Lära med berättande
Digitala fortbildningsdagar om berättande som pedagogisk metod i alla lärande miljöer
Med genomgående höga betyg från våra deltagare har känner vi oss styrkta att sätta samman ytterligare ett paket med fortbildning där berättandet står i pedagogiskt fokus. Med anledning av den speciella situation vi just nu befinner oss i så kommer Lära med berättande 2021 att genomföras digitalt.
Programmet bjuder på inspirerande föreläsningar, goda exempel, praktiska workshops och idéskapande möten med andra lärare, pedagoger och utbildare. Ni möter nordisk expertis med perspektiv från universitet, klassrumsgolv och berättarvärld – teori och praktik i samspel.
Lära med berättande 2021 vänder sig till dig som arbetar med lärande inom förskola, grundskola, gymnasium, SFI, folkbildning eller i andra lärande miljöer – konferensen är aktuell på en generell nivå.
Konferensen arrangeras av Nordiskt Berättarcentrum, en avdelning på Västerbottensteatern.
ENG: Further education for pedagogues – Storytelling as an educational tool
Program 2021
ONSDAG 10 FEBRUARI
08:30-09:00 INCHECKNING/ TEKNISK KOLL
09:00-09:20 NORDISKT BERÄTTARCENTRUM
Robert Herrala inleder konferensen med inspiration och lägesrapport. Moderator presenterar det praktiska arrangemanget.
09:20-10:05 DEN SVÅRA BERÄTTELSEN
Mimesis Heidi Dahlsveen, Norge, berättare, författare och førstelektor vid Oslomet storyuniversitet.
Denna pedagogiska och performativa presentation bygger på Erasmus+KA2-projektet ”Common Ground Common future” och bygger på en hypotes om att alla berättelser innehåller ett socialt stigma. Genom exempel och övningar får deltagarna insikt i hur en berättelse fungerar och påverkar oss.
(Kaffepaus 10 min)
10:15-11:00 STORYTELLING TOOLBOX Veva Gerard, (BE), berättare och coach, FEST-medarbetare och utvecklare av modellen och verktygslådan.
Katty van Kerkhove (BE) nätverkssamordnare för FEST- Federation for European Storytelling.
En beskrivning av en nylanserad kompetensmodell – Storytelling in 8 Colours, en praktisk och pedagogisk verktygslåda för muntligt berättande. Ta del av hur den kan användas för att inspirera, förbättra, och utöka din kompetens som berättande lärare/pedagog. (Engelska).
(Bensträckare 5 min)
11:05-12:00 BERÄTTANDE SOM SOCIALT REDSKAP
Max Bremer, Finland, skådespelare, producent och regissör på Storysharing Universum, Helsingfors, berättar om projektet och metoderna kring Story Sharing Cafés. Vi får också prova på att medverka i ett digitalt berättarcafé.
12:00-13:00 Lunch
13:00-13:45 SPRÅKA SAMMAN OCH INTERAGERA
Om betydelsen av muntligt samtalande. Åsa Wedin, Högskolan Dalarna. Fil dr. i andraspråksforskning och professor i pedagogiskt arbete. Om talets betydelse för språkutveckling.
13:45-13:50 Paus
13:50 – 14:35 SAGOBYGDEN OCH SAGOMUSEET – LEVANDEGÖR DEN MUNTLIGA BERÄTTARTRADITIONEN
Mikael Thomasson, Ljungby/Kronoberg, berättarpedagog. En presentation av Sagobygden i Kronoberg. Sedan 30 år sprider och utvecklar man den muntliga berättartraditionen. Tre berättarpedagoger arbetar med främst barn och unga i förskolor, skolor och i kulturskolan. November 2018 uppmärksammades Sagobygden av Unesco. Föreläsningen innehåller bland annat praktiska tips på hur man kan arbeta med att:
Utveckla barn och ungas berättande.
Levnadsgöra platsens berättelser.
Använda det muntliga berättandet i värdegrundsarbetet.
14:35-14:50 Kaffepaus
14:50-15:10 FORTAELLETID – EN DIGITAL LÄRPORTAL FÖR HISTORIEBERÄTTANDE I GRUNDSKOLAN OCH BIBLIOTEK
Kasper Sørensen, Danmark, berättare och grundare av företaget Foraellekunsten samt producent på Words, en årlig berättarfestival i Helsingör. (Engelska)
15:10-15:40 DIALOG I BIKUPOR i Breakoutrooms
15:40 – 16:00 SUMMERING AV DAGEN
TORSDAG 11 FEBRUARI
08:30-09:00 INCHECKNING/ TEKNISK KOLL
09:00 – 12:00 FILMA MED MOBILEN
Mikael Sundkvist, driver P-town Production, stillbildsfotograf och filmare. En praktiskt workshop för dig som vill lära dig mer om hur du kan använda dig av din mobiltelefon för att dokumentera och dela med dig av dina berättelser samt hur du kan stötta andra i sitt digitala berättande. Workshopen kommer att varva teori och praktik och ge konkreta tips kring tex. komponering, ljud och ljus och olika sätt att redigera med mobilappar.
Praktiska övningar där vi lär oss använda mobilen, filma och redigera digitala projekt.
10-11 februari 2021
Sista bokningsdag 8 februari 2021
Deltagaravgifter:
Dag 1: 695 kr (föreläsningar och dialog)
Dag 2: 595 kr (workshop)
Paket dag 1 & 2: 995 kr