Gå direkt till textinnehållet

Kejsarn av Portugallien

Berättelsen om Jan och Kattrina i Skrolycka och deras älskade dotter Klara-Gulla

Jan och Kattrina är nog fattiga, men sin stuga har de och sin älskade dotter Klara Fina Gulleborg! En sol och en glädje har hon varit alltsedan hon föddes för sjutton år sedan, kvicktänkt och vacker och med en obeskrivlig tur. När den nye husbonden vill ha betalt för marken där deras stuga står, erbjuder sig Klara-Gulla att resa åt Stockholm för att tjäna ihop det som behövs.

Och jo, pengarna skickar hon men själv blir hon kvar i stan. Hemma i Askedalarna börjar skvallret gå om hur hon egentligen fick ihop de där pengarna. Men Jan tyder tecknen och skapar sin egen sanning om vad som hänt, dottern har blivit upphöjd till kejsarinna -och därmed är ju han en kejsare! Han slutar gå på dagsverke, Kattrina får försörja dem båda, varje dag väntar han på bryggan på dotterns härliga återkomst. När Klara-Gulla väl återvänder efter femton långa år, blir inget som det var tänkt …

I Västerbottensteaterns föreställning är det Jan och Kattrina som tillsammans berättar om vad som hände, om hjärtan som kom till liv och bultade av sorg och längtan. Det handlar om föräldrar och barn, om att lämna och komma tillbaka, om försoning och skuld, och om en kärlek som är så stor att den både bär och förgör.

Ela Baumann, som gjorde koreografin till sommarteatern Tre Kärlekar är tillbaka och tillsammans med Caj Nyqvist skapar de föreställningens rörelse och musik. På scenen står radarparet från Släktkalaset, Mikael Lindgren och Anna ”Pluck” Söderling.

ENG: The Emperor of Portugallien. The story of Jan and Kattrina in Skrolycka and their beloved daughter Klara-Gulla. After a novel by the famous author and Nobel recipent Selma Lagerlöf. In Swedish.

Premiär: on 23/9 kl 19.00
Författare: Selma Lagerlöf
Manus & regi: Åsa Ekberg
Scenografi o kostym: Astrid Maya
Mask & peruk: Helena Andersson
Medverkande: Mikael Lindgren, Anna ”Pluck” Söderling

Ord.Pris: 350 kr inkl fika
Ung/stud: 235 kr inkl fika
Längd: 2 tim inkl paus

Biljettsläpp 2 september
Spelperiod på Västerbottensteatern: 23/9 – 14/11. Spelas även på turné.

 1. Stora scenen cafédukning, Västerbottensteatern

  Köp Biljett
 2. Stora scenen cafédukning, Västerbottensteatern

  Köp Biljett
 3. Stora scenen cafédukning, Västerbottensteatern

  Köp Biljett
 4. Stora scenen cafédukning, Västerbottensteatern

  Köp Biljett
 5. Stora scenen cafédukning, Västerbottensteatern

  Köp Biljett

Bilder från föreställningen

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.