{description}

Stipendiet Berättarkraft 2019

Vem får stipendiet Berättarkraft 2019? Årets tema: Skräckslagen!

Vi tror att vi alla är skräckslagna inför olika saker och i olika situationer. För en del är det tanken på att tala inför folk, för andra klimatångest, fobier, nya jobb, flytt, demokratins framtid, monster under sängen eller ett frieri. Årets tema för Berättarkraft är alltså skräckslagen.

Vem som får blir årets Berättarkraftstipendiat 2019 avgörs under en finaltävling in samband med Berättarfestivalen 14-20 oktober 2019. De förhoppningsfulla finalisterna är Katarina Bildström, Skellefteå, Kristina Bäck, Åsele, Madelene Edlund, Umeå, Ann Enström, Umeå, Hans Fransson, Sorsele, Kenneth Heino, Umeå, Karin Häggmark, Skellefteå och Anna Sundström Lindmark, Robertsfors.

Stipendiet Berättarkraft består av tre delar.
Finalisterna får möjlighet att under en två dagars workshop utveckla sitt berättande. Därefter följer ett framträdande under Berättarkraftfinalen på Berättarfestivalen. Under finalen väljer en jury ut vem som blir årets Berättarkraftstipendiat på kriterierna: en god berättelse, framförande/berättarteknik och publikkontakt. Årets stipendiat får tillsammans med Nordiskt Berättarcentrum åka till en nordisk berättarfestival och ta del av föreställningar, workshops och föreläsningar, samt representera Västerbotten och Berättarkraft i mötet med berättarvärlden.

Samarbete bakom stipendiet
Berättarkraft är ett samarbete mellan Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern och Skellefteå Kraft. Syftet med stipendiet är att utveckla berättandet i länet och ge plats för nya berättare.

Tidigare stipendiaters rapporter från sina stipendieresor kan du läsa här.

Kontaktperson: Lillemor Skogheden, tel 070 – 250 45 99, lillemor.skogheden@vasterbottensteatern.se

Fakta om stipendiet och ansökan:
• Stipendiet är öppet för boende i Västerbottens län, i ålder från 15 år och uppåt.
• Till ansökan bifogas en muntlig eller skriftlig berättelse på årets temat på maximalt 8 minuter eller 8 000 tecken.
• Du som väljer att skicka in en muntlig berättelse ska bifoga en skriftlig sammanfattning av din berättelse.
• Finalisterna får delta i en tvådagars workshop där de vidareutvecklar sin berättelse och sin egen berättarkonst inför framträdandet. Deltagande i workshop är en förutsättning för att få delta i finalen.
• Vid finalen utses årets Berättarkraftstipendiat. Hen får tillsammans med Nordiskt Berättarcentrum resa till en nordisk berättarfestival.
• Eftersom stipendiet syftar till att sporra och hitta nya berättare kan du inte vinna deltagande i kursen mer än två gånger, (med minst ett års uppehåll mellan de olika deltagandeåren). Du kan heller inte vinna stipendiet mer än en gång.
• Din berättelse får inte tidigare varit framförd offentligt eller publicerad.
• Observera att eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
• Sista ansökningsdag är 30 april 2019.

Välkommen att utveckla det västerbottniska berättandet tillsammans med oss!

Skellefteå Kraft, Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern och Berättarfestivalen.