Gå direkt till textinnehållet
En kvinna står blöt med orange regnjacka och en blå ikeapåse på axeln. smuts flyger runt henne

Jag for ner till bror

Jana återvänder till sin barndomsby och möter ett hem som påminner om trauman, en bror som är på väg att supa ihjäl sig, en John som hon inte kommer ihåg och fler frågor än svar. Barndomen smyger sig på när hon försöker reda i sina relationer, men tiden har förvridit både minnen och narrativ. Vad hände egentligen? Vem har blod på sina händer?

Det här är den stora berättelsen om det lilla samhället och människorna som befolkar det. Vi rör oss över tid och rum för att bit för bit pussla ihop detta drama om en kvinnas uppgörelse med sin egen historia.

Teater Västernorrland presenterar den sceniska urpremiären av Karin Smirnoffs prisade trilogi om Jana Kippo.

ENG:
Jana returns to her childhood village and encounters a home that reminds of traumas, a brother who is about to drink himself to death and more questions than answers. Teater Västernorrland presents the stage premiere of Karin Smirnoff’s acclaimed trilogy about Jana Kippo.

PRESSCITAT:

Recension i SVT Kulturnyheterna av JAG FOR NER TILL BROR – ”Smakfull och snillrik överföring till scenen” ”Med hjälp av musiken, ett ypperligt manus och de här skådespelarna blir det teatermagi” ”Ett väldigt fint spel. Den här både sorgsna och sträva humorn som finns hos Karin Smirnoff har Julia Marko-Nord och ensemblen lyckats fånga.” ”Åk upp till Sundsvall och se själv.”, säger Anna Hedelius, teaterkritiker. 📺 Se hela inslaget (från 3 min 15 sek): https://www.svtplay.se/video/89d15Zo/kulturnyheterna/ikvall-18-17

RECENSION I AFTONBLADET för Jag for ner till bror.
”Mörk och våldsam Smirnoff på scenen” ”Det snyftas i salongen när ”Jag for ner till bror” får teaterpremiär i Sundsvall.” ”Så många pjäser finns som bygger på familjens hemligheter som dras fram i ljuset. I scenbearbetningen ”Jag for ner till bror” är, intressant nog, också längtan efter gemenskap en sanning som måste hållas hemlig. På så sätt är föreställningen känslomässigt sammansatt, våldsam och grov och full av underliggande längtan.”, skriver Barbro Westling, Aftonbladet.
RECENSION I SVD av Jag for ner till bror
”Starkt berörande att följa Jana Kippo på scen” ”När Karin Smirnoffs succétrilogi blir teater är det både djupt berörande och utmanande för tanken.” ”Sven Haraldssons scenografi är återhållen och exakt, liksom Julia Marko-Nords regi. Till det kommer en mycket samspelt och nyansrik ensemble.”
”Helena Svartling växlar skickligt mellan rollerna som dödssjuk barndomskompis, Modren och Janas försvunna dotter.” ”Amanda Jansson gör Jana Kippo till en människa med många ansikten. Vuxet kompetent i ständig framåtrörelse eller ett vrak, båda sprungna ur barnets nödvändiga krisberedskap.”
”Det spända förhållningssättet i den oförutsägbara familjedynamiken är suveränt fångat.” ”Det är starkt berörande samtidigt som tanken utmanas och nöter ner till en grundfråga om livsval.” Skriver Malin Palmqvist, SvD
RECENSION I ST av Jag for ner till bror
”Skådespeleri så mäktigt att man ryser” ”Det som allt kokar ner till är skådespeleriet, frukten av regissör Julia Marko-Nords och ensemblens arbete. Martin Pareto som är lika otäck som Fadren som han är varm och sympatisk som Jussi”
”Helena Svartling som får agera både mor och dotter åt Jana och gör båda lika trovärdigt.” ”Victor Wigarts Bror; helt skyddslös, bruten, på något vis en skugga av en människa; ovårdad liksom sin syster och som endast blommar upp korta stunder i lyckliga barndomsminnen eller i fyllan.”
”Bara Amanda Janssons minspel är en konstform i sig. Och hennes förtvivlan när livets viktigaste band brister, det enda som hon inte kan leva utan, går så rakt in i en att man knappt vågar titta.”, skriver Susanne Holmlund, Sundsvalls Tidning.
RECENSION i DN för Jag for ner till bror
”Formidabelt och så svindlande starkt att man tappar andan”. ”I regissören Julia Marko-Nords händer har ”Jag for ner till bror” blivit en rasande, eruptiv föreställning. Med ett spel som laddar varje tomrum skapar Teater Västernorrlands ensemble makalös teater”,
”Här på scenografen Sven Haraldssons nästan tomma scen, utspelar sig något av ett mästarprov. Ett spel så konstnärligt och emotionellt starkt att det laddar varje tomrum” ”Jag har sällan bevittnat så sömlösa rollbyten, ett skådespeleri så svindlande bra av en ensemble”
”En eruptiv akt med sorgkanter och inget annat än strålande teater.” skriver Pia Huss, DN.

Press:
”Jag for ner till bror” blir teater med Amanda Jansson i huvudrollen

Våren 2024 sätter Teater Västernorrland upp ”Jag for ner till bror” efter Karin Smirnoffs romantrilogi. I huvudrollen som Jana Kippo kommer vi få se Amanda Jansson från SVT:s polisserie Tunna blå linjen. ”Jag hoppas att Teater Västernorrland gör sin egen grej av berättelsen, utan att vara alltför bokstavstrogen eller lojal till originalet. Konst brukar bli bäst då”, säger Karin Smirnoff.

På scenen för uppsättningen kommer vi få se Amanda Jansson som framför allt blivit känd för sin huvudroll som den norrländska polisen Sara i SVT-dramat Tunna blå linjen. Hon har tidigare haft roller i Vår tid är nu, Beck och sågs så sent om under hösten i Nattryttarna.

Regisserar gör skådespelaren och regissören Julia Marko-Nord.

– Berättelsen om Jana berörde mig djupt redan då jag läste böckerna. Hur kärlek, trauma, missbruk/medberoende drabbar hela familjen, ett helt system – där ingen går fri. Jag hoppas att vår iscensättning av den här berättelsen, där vi vågar se på familjehemligheter och släppa in ljuset, kan bli en läkande kraft för publiken, säger Julia Marko-Nord, regissör.

Karin Smirnoff debuterade 2018 med ”Jag for ner till bror” och boken nominerades till Augustpriset samma år.

– Att böckerna om Jana Kippo får ett nytt liv i form av teater känns jättekul. Nästan ännu roligare än att se de egna böckerna i tryck eftersom det handlar om en vidaregestaltning av mina verk; det vill säga hur andra människor läst och tolkat dem, säger Karin Smirnoff.

Teater Västernorrlands uppsättning av ”Jag for ner till bror” har premiär i mars 2024. I övriga roller ser vi bland andra Helena Svartling och Victor Wigardt ur Teater Västernorrlands fasta ensemble.

Spelar 24 & 25 april, kl 19.00, scen 2, Sara kulturhus

PRISER
Ordinarie: 355 kr.
Scenpasspris/Gruppris (min 20): 315 kr.
Ungd/stud(tom 26 år): 215 kr.
Längd: 2 tim 30 min inkl paus

MEDVERKANDE
Amanda Jansson
Martin Pareto
Helena Svartling
Victor Wigardt
PRODUKTION
Av: Karin Smirnoff
Manus: Ivar Waldemarson
Regi: Julia Marko-Nord
Scenografi- & kostymdesign: Sven Haraldsson
Ljusdesign: Magnus Stolpe
Komposition: Martin Hederos
Maskdesign: Jessica Hedin
Ljuddesign: Henrik Heinrich
Dramaturg: Alexandra Loonin
Rek från 15 år
2 tim 30 min inkl paus

    Bilder från föreställningen

    Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.