Gå direkt till textinnehållet
Nordiskt Berättar­centrumEn del av Västerbottensteatern

Berättarkraft 2024

BERÄTTARKRAFT 2024

Nu letar vi efter nya stipendiater!
Årets tema: Sanning och konsekvens!

Berättarkraft syftar till att uppmuntra och utveckla det muntliga berättandet i Västerbotten. Den som söker och blir antagen får vara med om att ta fram en egen berättelse på årets tema. Detta sker genom två olika workshops, där den första lägger fokus på att hitta berättelsen och den andra på hur man kan berätta den. Målet är att hitta en berättelse på ca 10 minuter som framförs under Berättarkraftfinalen 19 oktober i samband med Berättarfestivalen i Skellefteå.

SANNING OCH KONSEKVENS

Minns du någon gång då du tog ett beslut att säga Sanningen med stort S?
Eller en gång du valde att bita ihop och tiga trots att du inte borde ha gjort det?
Kanske fick du sanningen över dig som en kalldusch eller som en värmande filt runt hjärtat? Blev resultatet verkligen något av det du var beredd på eller blev det bättre? Sämre?

När vi var unga lekte vi sanning eller konsekvens. Det var ofta mer spännande att välja ”konka”… Eller kanske bara mindre läskigt än att våga säga sanningen och att ta konsekvensen av det.
Idag är sanning dessutom ett begrepp vi lärt oss att konstant ifrågasätta. Fake news, AI-genererade bilder, konspirationsteorier, dataintrång och identitetsstöld är mer en regel än undantag. Har du upplevt något av det? Genomskådat eller blivit lurad? Själv försökt lura någon tillbaka?

I Berättarkraft 2024 letar vi efter små och stora minnen på tema Sanning och konsekvens.
Vi ser fram emot att arbeta med just din berättelse om vänskap eller jobb eller husaffärer eller matlagning eller resor eller nya upptäckter eller… Vad vill du berätta?

Årets stipendiater träffas vi tre tillfällen:

24-25 augusti – Workshop ”Att hitta sin berättelse”, Sara kulturhus i Skellefteå
14-15 september – Workshop ”Hur kan jag berätta min berättelse”, Sara kulturhus i Skellefteå
19 oktober – Final. Alla får framföra sin berättelse på Berättarfestivalen i Skellefteå

Att delta i Berättarkraft är både roligt och utvecklande. Vi vägleder och ger verktyg från idé till färdig berättelse. Tillsammans med övriga stipendiater får du både lyssna, berätta och ge feedback under hela processen.

Vi som leder arbetet heter Lillemor Skogheden och Theresa Eriksson och vi arbetar på Västerbottensteaterns avdelning för muntligt berättande, Nordiskt Berättarcentrum.

För vem:
Anmälan är öppen för alla som bor i Västerbotten och har fyllt 18 år.
Om du tidigare varit med i Berättarkraft är du välkommen att söka igen, men vi kommer att prioritera nya sökanden.

SISTA ANSÖKNINGSDAG: 20 maj 2024

Det är din ansökan som ligger till grund för uttagningen av årets stipendiater. Var noga med dina svar och hjälp oss förstå varför just du måste få vara med.

Välkommen med din anmälan här >>>


Urvalskriterier

Varje år utses 6 till 8 stipendiater. Vi lägger stor vikt vid att den som söker har en vilja att berätta och utveckla sitt muntliga berättande, oavsett om du är nybörjare eller provat på det tidigare.

Om du blir antagen
deltar du i hela processen, utvecklar din berättelse och framför den inför en publik den 19 oktober 2024 under Berättarfestivalen i Skellefteå. Deltagandet i alla workshopar och final är obligatoriskt och kostnadsfritt för den som är med i Berättarkraft. Boende och mat under kurser står stipendiet för, men resa till och från Skellefteå får en ordna själv.

Berättarkraft är ett samarbete mellan Nordiskt Berättarcentrum, en avdelning på Västerbottensteatern, och Skellefteå Kraft.

Frågor:
lillemor.skogheden@vasterbottensteatern.se

ANMÄL DIG HÄR! 

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.