Gå direkt till textinnehållet
Nordiskt Berättar­centrumEn del av Västerbottensteatern

Flerspråkigt berättande

Inom ramen för projektet Skapande skola arbetar Nordiskt Berättarcentrum med flerspråkigt berättande.

Grunden i arbetet är filmade berättelser, där samma berättelse berättas av olika personer och på olika språk, på svenska och respektive modersmål. Berättelsen handlar om två bröder som bor grannar men som inte kan hålla sams och teman för berättelsen är vänskap, att bygga broar istället för murar etc. Dessa filmade berättelser kommer sedan att användas i vårt Skapande-skola-projekt med elever i åk 7. Eleverna kommer där att få arbeta med sk ”tandem-berättande” där de kommer att få lära sig hur de kan berätta en berättelse tillsammans med en klasskamrat, på varsitt språk. De som lyssnar på berättelsen behöver bara kunna ett av språken för att förstå.

I filmerna medverkar Marina Georgescu (spanska och svenska, Jasmin Ravaghi (persiska och svenska), Almaz Fisehaye Teweld, (svenska och tigrinja) och Firelle Najjar (arabiska och svenska).

Det handlar inte om att översätta varandra (!) utan om att samspela och komplettera varandras berättande för att tillsammans förmedla en berättelse från början till slut. En person börjar berätta på sitt modersmål till exempel svenska och så fortsätter nästa person att berätta samma berättelse men på sitt modersmål, till exempel arabiska. Sedan fortsätter det att på detta flerspråkiga växelberättande ge publiken möjlighet att lyssna till berättelsen på sitt modersmål och samtidigt också få chansen att bekanta sig med ett främmande språk, att få lyssna till dess melodi och ta del av dess ord.

Detta tillför ännu en dimension i lyssnarupplevelsen. Eleverna kommer också att få träna på hur de kan använda sig av sitt kroppsspråk, sina röster, pauseringar, rytm etc. De kommer också att få lära sig kring den sceniska konstformen muntligt berättande, berättarstruktur, berättelsens olika delar etc.

Bild från filminspelningen med Almaz Fisehaye Teweld.

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.