Gå direkt till textinnehållet

Sörjen som blev

Vi har sett bilderna. Barnen från Finland, med namnskyltar runt halsen. De som kom till Sverige under kriget. Men vilka var de? Vad kände de? Och hur påverkade deras upplevelser kommande generationer?

Anna Takanens pappa var ett av dessa finska krigsbarn, och i Sörjen som blev tar hon med oss på en omskakande resa i historien. I en intim och personlig föreställning nystar hon ömsint, långsamt och smärtsamt upp pappans familjehistoria, och det komplicerade i att vara ett krigsbarns barn. Är det så att krig aldrig lämnar en i fred?

Föreställningen är sprungen ur Anna Takanens succébok Sörjen som blev från 2019. En familjesaga över tre generationer.

Detta är en föreställning för alla som uppskattar en riktigt berörande berättelse, och även för alla som är intresserade av historia – detta är en del av vår gemensamma historia. Temat är angeläget för många, det finns dessutom idag nära 700 000 ättlingar till de finska krigsbarnen i Sverige.

”Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj. Jag är den tredje generationen” säger Anna Takanen

Denna föreställning berör, väcker tankar, känslor och intresse. Därför är vi glada att erbjuda ett samtal mellan Anna och publiken efter paus.

Under sina nästan 30 år inom teatervärlden har Anna Takanen skådespelat, regisserat och arbetat som teaterchef på Göteborgs Stadsteater samt på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Den 2 augusti 2020 sommarpratade hon i Sveriges Radio.

Medverkande: Anna Takanen samt 1 musiker.
Sörjen som blev
regisseras av Mikaela Hasán, konstnärlig ledare för DuvTeatern i Helsingfors, som bland annat har regisserat på Finlands Nationalteater.
Dramatisering: Anna Takanen

Uppföljande samtal kring föreställningens tema
Föreställningen har en andra del då det blir ett samtal där även publiken bjuds in. Samtalsledare: Robert Herrala, avdelningschef Nordiskt Berättarcentrum.

Produktionen är ett samarbete mellan Riksteatern, Lilla Teatern i Helsingfors samt Östgötateatern.

 

 

Pris: 200 kr. Ungd (tom 26 år)/stud: 150 kr.

Arrangör: Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern

I samarbete med Skellefteå Riksteaterförening

    Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.