Gå direkt till textinnehållet
Nordiskt Berättar­centrumEn del av Västerbottensteatern
Röd stopskylt i svartvit skog.

Berättarkraft 2023

Berättarkraft 2023 är avslutad. Vi tackar alla som deltagit med sina fina berättelser!

Berättarkraft syftar till att uppmuntra och utveckla det muntliga berättandet i Västerbotten. Den som söker och blir antagen får vara med om att ta fram en egen berättelse på årets tema. Detta sker genom två olika workshops, där den första lägger fokus på att hitta berättelsen och den andra på hur man kan berätta den.
Målet är att hitta en berättelse på ca 10 minuter som framförs under Berättarkraftfinalen 21 oktober i samband med Berättarfestivalen i Skellefteå.

Tema för 2023: Stopp!

I år söker vi ögonblicken där du antingen stannat upp i förundran och glädje, kanske slagits av en plötslig insikt eller stunder där bägaren runnit över och situationer tagit nya vändningar.

– Stopp! Vänta. Vad hände nu?…
– Men stopp, nu räcker det…
– Stopp ett tag, jag insåg just att…

När stannar du upp? När behöver du trycka på paus för dig själv eller andra? Kanske har du någon gång avslutat en lång process och börjat på något nytt?

Var på känsloregistret din berättelse än landar, skicka in din ansökan till oss och var med om en fantastisk resa in i berättelsens värld, där du får verktyg och stöd i att skapa din alldeles egna muntliga berättelse.

Tänk på att det ofta är i det vardagliga små händelserna som vi hittar empati, identifikation och berättarmagi. Och du behöver inte ha en färdig berättelse när du söker!

För vem:
Det här året riktar vi oss till alla som arbetar inom grundskolan och gymnasiet i Västerbottens län. Oavsett yrke, uppgift eller kommun så är du välkommen att söka om du har något att berätta som passar årets tema.

Sista anmälningsdag: 10 maj 2023.

Workshop 1: 26-27 augusti på Sara kulturhus i Skellefteå
Workshop 2: 23-24 september på Sara kulturhus i Skellefteå
Final: 21 oktober, under Berättarfestivalen, på Sara kulturhus i Skellefteå

Urvalskriterier
Vi lägger stor vikt vid att den som söker har en vilja att berätta och utveckla sitt muntliga berättande, oavsett om du är nybörjare eller provat på det tidigare.

Om du blir antagen
deltar du i hela processen, utvecklar din berättelse och framför den inför en publik den 21 oktober 2023 under Berättarfestivalen i Skellefteå. Deltagandet i alla workshopar och final är obligatoriskt och kostnadsfritt för den som är med i Berättarkraft. Boende och mat under kurser står stipendiet för, men resa till och från Skellefteå får en ordna själv.

Berättarkraft är ett samarbete mellan Nordiskt Berättarcentrum, en avdelning på Västerbottensteatern, och Skellefteå Kraft. Representanter för dessa fungerar även som jury och utser vilka som antas till årets Berättarkraft.

 

Foto: Tyler Nix/Unsplash

ANMÄL DIG HÄR! 

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.