Gå direkt till textinnehållet

Flyttat pga sjukdom: Viljan att förändra – en resa in i Västerbottens föreningshistoria

Under 1800-talets andra hälft växer starka rörelser fram som kämpar för ett samhälle med större frihet och jämlikhet, medborgerliga rättigheter och drägliga levnadsförhållanden. Nya grupper gör sig hörda – även i Västerbotten – ­ och möts med tvekan och motstånd innan idéerna får fart och fäste.

Folkrörelsearkivet i Västerbotten tar dig med till sina arkiv och berättar mer om en tid i förändring kring sekelskiftet 1900. Många av rösterna från väckelserörelsen, nykterhetsrörelsen, arbetarrörelsen och andra politiska rörelser finns bevarade i föreningarnas arkiv runt om i landet. Deras historia av kamp, men också glädje, firande och kalas, är en del av samhällets historia och speglar på olika vis demokratins framväxt i Sverige.

Folkrörelsearkivet i Västerbotten bildades 1969 och är en ideell förening som bevarar och tillgängliggör föreningars arkiv och erbjuder service, föreläsningar och skolprogram samt hjälp med arkivering. Våra lokaler och arkiv finns i Umeå och Skellefteå och är öppna för besök. Välkommen till oss – i arkiven finns det liv!

 

FÖRELÄSNING

NYTT DATUM! Må 6 dec kl 19.00

Må 22/11 kl 19.00 Trappscen, Sara kulturhus.
Längd: ca 1 tim 30 min
Fri entré, men biljett krävs.
Medverkande: Anna Sténs, docent i historia och arkivchef, Folkrörelsearkivet i Västerbotten. Anneli Rundström Karlsson, arkivpedagog, Folkrörelsearkivet i Västerbotten, Nordanå.

A
rrangör: Västerbottensteatern och Folkrörelsearkivet i Västerbotten i samverkan med studieförbundet Bilda.  

    Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.