Gå direkt till textinnehållet

Om teateravdelningen

Här skapas det scenkonst!
Vi ansvarar för innehållet, formen och den konstnärliga personal som gör våra föreställningar möjliga och magiska – såsom skådespelare, regissörer, dramatiker, scenografer, kostymörer, maskörer, kompositörer, koreografer, musiker och ljus- och ljuddesigners. Konstnärlig ledare är Bobo Lundén som jobbar tätt tillsammans med dramaturgen Tora von Platen.

Våra förutsättningar
Västerbottensteatern är en länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern producerar 4–5 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 400–500 föreställningar i Skellefteå, Umeå och på turné i regionen. Teatern värnar om och tar avstamp i Västerbottens rika och levande tradition av berättande och 2018 blev Nordiskt Berättarcentrum en del av vår verksamhet. Västerbottensteatern har också en unik spetskompetens i vår avdelning UngHästen som jobbar med teater som pedagogiskt verktyg i mellanstadiet, högstadiet och gymnasieskolan.

2020 fyller vi 40 år som länsteater. Året därpå – 2021 – flyttar vi in i det vackra helt nybyggda Kulturhuset Sara där vi har två egna scener mitt i Skellefteå.

Konstnärligt råd och labb
Ett mål för oss är att den scenkonst som spelas hos oss ska upplevas som att den är skapad i Västerbotten av Västerbottensteatern – allt för att bidra till att göra Västerbotten till en ännu bättre plats att leva på. Det är viktigt för oss med förankring – därför har vi ett konstnärligt råd med all konstnärlig personal på teatern som samtalar och workshopar kring uppsättningsidéer och konstnärliga frågor. Vi har dessutom ett läs-team med målet att läsa och utvärdera alla manus som skickas in till oss. Vi vill ge upphovspersoner vi samarbetar med möjlighet att ”labba” – prova/utveckla en idé hos oss, för att undersöka om vi kan och vill ta den till produktionsbeslut. Det gör också att teaterns personal får en bättre inblick i ett tidigt skede i vad som kan komma att produceras i framtiden.

Vill du jobba hos oss?
Vi ligger långt fram i vår planering och mycket av repertoaren för de kommande åren är redan lagd men vi träffar gärna scenkonstnärer som vill och kan tänka långsiktigt och som är nyfikna på att skapa stor konst utifrån Västerbottens fantastiska förutsättningar.

Sök till oss i synnerhet – inte i allmänhet.

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.