Gå direkt till textinnehållet
bildkollage från tre föresällningar

Konstnärlig ledare sökes

Västerbottensteatern söker konstnärlig ledare

Vill du skapa teaterupplevelser och kultur för invånarna i en region som växer och genomgår en unik samhällsomvandling. Där befolkningen ökar och inflyttningen sker från stora delar av världen. Västerbottensteatern är hela länets teater. Utgångspunkten är den fantastiska mötesplatsen Sara kulturhus i Skellefteå och det är där vi skapar scenkonst som ska nå vuxna, unga och barn i hela länet. Ansök här! —>

Nu söker vi dig, vår nya konstnärliga ledare, som har en tydlig konstnärlig vision om hur länsteatern i Västerbotten kan utvecklas och vara relevant i vår samtid och en viktig röst i samhället.

Dina ansvarsområden

Som konstnärlig ledare ansvarar du för Västerbottensteaterns repertoar och säkerställer att det konstnärliga innehållet är av högsta kvalitet.

Du leder och utvecklar Västerbottensteaterns scenkonstverksamhet med en tydlig konstnärlig idé som stärker relationen mellan scenkonst och publik. Du verkar för att teatern skapar föreställningar och kulturupplevelser som utmanar, underhåller och berikar, samt bidrar till att verksamheten blir en angelägenhet för fler i länet.

Du ansvarar för rekrytering av konstnärliga team och har personalansvar för teaterns konstnärliga personal. Du är trygg i ditt ledarskap och arbetsleder både intern och extern personal på ett sätt som skapar kreativitet, engagemang och ett bra arbetsklimat. Du har insikt i samspelet mellan organisatoriska och ekonomiska aspekter i relation till det konstnärliga uppdraget. I din roll är du också ett av teaterns ansikten utåt och är en av våra representanter gentemot allmänheten, media och scenkonstbranschen.

Som konstnärlig ledare arbetar du nära VD och har en central plats i ledningsgruppen för att tillsammans med andra avdelningschefer utveckla teatern och nå gemensamma verksamhets-, budget och publikmål. Du har förmåga att se till helheten och har organisationens bästa i fokus i ditt ledarskap. Du har stora möjligheter att fortsätta utöva ditt konstnärskap i uppdraget.

Dina kvalifikationer

  • Konstnärlig högskola med scenkonstinriktning eller likvärdigt
  • Längre erfarenhet av konstnärligt arbete inom teater/scenkonst
  • Ledarerfarenhet med personalansvar inom teater/scenkonstområdet
  • Ett brett nätverk och god omvärldskunskap inom scenkonstfältet
  • Gedigen kunskap om konstnärliga processer
  • Goda kunskaper i svenska och engelska samt gärna kunskap i ytterligare språk

Värt att veta

Tjänsten är ett förordnande på 3 år eller enligt överenskommelse. En avstämning om eventuell förlängning sker innan förordnandets utgång. Förordnandet är på heltid med tillträde 1 januari 2024 eller enligt överenskommelse.

Om Västerbottensteatern

Västerbottensteatern är sedan 1980 länsteater, med uppdrag att utveckla, förnya och tillgängliggöra professionell teater och scenkonst i hela länet. Vi gör det genom produktion, samproduktion, och gästspel, samt genom pedagogisk och främjande verksamhet. En central del är att skapa samarbeten och samverka regionalt, nationellt och internationellt. Vi producerar 8-10 nya produktioner per år antal, spelar ca 450 föreställningar per år och når ca 35 000 personer med våra föreställningar i Sara kulturhus i Skellefteå och på turné i regionen.

Teatern har ett särskilt uppdrag att främja berättande och utveckla verksamhet för barn och unga. Via de stora författarna från Västerbotten och en levande tradition av berättande bedriver vi ett främjandearbete på lokal, regional och internationell nivå. År 2018 blev Nordiskt Berättarcentrum en del av vår verksamhet. Västerbottensteatern har också en unik spetskompetens i vår avdelning UngHästen som har över 20 års erfarenhet av att jobba med teater som pedagogiskt verktyg i mellanstadie-, högstadie- och gymnasieskolan. Läs mer på www.vasterbottensteatern.se

Nästa steg

Tillsättningen sker i samarbete med Signpost, som är specialiserade på att rekrytera framgångsskapande chefer och ledare som gör skillnad. Här välkomnas ledare med olika bakgrund, ålder, kön och erfarenhet som bidrar med nya idéer, insikter och perspektiv. Tycker du att uppdraget låter intressant och är redo för nästa steg i karriären? Varmt välkommen med din ansökan!

Vänligen notera att alla slutkandidater kommer genomgå samma moment i rekryteringsprocessen. Inklusive kompetensbaserade intervjuer, arbetspsykologiska tester och bakgrundskontroll. Det gör att vi rättvist och sakligt kan jämföra respektive chefs kompetens i förhållande till kravprofilen.

Vill du veta mer innan du söker kan du höra av dig till rekryteringskonsult Helena Björk via helena.bjork@signpost.se, alternativt till Fredrika Schartau via fredrika.schartau@signpost.se.

Vi ser fram emot att få kontakt med dig!

Ansök här! —>

Vill du veta mer innan du söker kan du höra av dig till rekryteringskonsult Helena Björk via helena.bjork@signpost.se, alternativt till Fredrika Schartau via fredrika.schartau@signpost.se.

Vi ser fram emot att få kontakt med dig!

 

Här kan du läsa senaste årens Årsredovisningar >>>

Jubileumstidning om Västerbottensteatern 40 år >>>

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.