Gå direkt till textinnehållet

Hösten 2021 summeras

Hösten 2021 kunde äntligen Storuman, Årets berättarkommun 21/22, kicka igång sitt berättarår på allvar. Efter en kick-off 29 augusti har berättaråret tagit fart med en mängd aktiviteter. Här får vi en summering: signerad Theresa Eriksson, Nordiskt Berättarcentrums projektledare för Årets berättarkommun.

Invigning av ÅBK
Den första invigningen av Storuman som Årets Berättarkommun hölls den 22/9 2020 med tanken att Storuman skulle bära titeln under 2020/2021. Sen slog Covidpandemin ner med full kraft. I Storuman gick man ut i beredskapsläge och att planera för berättararrangemang kändes varken angeläget eller genomförbart. Beslut togs då att avvakta och att skjuta på starten av berättaråret. Arbetet med förberedelserna inför ett nytt år sattes däremot i gång. En arbetsgrupp bildades, en lokal projektledare utsågs och planeringsarbetet tog fart.

Den 29 augusti 2021 hölls den nya invigningen på Folkets Hus i Storuman både i form av en digital sändning samt som en begränsad publiktillställning. Storuman blir Årets Berättarkommun 2021/2022.

Arbetsgruppen
Arbetsgruppen har haft regelbundna avstämningsmöten varje månad under året. Tack vare tillvänjningen av digitala verktyg under pandemin har möjligheten att ses fungerat mycket bra. Under 2021 har totalt 11 arbetsgruppsmöten hållits via Zoom. Arbetsgruppen har bestått av representanter för kultur- och fritid, Kulturakademin, skolan i Tärnaby och Storuman, Folkhögskolan, studieförbund, samisk samordnare samt privatpersoner som har ett intresse av kultur och berättande. Förutom dessa har representanter från Västerbottens museum och Nordiskt Berättarcentrum deltagit. Gruppen har arbetat med konkreta uppdrag som t.ex. program för invigningen samt att sprida information ut i kommunen om planerade berättaraktiviteter.

Genomförda aktiviteter i Storuman och Tärnaby med omnejd:

Invigning – kick-off
Det blev en två timmar lång invigning för inbjuden publik samt för de som valde att se sändningen online. Allt spelades in och går att ta del av här på Youtube »  Programmet bjöd på berättelser framförda av både unga och gamla, musikinslag samt inspiration till kommande arrangemang under året.

Berättelser vid elden
I och med begränsningar och restriktioner pga Covid, men med en stor lust att komma igång med berättandet, föddes idén att nyttja Tärnabys absolut starkaste sida – naturen. Tanken var att erbjuda möjligheter att ses utomhus, runt en eld och utifrån ett särskilt tema bjuda in deltagare till Berättelser vid elden. Två berättarstunder anordnades med gamla medlemmar ur Tärna IK Fjällvindens damklubb. Det var mycket uppskattat och förhoppningen är att fortsätta med detta under 2022.

Ankarsund har också haft ett antal träffar med berättelser runt elden, och fler planeras in under 2022.

I Joeström/Joesjö har det hållits ett berättarcafé i byastugan.

Författarbesök
Flera författarbesök har genomförts under hösten; Kent Lundholm, 35 besökare. Karin Alfredsson, 24 besökare, Carl-Axel & Berit Nordenberg, 35 besökare. Boksläpp med författare Rebecka Rhenstedt, som jobbar på fotoarkivet och skrivit boken om Stensele, 18 besökare. Maria Broberg, 10 besökare. Under alla dessa kvällar har det varit många trevliga berättelser av både författarna och besökarna, väldigt uppskattat.

Livesända berättarkvällar på biblioteket
Vi har även haft tre livesändningar med berättarkvällar på biblioteket i samarbete med V8 biblioteken och Vuxenskolan. Där har det varit mellan 5–12 besökare varje gång och många fina berättelser blev det.

Poesi som berättande
Storumans poesi-och skrivarsällskap har setts 6 gånger och skrivit texter tillsammans och övat på att framföra dom. De planerar att sätta ihop texterna till en bok och planerar för ett boksläpp, kanske i samband med ÅBK-avslutningen.

Ordfördelarutbildning
Som en del av samarbetet med Västerbottens museum erbjuder berättarantikvarie Marianne Folkedotter utbildningar i hur man håller i ett Berättarcafé och hur rollen som ordfördelare kan se ut. Två sådana utbildningar har hållits under hösten. Den första i Storuman den 28/8 och den andra i Tärnaby den 25/9.

Workshops i livsberättelser
Nordiskt Berättarcentrums berättarkonsulent Lillemor Skogheden har under hösten erbjudit en workshop i Livsberättelser den 19-20/11 i Storuman, men pga för få anmälda har den flyttats framtill våren 2022. Då kommer den även hållas i Hemavan den 4-5/2 samt under mars i samarbete med det samiska centret Aejlies.

Filmer som berättar
Kulturakademin har ett pågående filmprojekt som de nu kombinerar med berättaråret. Planerna för ett kommande arbete har påbörjats under hösten. De har haft möte med representanter för Långsjöby som berättade de att de har flera aktiviteter (café, ”stickis” m.m.) där byborna kommer att för att träffas och berätta om olika saker. Några av dessa möten kommer att filmas och det blir både informellt och informativt.

Studieförbund som engagerar och inspirerar till berättande
Medborgarskolan och ABF har varit aktiva som arrangörer och samarbetat både kring livsberättelseworkshops, ordfördelarutbildningar och berättarstunder i byarna. De fungerar även som en god resurs i att sprida information om det pågående arbetet med Årets berättarkommun.