hela våren är på sätt och viss en hyllning till barns kreativitet och vikten av att bevara barnet inom oss. Detta manifesteras i vårens stora familjeföreställning Loranga, Masarin och Dartanjang där vi alla får komma in i den underbart tokiga värld som är deras – en värld fylld av musik och galna upptåg! Strunta i att laga mat hemma och kom istället hit till oss, se föreställningen och njut av vår familjevänliga tacomiddag!
Namnet Lindgren är för övrigt verkligen på tapeten på Västerbottensteatern under 2019. Barbro Lindgren som skrivit Loranga, Masarin och Dartanjang och så Astrid Lindgren förstås. Astrids storslagna äventyr Bröderna Lejonhjärta – vår fantastiska sommarteaterföreställning i samarbete med Medlefors – kommer tillbaka i sommar igen. 2018 sågs föreställningen av nästan 8 000 personer. Även en av Västerbottens tre stora författare är åter på vår repertoar. Jag talar naturligtvis om den store Torgny Lindgren och berättelsen När prinsen kom till byn.
På tal om återkommande succéer glöm inte att boka in årets Improviserade Melodifestival. Ett älskat årligt evenemang där UngHästen, tillsammans med er i publiken, lyckas frambringa oförglömliga musiknummer och många goda skratt.
Mer musik blir det i vårt samarbete med musikalakademien i Umeå och musikalen Relativitetsteorin. Något man inte bör missa!
I vår bjuder vi också på flera föreläsningar, ett rikt soppteaterutbud och spännande gästspel där jag särskilt vill lyfta fram dansföreställningen R. OSA | A Corpo Libero med Silvia Gribaudi och mordgåtan Räkna med mord med Profilteatern. Med Profilteatern kommer vi i höst dessutom att göra ett spännande samarbete kring en engelsk rysare.
Till sist vill jag hälsa välkommen till våra nya skådespelare Julia, Adam och Sonja som nu blir en del av den fasta och delvis helt nya ensemblen. Välkomna till oss på teatern och till Västerbotten!

Kom känn kraften!
Fransesca Quartey, VD
December 2018

Twitter & Instagram: @teaterchefen

FOTO: Patrick Degerman