Gå direkt till textinnehållet
En kvinna står blöt med orange regnjacka och en blå ikeapåse på axeln. smuts flyger runt henne

Jag for ner till bror

Jana återvänder till sin barndomsby och möter ett hem som påminner om trauman, en bror som är på väg att supa ihjäl sig, en John som hon inte kommer ihåg och fler frågor än svar. Barndomen smyger sig på när hon försöker reda i sina relationer, men tiden har förvridit både minnen och narrativ. Vad hände egentligen? Vem har blod på sina händer?

Det här är den stora berättelsen om det lilla samhället och människorna som befolkar det. Vi rör oss över tid och rum för att bit för bit pussla ihop detta drama om en kvinnas uppgörelse med sin egen historia.

Teater Västernorrland presenterar den sceniska urpremiären av Karin Smirnoffs prisade trilogi om Jana Kippo.

ENG:
Jana returns to her childhood village and encounters a home that reminds of traumas, a brother who is about to drink himself to death and more questions than answers. Teater Västernorrland presents the stage premiere of Karin Smirnoff’s acclaimed trilogy about Jana Kippo.

Press:
”Jag for ner till bror” blir teater med Amanda Jansson i huvudrollen

Våren 2024 sätter Teater Västernorrland upp ”Jag for ner till bror” efter Karin Smirnoffs romantrilogi. I huvudrollen som Jana Kippo kommer vi få se Amanda Jansson från SVT:s polisserie Tunna blå linjen. ”Jag hoppas att Teater Västernorrland gör sin egen grej av berättelsen, utan att vara alltför bokstavstrogen eller lojal till originalet. Konst brukar bli bäst då”, säger Karin Smirnoff.

På scenen för uppsättningen kommer vi få se Amanda Jansson som framför allt blivit känd för sin huvudroll som den norrländska polisen Sara i SVT-dramat Tunna blå linjen. Hon har tidigare haft roller i Vår tid är nu, Beck och sågs så sent om under hösten i Nattryttarna.

Regisserar gör skådespelaren och regissören Julia Marko-Nord.

– Berättelsen om Jana berörde mig djupt redan då jag läste böckerna. Hur kärlek, trauma, missbruk/medberoende drabbar hela familjen, ett helt system – där ingen går fri. Jag hoppas att vår iscensättning av den här berättelsen, där vi vågar se på familjehemligheter och släppa in ljuset, kan bli en läkande kraft för publiken, säger Julia Marko-Nord, regissör.

Karin Smirnoff debuterade 2018 med ”Jag for ner till bror” och boken nominerades till Augustpriset samma år.

– Att böckerna om Jana Kippo får ett nytt liv i form av teater känns jättekul. Nästan ännu roligare än att se de egna böckerna i tryck eftersom det handlar om en vidaregestaltning av mina verk; det vill säga hur andra människor läst och tolkat dem, säger Karin Smirnoff.

Teater Västernorrlands uppsättning av ”Jag for ner till bror” har premiär i mars 2024. I övriga roller ser vi bland andra Helena Svartling och Victor Wigardt ur Teater Västernorrlands fasta ensemble.

Spelar 24 & 25 april, kl 19.00, scen 2, Sara kulturhus

PRISER
Ordinarie: 355 kr.
Scenpasspris/Gruppris (min 20): 315 kr.
Ungd/stud(tom 26 år): 215 kr.
Längd: 2 tim 30 min inkl paus

Av: Karin Smirnoff
Manus: Ivar Waldemarson
Regi: Julia Marko-Nord
Medverkande: Amanda Jansson, Martin Pareto, Helena Svartling, Victor Wigardt
Scenografi- & kostymdesign: Sven Haraldsson
Ljusdesign: Magnus Stolpe
Komposition: Martin Hederos
Maskdesign: Jessica Hedin
Dramaturg: Alexandra Loonin

  1. Scen 2, Sara kulturhus

    Köp Biljett
  2. Scen 2, Sara kulturhus

    Köp Biljett
Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.