Gå direkt till textinnehållet
Nordiskt Berättar­centrumEn del av Västerbottensteatern

Stipendiet Berättarkraft

Berättarkraft är ett stipendium med syfte att uppmuntra och utveckla det muntliga berättandet i Västerbotten. Den som söker till stipendiet och blir antagen får vara med om att ta fram en egen berättelse på årets tema. Detta sker genom två olika workshops, där den första lägger fokus på berättelsen och den andra på hur man kan berätta den. Målet är att hitta en berättelse på ca 10 minuter som framförs 17 oktober under Berättarkraftfinalen i samband med Berättarfestivalen i Skellefteå.

Årets tema är Villfarelser och missförstånd, något som kanske verkar lite sökt i dessa kristider, men temat valdes innan corona drabbade oss. Så du kan låta kreativiteten sväva fritt och associera lika fritt – vilken berättelse skymtar du bakom begreppet Villfarelser och missförstånd?

Workshop 1: 22-23 augusti 2020
Workshop 2: 19-20 september 2020
Final: 17 oktober 13.00 på Västerbottensteatern

Deltagandet i workshopar och final är obligatoriskt och kostnadsfritt för den som är med i Berättarkraft.
Boende och mat under kurserna står stipendiet för, men resa till och från Skellefteå får en ordna själv.

Sista ansökningsdag: måndag 18 maj 2020. Anmälan gör du här »
Ansökan är öppen för alla som är bosatta i Västerbotten.
Där finns även mer information kring formaliteterna kring din ansökan.

Urvalskriterier
Vi lägger stor vikt vid att den sökande har en vilja att utveckla sitt muntliga berättande, oavsett om du är nybörjare eller provat på det tidigare.

En personlig ansökan ligger till grund för urval av de åtta som tas ut till finaltävlingen om stipendiet, så var noga med dina svar på de öppna frågorna i ansökan. Tre frågor ska besvaras i en beskrivande och personlig text:

  • Varför söker du stipendiet och vad driver och lockar dig i det muntligt berättande?
  • Hur ser du på att kliva upp på en scen och dela ditt muntliga berättande med en publik?
  • Vilken typ av berättelse vill du berätta med koppling till årets tema Villfarelser och missförstånd? Vad inspirerar det dig till?

Om du blir antagen får du chansen att under två workshops utveckla din berättelse för att sedan framför den på scenen under finalen 17 oktober 2020 i samband med Berättarfestivalen i Skellefteå.

Berättarkraft är ett samarbete mellan Nordiskt Berättarcentrum, en avdelning på Västerbottensteatern, och Skellefteå Kraft. Representanter för dessa fungerar även som jury som förbehåller sig rätten att utse vilka som antas till årets Berättarkraft.

Bilden ovan: Villfarelser och missförstånd… Foto: Daniel Jensen/Unsplash
Bilden nedan: Vinnaren av stipendiet Berättarkraft 2019 Anna Sundström Lindmark. Foto: Patrick Degerman.

ANMÄL DIG HÄR!

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.