teaterchefen har ordet

Teaterchefen har ordet

Kära publik!

Så börjar vi ett nytt år! I år dessutom ett valår.
Jag har alltid varit intresserad av politik, inte specifikt partipolitik, utan snarare vad som krävs för att skapa ett gott samhälle. Vilka överenskommelser måste vi ha? Hur kan vi gemensamt stå upp för
de demokratiska värderingarna? Hur kan vi ställa oss bakom majoritetsbeslut och ändå värna om minoritetens rätt att bli hörd? Hur kan vi införliva mer civilkurage i vårt medborgarskap?
Civilkurage. Att ha mod att stå för sin mening även när det innebär en personlig risk. Jag glömmer honom aldrig, mannen som stod där på Himmelska Fridens Torg i Beijing/Peking 1989 med en kasse i vardera hand framför de stora tanksen. Hur han ensam
ilsket viftade med kassarna för att få dem att vända. Att han vågade! Var han inte rädd? tänkte jag, 25 år gammal, där jag satt framför TV:n. Den okände mannens mod blev en uppmuntran till mig själv att också jag skulle våga stå upp för saker jag trodde på.
För som Jonatan Lejonhjärta säger till sin lillebror Karl – ”Det finns saker man måste göra även om man inte vågar. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort”. Historien om de bägge bröderna och deras äventyr i de två dalarna Körbärsdalen och Törnrosdalen är en av Astrid Lindgrens mest älskade böcker. Nu kommer denna storslagna berättelse till liv i sommar på vår nya utomhusscen. För regin svarar Ronny Danielsson, som tidigare regisserat Det susar i säven. Missa inte sommarens stora
äventyr – Bröderna Lejonhjärta.

Glupahunger och Melodifestival först ut…

Västerbottensteaterns första föreställning på det nya året är dock vår berättarföreställning Glupahungern, av och med Ellenor Lindgren som är tillbaka hos oss med en berättelse som rör sig mellan saga och verklighet. Föreställningen bygger på en bok av Bodenfödda Andrea Lundgren som i Lillemor Skoghedens regi och med hjälp av en rad skräddarsydda digitala ljudupplevelser blir till ett helt nytt sätt att ta sig an det traditionella berättandet.
UngHästen arbetar vidare med sitt utbud av uppskattade skol- och offentliga föreställningar. För den som är melodifestivalkonnässör och dessutom improälskare är Improviserad Melodifestival en högtidsstund och bör inbokas i kalendern snarast, inte minst för att biljetterna brukar gå åt som smör i solsken!
Vårens övriga utbud har mycket att erbjuda; en rik soppsäsong, barnföreställningar och vårt årliga Öppet Hus-program. Med tanke på valåret håller vi även i tre Kulturpolitiska Salonger (gratis entré) tillsammans med Norran där vi öppnar upp för kulturpolitiska frågor utifrån ett nationellt, regionalt och lokalt perspektiv.
Sist, men inte minst, boka vårens stora dramakomedi Släktkalaset efter Maria Bloms succépjäs och film, Masjävlar! Vår långtidskontrakterade regissör Bobo Lundén, som gett er S.E.N.S.E, En Julsaga, Darling Dorotea och nu senast Danslektionen, bjuder in oss alla på stort släktkalas på en Västerbottensgård.
Det är som kalas är mest; härligt, stökigt, lite konfliktfyllt och riktigt, riktigt roligt!

Kom känn kraften!
Fransesca Quartey, VD/Konstnärlig ledare
Januari 2018

Twitter & Instagram: @teaterchefen

FOTO: Patrick Degerman