Föreläsning om att vara ung same i Sverige
– LIVSVILLKOR, SJÄLVVÄRDERING OCH HÄLSA
Okunskap om samer och etnisk diskriminering innebär en hög grad av utsatthet och press i vardagen för unga samer som ofta måste förklara sin kultur och försvara sin existens.
Lotta Omma, PhD, legitimerad psykolog/psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi summerar från sin doktorsavhandling (2013) som bl.a. har visat på att en hög grad av utsatthet och press i vardagen påverkar hälsan negativt.
Det har gått 10 år sedan studien genomfördes så vad vet vi nu? Vad har hänt sen dess?
HALDI (eng. Health and Living conditions in Sápmi, Sweden) är ett ambitiöst och omfattande forskningsprojekt om hälso- och levnadsförhållanden hos befolkningen i norra delen av Sverige som har påbörjats.
Dessutom har “Kunskapsnätverket för samisk hälsa“, som arbetat för att möjliggöra en kulturanpassad sjukvård för samer, gått från att vara ett projekt till att bli en permanent del av de 4 nordligaste regionernas (Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna) åtaganden. Vad innebär detta?
I föreläsningen kommer Lotta även att redogöra för resultatet från FOKUSGRUPP- undersökningen, där 11 samiska samtalsgrupper samtalade om hälsotillstånd och hur levnadsvillkor och livsstil kan påverka hälsan.
Det blir också en diskussion med åhörarna om utmaningarna med att forska om urfolksgrupper/minoritetsgrupper och med att nå unga personer i forskningssammanhang.
Föreläsningsserie i samarbete med Röda Korset, Rättighetscentrum, Sensus, Västerbottensteatern och med stöd från Region Västerbotten.