Gå direkt till textinnehållet

Coronainformation

Uppdatering 11 januari 2022:

info INför föreställningarna av musikanernas uttåg 12-15 jan

På grund av de nya rekommendationerna har vi tyvärr tvingats vidta åtgärder inför de 4 sista föreställningarna av Musikanternas uttåg. Läs nedan vad som gäller för den dag som just Du skulle gå;

Onsdag 12/1 –  Då vi har avbokat en stor grupp kan resterande publik som har biljetter rymmas enligt de nya restriktionerna med avstånd. Den plats du har på din biljett gäller dock inte utan våra värdar kommer att hjälpa dig att hitta din plats (med avstånd) när du kommer till salongen. Se därför till att komma i god tid och kom ihåg ditt vaccinintyg!

Torsdag 13/1 – Pga de nya restriktionerna avbokas alla biljetter till Musikanternas uttåg 13/1. Återbetalning sker automatiskt inom 3 – 5 bankdagar till ditt bankkonto. Nya biljetter till föreställningen den 13/1 kommer att släppas onsdag den 12/1 kl. 10:00 – detta enligt de nya restriktionerna med avstånd. Här gäller först till kvarn! Du bokar som vanligt dina biljetter via tickster.com eller Skellefteå turistcenter. Information om detta har gått ut till biljettinnehavare via sms.

Fredag 14/1 – Pga de nya restriktionerna avbokas alla biljetter till Musikanternas uttåg 14/1. Återbetalning sker automatiskt inom 3 – 5 bankdagar till ditt bankkonto. Nya biljetter till föreställningen den 14/1 kommer att släppas onsdag den 12/1 kl. 10:00 – detta enligt de nya restriktionerna med avstånd. Här gäller först till kvarn! Du bokar som vanligt dina biljetter via tickster.com eller Skellefteå turistcenter. Information om detta har gått ut till biljettinnehavare via sms.

Lördag 15/1 – Alla privatbokningar gäller (Större grupper är avbokade så coronaavstånd går att hålla)

MED VARMA FÖRHOPPNINGAR OM ATT DENNA PANDEMI SNART ÄR ÖVER OCH ATT VI DÅ KAN VÄLKOMNA ALL VÅR KÄRA PUBLIK TILL SALONGERNA IGEN!

 

Uppdatering 10 januari 2022:

Avstånd mellan publiksällskap vid fler än 20 deltagare

Onsdag den 12 januari skärps restriktionerna ytterligare för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Vid arrangemang med över 20 deltagare införs begränsningar på sällskap om max 8 personer/sällskap och krav på distansering om 1 meter mellan sällskapen. Detta utöver vaccinationsbevis.

Via SMS kommer mer information hur detta påverkar dig som har biljett till Musikanternas uttåg 12, 13, 14 eller 15 januari. Så håll utkik i din mobil. Tisdagens föreställning (11 januari) påverkas inte av de nya restriktionerna.

 

Uppdatering 22 december 2021:

vaccinationsbevis för föreställningar med mer än 20 personer i publiken

Från och med den 23 december krävs vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus för fler än 20 personer. För Västerbottensteaterns del innebär det att vaccinbevis tillsvidare krävs på alla Västerbottensteaterns offentliga föreställningar.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare inomhus kräver vaccinationsbevis och en begränsad storlek på sällskap till max 8 personer samt 1 meters avstånd mellan sällskap.
För Västerbottensteaterns del är det under våren Improviserad Melodifestival som berörs av denna restriktion. Vi har därför begränsat antalet platser till 500 på denna föreställning. Fler biljetter kan komma att släppas längre fram ifall restriktionerna hävs.

Fikaservering i pauser kan komma att påverkas utifrån ”restaurang/serverings”-restriktioner. Mer info kring detta kommer.

 

Uppdatering 26 november 2021:

vaccinationsbevis from 1 dec

Vi följer de rekommendationer och beslut som utfärdas av myndigheterna för att begränsa smittspridningen av covid-19.

Från och med den 1 december krävs vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus för fler än 100 personer. För Västerbottensteaterns del innebär det i nuläget (återstående del av 2021) att vi kommer att kräva vaccinationsbevis av publik som besöker föreställningen Musikanternas uttåg. Detta eftersom denna spelas i en salong där en publik på 292 personer ryms. Vi kommer inte att kräva vaccinationsbevis på föreställningar för scener som tar in under 100 personer (tex program på Trappscenen)

Vaccinationsbeviset kommer tillsammans med biljetten scannas av vid insläppet till salongen. Du kommer då även behöva visa upp giltig legitimation för att vi ska kunna säkerställa att vaccinbeviset tillhör dig. Du kan antingen skriva ut ditt vaccinationsbevis eller visa upp det digitalt i din mobiltelefon. (se nedan info hur du får ditt bevis)

Vaccinationsbevis krävs endast av personer som är 18 år och äldre. Är du nära 18 år ber vi dig dock att kunna styrka din ålder med giltig legitimation. Detta eftersom det kan vara väldigt svårt att avgöra ålder på personer och det är viktigt att vi gör rätt.

För dig som av medicinska skäl inte kan vaccinera dig, ska ett giltigt intyg från hälso-sjukvården kunna visas upp.

Tidigare  insläpp! Vi kommer att öppna insläppet till salongen en halvtimme innan föreställningen börjar för att hinna med alla kontroller. Kom därför i god tid till föreställningen och var förberedd med dina dokument. Var även medveten om att insläppet kommer att ta längre tid än i vanliga fall.

Ditt eget ansvar
Om du känner dig det minsta sjuk vill vi, av hänsyn till andra i salongen, att du stannar hemma.

Biljettpolicy
Känner du dig sjuk hjälper dig gärna att boka om din biljett till ett annat datum eller ger dig ett presentkort.
Om du saknar vaccinationsbevis och redan har köpt en biljett behöver du kontakta oss så tidigt som möjligt före föreställningen för ombokning till senare datum eller för inlösen av biljetten till presentkort.

Du kan beställa vaccinationsbevis på https://covidbevis.se/vaccinationsbevis-web/

Har du ingen e-legitimation eller saknar folkbokföringsadress för att få ett vaccinationsintyg?
Mer information kring hur du gör då hittar du här

 

 

Uppdatering 29 september 2021:

Restriktionerna är släppta

Nu får vi – utifrån Folkhälsomyndighetens och regeringens beslut – återigen fylla våra salonger, men självklart ska vi alla  tillsammans göra det med största omtanke om varandra.

Detta gäller för ditt besök hos oss på Västerbottensteatern;

 • Du får tillbaka pengarna om föreställningar ställs in.
 • Känner du dig det minsta sjuk vill vi att du stannar hemma. Du får då byta biljetten mot nytt datum om möjligt eller mot presentkort.
 • Handsprit finns utplacerat överallt på Sara kulturhus.
 • Kom gärna i tid för att stifta bekantskap med de nya salongerna i Sara  och dess foajéer.
 • Västerbottensteatern håller öppen sin egen biljettkassa 1 timme innan föreställning. Här kan ev kvarvarande biljetter köpas. Vi har alltid flera värdar som du kan fråga om hjälp i samband med föreställning. Under övrig tid i Sara kulturhus så finner du Saras egna värdar som kan svara på frågor eller hänvisa vidare.
 • Biljettförsäljning sker i huvudsak på internet, Tickster.se, eller via Skellefteå Turistcenter i hörnet Trädgårdsgatan/Nygatan i Skellefteå.
 • Se gärna här hur du hittar till salongerna i Sara kulturhus >>

 

 

Uppdatering 1 september 2021:

Hösten 2021 i Sara kulturhus och under Berättafestivalen.

På grund av fortsatt samhällsmitta i Sverige så begränsas platserna på varje föreställning och programpunkt så länge restriktionerna gäller. Vi uppmärksammar därför publiken på att det snabbt kan bli slutsålt.

 • När du bokar dina biljetter i Tickster skapas ett avstånd till nästa sällskap.
 • Som max ryms 50 personer i salongerna på Sara kulturhus under september månad. Denna begränsning kan dock ändras senare i höst.
 • Observera att under Berättarfestivalen arrangeras programpunkter på andra platser runt om i kommunen då gäller också avstånd mellan sällskap.
 • Fri entré men med biljett. De flesta programpunkter kräver biljett eller förhandsbokning, även de med fri entré. Så läs på noga vad som gäller för just det evenemang som du är intresserad av.
 • Håll avstånd i foajéer och vid insläpp till teatersalongerna.
 • Handsprit finns utplacerat överallt på Sara kulturhus.
 • Kom gärna i tid för att stifta bekantskap med de nya salongerna i Sara  och dess foajéer.
 • Du får tillbaka pengarna om föreställningar ställs in.
 • Känner du dig det minsta sjuk vill vi att du stannar hemma. Du får då byta biljetten mot nytt datum om möjligt eller mot presentkort.
 • Västerbottensteatern håller öppen sin egen biljettkassa 1 timme innan föreställning. Här kan ev kvarvarande biljetter köpas. Vi har alltid flera värdar som du kan fråga om hjälp i samband med föreställning. Under övrig tid i Sara kulturhus så finner du Saras egna värdar som kan svara på frågor eller hänvisa vidare.
 • Biljettförsäljning sker i huvudsak på internet, Tickster.se, eller via Skellefteå Turistcenter i hörnet Trädgårdsgatan/Nygatan i Skellefteå.
 • Se gärna här hur du hittar till salongerna i Sara kulturhus >>

 

Uppdatering 21 maj 2021:

coronasäker sommarteater


Coronasäker sommarteater
– Nu är försäljningen av sommarteaterbiljetter återigen öppnad. Enligt direktiv som beräknas träda i kraft from 1 juni kan föreställningar för sittande publik utomhus genomföras för en publik om max 500. Vår sommarteater beräknas att spelas för max ca 150 personer/föreställning då vi fortsatt kommer att arbeta med gott avstånd mellan personer . Vi räknar med att ca var tredje stol i läktaren kommer att användas (sällskap får givetvis sitta bredvid varandra). Skulle förställningarna bli inställda får du pengarna tillbaka. Blir du själv sjuk får du ett presentkort alt. flyttas till annat datum om möjligt.

Se nedan hur vi jobbar med att coronasäkra sommarteatern och arbetar för att du ska känna dig trygg att boka din biljett:

 • tidigt insläpp! Kom i tid för att undvika köbildning
 • Plats på biljett gäller ej. Personal på plats anvisar placering för att säkerställa trygga avstånd.
 • avstånd mellan publik vid insläpp och i läktare
 • fikapåsar som tas med vid insläpp och fikas på plats i läktaren eller i gräset i pausen – på så vis slipper vi onödig rörelse och trängsel. Förboka gärna! (Ett mindre antal fikapåsar går köpa på plats innan föreställningen börjar.)
 • du får tillbaka pengarna om föreställningar ställs in.
 • känner du dig det minsta sjuk vill vi att du stannar hemma. Du får då byta biljetten mot nytt datum om möjligt eller mot presentkort.

Hoppas vi ses i Verona!

 

 

Uppdatering 11 februari 2021:

Västerbottensteatern ställer in scenföreställningarna i mars

Det blir ingen publik premiär för jubileumsrevyn Teaterspektaklet och inga andra scenföreställningar heller för Västerbottensteatern under mars månad. Orsaken är förstås den fortsatt allvarliga smittspridningen. Men teatern ger inte upp utan fortsätter att utveckla andra vägar att nå publiken och se framtiden an med tillförsikt.

Västerbottensteaterns vd Fransesca Quartey kommenterar i första hand situationen med ett beklagande till publiken:
– Det nya smittskyddsläget gör att vi än en gång måste göra vår publik besvikna med beskedet att vi inte kommer att öppna Västerbottensteatern för scenföreställningar som planerat den 3:e mars. Det rådande läget och de restriktioner som förlängts gör att vi nu fattat detta beslut.

Andra vägar till publiken
Ingen teater på scenerna alltså, men Västerbottensteatern fortsätter att använda de digitala kanalerna för att nå publiken och hålla kulturen levande.
– Vi ger oss inte och fortsätter arbeta för andra och nya sätt att få ut vårt arbete och den kraft som kulturen utgör. Vår konstnärlige ledare Bobo Lundén jobbar nu tillsammans med ensemblen för att göra en inspelad version av Teaterspektaklet. Snart i en dator nära dig – kom känn kraften!, säger en ändå hoppfull Fransesca Quartey.

Teater på VBT Play
Andra föreställningar som kommer att bli tillgängliga digitalt är en läsning av Frihet, jämlikhet och nalta tro. VBT Play finns sedan tidigare möjlighet att se hela föreställningarna Tre systrar, GlupahungernImproviserad melodifestival 2020 och När prinsen kom till byn. Där finns även kortfilmer, trailers och annat filmat material. Länk till VBT Play finns nedan.

Senare beslut om teater i april
Samtliga Västerbottensteaterns scenföreställningar ställs in under mars och det gäller TeaterspektakletBerättarverkstad för barn, läsning ur Frihet, jämlikhet och nalta troBerättarklubb samt gästspelen Världen enligt Rosling och Yebo Yes!. Även Västerbottensteaterns gästspel under mars med All You Need Is Beatles i Umeå  och med Lyckligare nu i Burträsk ställs in. Beslut om föreställningarna som planerats för april kommer att tas senare i relation till hur situationen utvecklas.

Alla som köpt biljett till någon av de inställda föreställningarna kommer att få ett sms skickat till sig och sedan får de lösa in biljetten där de köpte den.

 


Aktuell status 14 januari 2021:

INFÖR BILJETTSLÄPP TEATERVÅREN 2021

BOKA TRYGGT UNDER TEATERVÅREN 2021
Vi har medvetet senarelagt vår första föreställning till mars i hopp om att Coronaläget då är ljusare. Självklart följer vi löpande alla rekommendationer från myndigheterna. Vi skapar extra utrymme i både foajé, café och teatersalong så att alla kan hålla avstånd.

Vi vill också att du ska känna dig trygg när du tar beslutet att boka en biljett och därför gäller följande;

• Du får tillbaka pengarna om föreställningar ställs in.
• Känner du dig krasslig får du byta in din biljett till nytt datum eller mot presentkort.

 

 

Aktuell status 24 november:

Västerbottensteatern tar en coronapaus i den publika verksamheten

(Har du biljetter till inställda föreställningar så återköps dessa på inköpsstället du betalat biljetterna.)

Västerbottensteatern ställer in all publik verksamhet för i år. Nu satsar vi på ett fantastiskt kulturår 2021

Som en följd av regeringens besked om skärpta regler för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar stänger Västerbottensteatern ned all publik verksamhet året ut. ”Ett riktigt tråkigt men oundvikligt besked att lämna, men nu satsar vi istället våra resurser på att planera ett fantastiskt kulturår 2021 med bland annat inflyttning i Sara kulturhus” säger teaterns vd Fransesca Quartey.

Beslutet om nedstängning innebär bland annat att det inte blir någon publik premiär för Teaterspektaklet, Västerbottensteaterns jubileumsrevy med anledning av 40-årsjubileet som länsteater. Men detta är enbart en paus, teatern överger inte publiken understryker Fransesca Quartey.
– Nu satsar vi istället våra resurser på att skapa ett fantastiskt kulturår 2021 med tema Västerbotten. Längtan efter publik är stor här i teaterhuset och vi samlar våra krafter för att kunna erbjuda några riktigt härliga teaterupplevelser nästa år. Håll ut och håll utkik i sociala medier efter information om kommande evenemang som vi planerar, såväl digitala som i levande livet.

Västerbottensteatern ser trots allt optimistiskt på nästa år. Målsättningen är bland annat  att publiken ska kunna seTeaterspektaklet under 2021. ”Det får bli en retroaktiv jubileumsrevy”, hälsar marknadsavdelningen som tar sig an de nya utmaningarna med optimism, kreativitet och framtidstro.

Information kring hanteringen av redan köpta biljetter till någon av årets återstående och nu inställda föreställningar kommer att ges direkt till biljettköparna samt i sociala medier. Ställer teatern in en föreställning får du pengarna tillbaka.

 

Aktuell status 28 augusti:

CORONAINFORMATION KRING TEATERHÖSTEN 2020

Även under dessa ovissa tider vill vi att du ska känna dig trygg när du kommer till Västerbottensteatern. Vi skapar extra utrymme i både foajé, café och teatersalong så att alla kan hålla avstånd. Vi vill också att du ska känna dig trygg när du tar beslutet att boka en biljett och därför gäller följande;

 • Du får tillbaka pengarna om föreställning ställs in.
 • Känner du dig krasslig får du byta in din biljett till nytt datum eller mot presentkort.

Åtgärder i teaterhuset:

 • Teatercaféet används som extra garderob.
 • Vi undviker köer genom att släppa in publiken tidigare.
 • Publiken sitter i cafédukning på höstens alla föreställningar på stora scenen. I pausen sitter man kvar och fikar det fika som redan står på bordet, portionsvis inplastat eller i papperspåse.
 • Föreställningar som vi spelar på Nordanåteatern, Stadshotellet eller på Medlefors följer de restriktioner som Folkhälsomyndigheten och regeringen beslutat.
 • Vi har Coronaanpassat vid biljettdisk och handsprit utplacerat i lokalerna. Avståndsmarkeringar finns på golvet.

Nya vägar till  samarbete under Coronatider

Inget ont som inte för något gott med sig! Då våra nuvarande lokaler – under rådande Coronarestriktioner – storleksmässigt inte räcker till för höstens alla teaterprogram är vi glada att presentera Skellefteå Stadshotell som ny samarbetspartner gällande lunch – och middagsteatern under perioden 22/10 – 13/11. Vi spelar även Kejsarn av Portugallien på Stadshotellet den 3-4 november. Platsen är Festvåningen en trappa upp. Spellokal är markerat i kalendariet och på din biljett.

Vi spelar även Kejsarn av Portugallien på Medlefors Folkhögskola den 12-13 november. Tack för gott samarbete!

 

INFORMATION ABOUT CORONA

Current status 28 August:

CORONA INFORMATION FOR THE THEATRE AUTUMN OF 2020

We want you to feel safe when you visit the Västerbottensteatern, even in uncertain times like this. We will create additional space in the lobby, the café, and the theatre auditorium so that everyone can maintain distance. We also want you to have peace of mind when deciding to book a ticket, and we therefore have the following policy;

 • You will get your money back if the performance is cancelled.
 • If you feel ill, you may exchange your ticket for a new one on another date or for a gift card.

Measures implemented inside the theatre:

 • The theatre café will be used as an additional coat check area.
 • We avoid queues by letting the audience in earlier.
 • The audience will be seated in banquet style during all autumn performances on the main stage (“stora scenen”). During intermission, you remain seated while enjoying the coffee and snacks already on the table. Each portion is individually wrapped or placed in a paper bag.
 • Performances given at the Nordanåteatern, Stadshotellet, or Medlefors will comply with the restrictions decided by the Swedish Public Health Agency and government.
 • We have made corona adjustments at the ticket counter and sanitiser will be placed around the rooms.

New ways to collaborate in corona times

Every cloud has a silver lining. As – during the prevailing corona restrictions – our current premises are not large enough for this autumn’s theatre programme, we are happy to present Skellefteå Stadshotell as our new partner for lunch and dinner theatre from 22 October to 13 November. This is also where we will perform “Kejsarn av Portugallien” (The Emperor of Portugal) 3–4 November. The performance will take place upstairs, on Festvåningen. The venue is marked in the calendar and on your ticket.

We will also present “Kejsarn av Portugallien” at Medlefors Folkhögskola 12–13 November. Thank you for your cooperation!

 

Aktuell status 14 maj:

CORONAINFORMATION KRING SOMMARTEATERN

Vi repeterar i nuläget för att kunna genomföra sommarteatern inför livepublik – max 50 besökare per föreställning – och vid scenen i Medleforsparken ska ingen behöva trängas.

– Vi följer alla föreskrifter, även när vi repeterar, säger Francesca Quartey, vd på Västerbottensteatern.

Sommarteatern spelas utomhus där goda möjligheter att sitta glest kommer att ges. Vi släpper endast 50 platser per föreställning, fri sittning i stor läktare. Håll alltid avstånd. Känner du själv minsta tecken på sjukdom ska du stanna hemma, hör då av dig så löser vi biljetten mot presentkort eller om möjligt bokar in nytt datum för dig att komma. Vid inställda föreställningar återlöses biljetten.

VARMT välkommen:)!

 

Aktuell status 24 april:

Med anledning av den rådande situationen kring coronaviruset har vi beslutat att ställa in återstående offentliga föreställningar våren 2020. Men kreativiteten lever vidare och nu arbetar vi intensivt på teatern med att producera upplevelser som kan nå publiken digitalt. På VBT Play kan ni bland annat hitta Tre systrar i filmversion. Dessutom jobbar vi för att förhoppningsvis kunna genomföra årets sommarteater Romeo och Julia med premiär i det gröna 17 juni.

Västerbottensteatern lever stark i tron på kulturens betydelse i kristider varför det konstnärliga och kreativa arbetet fortsätter, berättar Francesca Quartey, vd på Västerbottensteatern.

– Med omtanke om publik och personal ställer vi in de offentliga föreställningarna, vilket vi tycker är tråkigt men nödvändigt. Istället blir Västerbottensteatern digital under våren. Det arbetas nu intensivt med att producera upplevelser som ska publiceras i nya kanaler. Vi fortsätter också med förberedelserna för att förhoppningsvis kunna hälsa vår publik välkommen till sommarens stora begivenhet – Romeo och Julia på utomhusscenen i Medleforsparken i Skellefteå.

Kreativiteten och kulturen står stark!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Biljetter till inställda föreställningar återköpes på Skellefteå turistcenter tel 0910-45 25 15, www.tickster.com eller på plats på Västerbottensteatern. För byte till presentkort kontakta Västerbottensteaterns biljettkontor, tel 070-569 56 32.

Vissa av de inställda föreställningarna kan komma att spelas under hösten 2020.

 

Kontakt epost: info@vasterbottensteatern.se

Ombokning biljetter: Skellefteå Turistcenter, tel 0910-45 25 00
För byte av föreställningsbiljett till presentkort, kontakt: tel 070-569 56 32.

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.