Gå direkt till textinnehållet

När kriget tog tåget – författarsamtal

Författarsamtal med Jan Bergsten som berättar om sin senaste bok ”När kriget tog tåget”.

Under andra världskriget tog 2,2 miljoner tyska soldater tåget genom landet. Den tyska krigsmakten skickade också 100 000 vagnslaster med krigsmateriel genom det neutrala Sverige.

Transiteringen genom Sverige var länge hemlig, men så öppnades arkiven och de gamla handlingarna avslöjar så mycket. I Jan Bergstens nya bok ”När kriget tog tåget” berättas om vad som hände när tysktågen kom till Jörn. De fick ju inte fortsätta till Boden.

Jan Bergsten föddes 1953 i Markbygdens församling och har skrivit ett tiotal böcker med anknytning till järnvägstrafik och järnvägsliv. För två år sedan berättade han under Berättarfestivalen i Jörn om att vara ett banans barn i Jörn åren 1957-1967.

Författandet är oftast knutet till järnvägen och framför allt sakprosa, men också två historiska romaner om två kvinnor med anknytning till järnvägen, om rallarkockan Svarta Björn och lokföraränkan Agnes.

Så här beskriver Jan Bergsten sitt författarskap när han presenterades som månadens Minerva-medlem inom Författarförbundet:
”Jag växte upp i en järnvägsfamilj, yngst av sex syskon och där de flesta föddes i banvaktsstugor längs stambanan genom övre Norrland. Min far började som banvakt och slutade som överbanmästare. Det jag försöker skildra är livet vid järnvägen men också det som rullat och rullar på den.”

Fri entré, men bokning krävs.
Boka på webb eller Jörns bibliotek, på plats eller tel 0916-104 85.

Arrangör: Ursinnig festival