Gå direkt till textinnehållet

Jojk och berättelser

Simon Issát Marainen är jojkare, poet och renägare från Nedre Soppero och kulturen har han i generna.

Han började skriva dikter i tonåren och numera är Simon Issát en etablerad jojkare och musiker. Han har fått kulturstipendium, varit nominerad till Sveriges Radios novellpris, stått på scenen som Lars Levi Laestadius och hörs även som vokalist i det svensk-norska bandet Ára. ”En samisk kulturarbetare måste vara bred i sitt register om man ska kunna försörja sig”.

Nu ser vi fram emot att äntligen få lyssna till hans trollbindande berättelser och jojk. Han har beskrivits som en ”lågmäld kulturbärare med en röst som får publikens hud att knottra sig och vilja lyfta sig ur bänkarna”.

Om sin jojk har Simon sagt:
”Det känns kantigt och obekvämt att skriva på svenska. Det känns obekvämt för tungan, ja för hela munnen att prata svenska. Nästan som när tandläkaren undersöker ens tänder och letar efter hål, ibland smärtar det. Det som då lindrar bäst är att smörja min tunga, mina tankar, min mun och hela min själ med mitt modersmål samiskan. Och om jojken var ett språk vore det också mitt modersmål.”

Torsdag 24 februari kl. 12:00 & 18:00
Fredag 25 februari kl. 12:00

Längd: ca 60 min, mat serveras 30 – 45 min
före föreställningen

Pris:
250 kr inkl lunch:
24, 25 februari – Broccolisoppa med hembakt bröd, smör, stilla vatten, kaffe & kaka
295 kr inkl middag:
24 februari – Wallenbergare, gröna ärtor, brynt smör, rårörda lingon och potatispuré samt kågekaka, smör, stilla vatten, kaffe & kaka

Biljettsläpp 19 januari

    Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.