Gå direkt till textinnehållet

SKELLEFTEÅ- Årets Kulturkommun 2021/2022

Skellefteå kommun har utsetts till Årets kulturkommun i Västerbotten 21/22. I samband med öppnandet av SARA Kulturhus i september kommer Skellefteå kommun tar över stafettpinnen efter Robertsfors kommun.

– Kulturnämnden är glad över utnämningen till årets kulturkommun. Det nya SARA kulturhus kommer att sätta ljus på staden, och då kan vi med utmärkelsen Årets kulturkommun jobba extra med kulturutbudet på landsbygden och i våra serviceorter. Vi vill tillsammans med många engagerade skapa ett riktigt kulturår, säger Daniel Sjögren, ordförande i kulturnämnden.

Under läsåret 2021/ 2022 får kulturen i Skellefteå kommun mer plats än vanligt.
Skellefteå är utnämnt till Årets Kulturkommun i Västerbotten med motiveringen: För att man valt att satsa på ett kulturliv med både bredd och spets, där en unik byggnad i trä, SARA kulturhus, blir en viktig del i ett redan rikt kulturutbud. Så har kulturen blivit en kraft som utvecklar en hel kommun.

Tre aktörer bakom utnämningen
Bakom utnämningen Årets kulturkommun står Västerbottensteatern, Västerbottens museum och Norrlandsoperan. Året innebär ett extra stort utbud av kultur från länsaktörerna, som planerar och genomför publika arrangemang, workshops, program för skola, debatt och mycket mer tillsammans med kulturaktörer i hela kommunen.

Fler ska få ta del av kulturen
Syftet med Årets Kulturkommun i Västerbotten är att se till att fler får ta del av kulturbolagens (Västerbottensteatern, Västerbottens museum och Norrlandsoperan) verksamheter och att med gemensamma krafter få större dragningskraft till den kultur som skapas och erbjuds länets invånare. Aktiviteterna syftar också till att bygga goda relationer mellan länsinvånarna, aktuell kommun och kulturbolagen (Västerbottensteatern, Västerbottens museum och Norrlandsoperan).

Lyfta fram det mångfasetterade kulturlivet
En tydlig målsättning för Skellefteå som Årets kulturkommun i Västerbotten är att stolt lyfta fram det mångfasetterade kulturliv som finns runt om i hela vår kommun. Det är också en möjlighet för kommunens invånare att ta del av och delta i ett ytterligare vidgat utbud av kulturaktiviteter, samtal, utbyten och workshops som anordnas i samband med kulturåret.

 

17 MAJ KL 18.00 ÅRETS KULTURDEBATT!

FOLKETS HUS SKELLEFTEHAMN, Plats: B-SALEN

Kulturens betydelse i en växande kommun

  • Vad betyder kulturen nu och vilken roll ska den spela i framtiden – i hela Skellefteå kommun?
  • Hur startar vi upp ett kulturliv i kommunen efter den kris som pandemin innebar?

Varmt välkomna att delta i debatten tillsammans med lokala politiker, kulturföreningar och kulturaktörer samt representanter för länskulturinstitutioner.
Samtalsledare: Therese Eriksson, projektansvarig Årets Kulturkommun Skellefteå
Arrangör: Västerbottensteatern, Norrlandsoperan, Västerbottens museum och Skellefteå kommun – Årets Kulturkommun i Västerbotten 2021/2022.

Fri entré, men biljett krävs. Boka på www.tickster.se.  Vi bjuder på fika.

Kvällen avslutas med konsert:

Miriam Aïda – Loving the alien

17 MAJ KL 19.30 • FOLKETS HUS SKELLEFTEHAMN

Med influenser av afro-brasilianska rytmer, jazz, reggae och en dos svensk melankoli tolkar Miriam med sitt band låtar hämtade från olika eror i David Bowies karriär – musik utan gränser.
Arrangör: Folkets Hus Skelleftehamn, Biljettinfo: skelleftehamnfolketshus.se

 

Löpande kulturaktiviteter och evenemang

Här hittar du länk till de kulturaktiviteter som händer runt om i kommunen.

Kontakt

Har du funderingar kan du kontakta Therese Eriksson therese.eriksson@skelleftea.se eller Anna-Lena Lundmark, Kultur- och fritidskontoret, anna-lena.lundmark@skelleftea.se

 

 

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.