Gå direkt till textinnehållet

Elin sover – möte med Stig Sundström, författare och präst.

Möte med Stig Sundström, författare och präst.

Axel skulle ge vad som helst för att få höra Elins skratt igen. Han skulle offra allt för att känna hennes knubbiga hand i sin en gång till. Axel är bara tio år, men det känns som om det är hans fel att Elin dog. Han tittade ju bort när hon försvann. När Elin behövde hans uppmärksamhet stod han och dumstirrade på en ljushårig flicka som han inte visste någonting om.

Tjugo år senare är Axel präst i Elins begravningskyrka. Han tänker inte på sin lillasyster lika ofta och tycker att livet fungerar. Men när den ljushåriga flickan dyker upp igen som vuxen kvinna, öppnas Pandoras ask. Axels kaffekopp tippar i biskopens tjänsterum. Där får den ligga kvar. Kaffet sugs upp av heltäckningsmattan, samtidigt som han slänger prästkragen och gör slut med Gud. Men livet fortsätter ändå.

Elin sover är en dramatisk berättelse om historiska oförrätter och starka känslor. Boken är väl förankrad i västerbottniska miljöer.

Stig Sundström om sin bok Elin sover:
Min bok tar upp livsfrågor som jag tror att alla kan anknyta till: Kärlek (detta stora ämne!), att förlora någon eller att försonas med både sig själv och andra.

Jag är idel öra när folk berättar om vägen till den man är idag, oavsett var man står just nu. Du får alltså tycka i princip vad du vill. Jag tror att det är så huvudpersonerna i min bok skulle vilja att vi möter varandra.

Boken tar också upp frågor om tro och tvivel, skrivet för mogna vuxna. Jag har placerat berättelsen i en realistisk miljö, utan att ha censurerat vare sig hur folk pratar, tänker eller handlar och hoppas att det ska kännas trovärdigt.

 

Stig Sundström kommer från Stavaträsk, femtio kilometer nordväst om Skellefteå, bor i Boliden och arbetar som präst i Norsjö församling. Han har läst teologi i Uppsala och Umeå och har arbetat några år i den inomkyrkliga rörelsen EFS, innan han blev kyrkoherde i Svenska kyrkan.

Stig har också studerat psykodynamisk psykoterapi på Sankt Lukas i Luleå och under en tid fungerat som samtalsterapeut.

Du kan läsa mer om Stig Sundström på förlaget Ord & visors hemsida.

Fri entré, men bokning krävs.
Boka på webb eller Jörns bibliotek, på plats eller tel 0916-104 85.

Arrangör: Ursinnig festival.