Gå direkt till textinnehållet

Iiris Viljanen

Iiris Viljanen är en textförfattare och pianist som ingen annan, mycket uppmärksammad och hyllad som en säregen artist av såväl publik som recensenter. Nu kan Berättarfestivalens publik möta hennes text och musik.

Iiris Viljanens noveller från tillvarons olika stadier och situationer, om allt ifrån kattbegravningar till PMS, undgår inte att beröra någon. Hon framför sin lyrik med såväl melankoli som skönhet. Alltsammans säreget, samtidigt som publiken lätt kan känna igen sig. Iiris har en blick som fångar det vi andra möjligen ser men inte alltid reflekterar över och ett tilltal som får oss att lyssna. Eller som Andres Lokko skrev i en recension för Svenska Dagbladet: ”Iiris Viljanen har en magistral och beskäftig ton som klär hennes ivriga lyrik. Just rösten, den finlandssvenska pratsången (snarare än regelrätt rap), är ett mångbottnat instrument med förmågan att dramaturgiskt ändra musikens riktning och lyrikens intentioner med knivskarp och blicksnabbt teatral tydlighet”.

Iiris har spelat piano sedan hon var liten och spelat allt i från jazz till klassiskt. Under åren har hon utvecklat en speciell spelstil som är väldigt rytmisk och känslosam. Hennes spel och kompositioner har sagts likna bland annat Keith Jarrett, Jan Johansson och Lars Gullin. I en recension om nya skivan i Värmlands Folkblad skrev Björn Stefanson: ”Hon skulle klara att ta ut kompassriktningen för vilket jazzkapell som helst och antagligen också rocka paljetterna av Elton John om det behövdes”.

Genombrottet kom med bandet Vasas flora och fauna. 2016 solodebuterade hon med dels instrumentalplattan Kiss Me, Stupid & 7 More Solo Piano Pieces, dels den mäkta hyllade popskivan Mercedes. Fyra år senare följde hon upp med albumet Den lilla havsfrun med gäster som skådespelaren Stina Ekblad och Gustav Ejstes från Dungen.

FESTIVALKLUBB!

Iiris Viljanens spelning är del av lördagens Festivalklubben. Trivsamt umgänge, god stämning och kvalitet på scenen. Välkomna att hänga en kväll, njuta av underhållningen och med servering av fika, lättare förtäring och dryck efter behag.

Kvällens andra föreställning i Festivalklubben är Ett snack med Frida Selander kl 18.00-19.00.
OBS! Separata biljetter för kvällen två föreställningar, men utnyttja gärna paketerbjudandet.

 

F

Pris: 250 kr.
Ungdom (26 år)/studerande: 175 kr
Kan även köpas som paketbiljett där samtalet med Frida Selander kl 18.00 ingår.
Fri entré till Selander, men biljettbokning krävs för att säkra plats.

Festivalklubben öppen kl 17.30-23.00 så det går bra att komma tidigt och hänga sent.

Arrangör: Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern.

  1. Sara kulturhus, Scen 2

    Köp Biljett
Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.