Gå direkt till textinnehållet
Nordiskt Berättar­centrumEn del av Västerbottensteatern

Berättarkraft 2023

Berättarkraft syftar till att uppmuntra och utveckla det muntliga berättandet i Västerbotten. Den som söker och blir antagen får vara med om att ta fram en egen berättelse på årets tema. Detta sker genom två olika workshops, där den första lägger fokus på att hitta berättelsen och den andra på hur man kan berätta den.
Målet är att hitta en berättelse på ca 10 minuter som framförs under Berättarkraftfinalen i samband med Berättarfestivalen i Skellefteå.
Berättelserna dokumenteras även i den nya Berättarkraftpodden.

Tema för 2023 års Berättarkraft presenteras under våren 2023.

 

2022 års tema var: Ett ögonblick.

Det finns ögonblick i livet som vi i efterhand kan se har påverkat vårt liv, definierat hur och varför vi lever som vi gör. Vilket jobb vi har, vilken relation vi lever i, vilken hobby vi utövar. Ögonblick som ofta kommer upp när någon frågar ”varför” och blir till ett ”därför”, något som motiverar oss.
Ett ögonblick är också något vi får höra när vi förväntas vänta på vår tur. I telefon, på möten, vid incheckning… Tid som tillhör oss och vi förväntas investera innan vi kan uppnå vårt mål.

I Berättarkraft 2022 vill vi söka efter berättelser om de här ögonblicken.
Vi kommer att fokusera på livsberättelser, egna upplevelser och situationer så som vi minns dom idag.

Om du blir antagen får du chansen att under två workshops utveckla din berättelse för att sedan framföra den på en scen under Berättarfestivalen i Skellefteå.

Workshop 1: 13-14 augusti 2022
Workshop 2: 24-25 september 2022
Final: Finalen sker under Berättarfestivalen 2022 på Sara Kulturhus den 22 oktober.

Deltagandet i alla workshopar och final är obligatoriskt och kostnadsfritt för den som är med i Berättarkraft.
Boende och mat under kurser står stipendiet för, men resa till och från Skellefteå får en ordna själv.

OBS! Vid anmälan anger du ”alla datum”.

Sista ansökningsdag: fredag den 27 maj 2022.

Ansökan 2022 är öppen för alla som är anställda av Region Västerbotten och bosatta i Västerbotten.

2022 vänder vi oss till dig som är anställd av Region Västerbotten!

Det finns olika anledningar till att vi väljer en riktad inbjudan till Berättarkraft i år.
Ett av skälen är att vi gärna vill hitta nya berättare och nya sätt att nå blivande berättare.
Men sanningen är också att vi efter åren med pandemi vill lyfta och synliggöra alla som arbetat så hårt inom vård och omsorg.
Vi tror och hoppas på berättelsens kraft att öka förståelse och skapa empati. Vi vet också att ett deltagande i Berättarkraftstipendiet lyfter, stärker och ger kreativa verktyg användbara i alla sammanhang. För både individ och yrkesliv.

Nytt för i år: Berättarkraftpodden

Muntligt berättande är en flyktig konstform. Berättelser uppstår i mötet mellan berättare och lyssnare. Finns till i ögonblick och sedan förvandlas till minnen, till dess att de berättas igen för nya öron.
Vi har länge funderat över hur vi kan dokumentera och hjälpa till att sprida berättelserna vidare och vill därför låta Berättarkraft ta steget in i fler lyssnares öron genom att skapa några poddavsnitt med stipendiaternas berättelser.

Urvalskriterier

Vi lägger stor vikt vid att den sökande har en vilja att utveckla sitt muntliga berättande, oavsett om du är nybörjare eller provat på det tidigare.
En personlig ansökan ligger till grund för urval av de sex stipendiaterna, så var noga med dina svar på de öppna frågorna i ansökan. Tre frågor ska besvaras i en beskrivande och personlig text:

1) Varför söker du stipendiet och vad driver och lockar dig i det muntliga berättandet?
2)Hur ser du på att kliva upp på en scen och dela din berättelse med en publik?
3)Vad tänker du just nu att du vill berätta om, med koppling till årets tema ”Ett ögonblick”? 

Berättarkraft är ett samarbete mellan Nordiskt Berättarcentrum, en avdelning på Västerbottensteatern, och Skellefteå Kraft. Representanter för dessa fungerar även som jury och utser vilka som antas till årets Berättarkraft.

Foto: Margot Richard/Unsplash

ANMÄL DIG HÄR!

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.