{description}

UngHästen vinner Surfa lugnt priset

UngHästen och Andreas Skog är vinnare av Surfa Lugnt-priset 2016

Idag den 9 februari 2016 presenterades vinnaren i samband med Safer Internet Day i riksdagen. Vinnare blev Andreas Skog, IT-pedagog vid Region Västerbotten och #nätkärlek i Umeå tillsammans med UngHästen från Västerbottensteatern.

Se seminariet och prisutdelningen här: https://bambuser.com/v/6089908

– Att få Surfa Lugnt priset är oerhört roligt eftersom det handlar om att göra internet till en trygg plats att vara på för alla – och det är min passion, säger Andreas Skog.  

 För femte året i rad delas Surfa Lugnt-priset ut till den organisation som bäst främjar kommunikation mellan unga och vuxna på nätet.

#Nätkärlek är en interaktiv teaterföreställning om livet på nätet. Föreställningen skapades 2013 tillsammans med UngHästen på Västerbottensteatern. Den ges som en föreläsning som blandas med improvisationsteater och frågor, där eleverna får ta ställning och samtala med varandra. Föreställningen följs upp med efterarbete klassrummen. Föreställningen har hittills visats för ca 10.000 ungdomar från åk 4 i grundskolan till åk 3 på gymnasiet framför allt i Västerbotten men också ute i övriga landet som t e x i Jokkmokk, Göteborg och Malmö.

 

Bakgrund till projektet
Som gymnasielärare och IT-pedagog mötte Andreas Skog elever som haft erfarenhet av näthat i olika skepnader och tillsammans med Midgårdskolans kurator Niklas Karlander gick Andreas en kurs 2011 som ungdomsstyrelsen hade satt ihop om unga, sex och Internet. Utifrån denna kurs väcktes iden att skapa en temadag om livet på nätet – Schyst på nätet. Med hjälp av UngHästen vid Västerbottensteatern som arbetar med pedagogisk, interaktiv teater skapades ett upplevelse- och interagerande upplägg för eleverna.

  • Många elever kommer fram efteråt och berättar vad de har varit med om, både vad de gjort själva och blivit utsatta för, berättar David Åkerlund från UngHästen. Vi lär oss nya saker varje gång och vi uppdaterar #nätkärlek hela tiden, den är som ett levande dokument.

Surfa Lugnt driver ett nationellt initiativ för att höja skolans och vuxnas kunskaper om barns och ungas vardag på Internet. Syftet är att bejaka det positiva som finns i ungas liv på nätet, som engagemang, kommunikation och kunskapsutbyte, och samtidigt ge föräldrar och andra vuxna mer kunskap att hantera fallgroparna på internet, som till exempel e-mobbning och integritetsfrågor.

Nio kandidater nominerades till Surfa Lugnt- priset 2016 : Trygga barnen, Föreningen Tilia, Råkoll och Lisbeth Pipping, HBTQkojan, Gospeakup med appen Speak Up, Karlskronapolisen Andreas Glingfors, Andreas Sabelhierta och Played, Andreas Skog och #nätkärlek i Umeå, Webbstjärnan.se via IIS.

Bakom Surfa Lugnt står organisationerna BRIS, Com Hem, Fryshuset, IT&Telekomföretagen, Post- och telestyrelsen, IIS – Internetstiftelsen i Sverige, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Telenor och Bredbandsbolaget.

Andreas Skog och UngHästen kommer försätta att arbeta med föreställningen i högstadiet och på gymnasiet. Förhoppningen är att kunna erbjuda en variant av #nätkärlek för mellanstadieelever med föräldrar till höstterminen 2016.

För mer information:

Kristina Axén Olin, styrelseordförande Surfa Lugnt
Tel. 072-200 02 25

Andreas Skog

073-8190863, andreas.skog@regionvasterbotten.se

David Åkerlund, Unghästen

070- 293 24 88 david.akerlund@vasterbottensteatern.se

Presskontakt:

Micaela Löwenhöök

Kommunikatör vid Region Västerbotten

070.316 37 01, micaela.lowenhook@regionvasterbotten.se

Birgitta Bergmark

Pressansvarig Västerbottensteatern

070-5605539 birgitta.bergmark@vasterbottensteatern.se