Gå direkt till textinnehållet
Nordiskt Berättar­centrumEn del av Västerbottensteatern
Samtal i Kvinnorum, en studiecirkel med Nordiskt Berättarcentrum som medarrangör

Berättarrum

Under hösten 2018 startades studiecirkeln Kvinnorum, ett samarbete mellan Nordiskt Berättarcentrum, Museum Anna Nordlander (MAN) och Sensus.

I Kvinnorum fick  deltagarna, med ursprung från bland annat Afghanistan och Sverige, mötas och samtala om viktiga frågor. Fokus låg på att skapa kreativa möten mellan deltagarna och arbetsformen utgick ifrån olika kulturella uttryckssätt som teater, konst, skapande, muntligt berättande och drama. Utifrån detta arbetade vi framförallt med hur det är att vara kvinna i världen idag.

Vi har fått en otroligt positiv respons från samtliga deltagare som menar att detta projekt verkligen har stärkt dom som människor. Att få berätta om sig själv, att bli lyssnad på, att få skapa kreativt tillsammans, att känna respekten som uppstår kvinnor emellan när vi ses i våra ”kvinnorum”, att se olikheterna hos varandra men framför allt att slås av likheterna som förenar oss. Det har varit oerhört givande att se hur arbetsmetoden med t.ex. drama och skapande öppnar upp för möten över språkbarriärer och vi hoppas att fler ska inspireras av vårt projekt.

Med stöd i det lyckade försöket gick vi sedan vidare och bjöd hösten 2019 även in svenska och afghanska män till fler spännande möten och samtal tillsammans med kvinnorna till en ny omgång av studiecirkeln som nu fick namnet Berättarrum.

Just nu arbetar vi tillsammans med MAN och Sensus för att kunna genomföra ytterligare en serie samtal med rubriken Berättarrum under våren 2020.

Studiecirklarna har genomförts med stöd av Länsstyrelsen Västerbotten.

ENG: Berättarrum (Room For Stories) is a project which brings men and women from Afghanistan and Sweden together to share their stories.

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.