Gå direkt till textinnehållet

Musikrörelsen – Den Svenska Proggen

En Storytelling-Livedokumentär-Konsert om svenskt 70-tal.

Ur en politisk frustration och en önskan att göra världen bättre, och ur en musikalisk frustration och en vilja att skapa en egen musikkultur, växer i Sverige under 70-talet – med start i Gärdesfesterna 1970 – en rörelse som är unik: Musikrörelsen, även kallad den svenska proggen.

Vi gör en resa som startar med Hansson&Karlsson och kulminerar tio år senare med Tältprojektet. Däremellan får vi möta Pugh, Contact, Träd Gräs och Stenar, Bo Hansson, John Holm, Monica Törnell, Blå Tåget, Hoola Bandoola Band, Nationalteatern, Nynningen, Marie Selander, Kebnekajse, Samla Mammas Manna, Ola Magnell, Turid och många fler.

Vi följer hur nya alternativa oberoende skivbolag som Silence och MNW utmanar etablerade kommersiella bolag som Sonet och Metronome.

Vi får också följa hur en växande politisk dogmatism bidrar till att Musikrörelsen så småningom krackelerar.

Föreställningen framförs av musikern och storytellern Stig Jäderberg och består består av tre byggstenar som hela tiden avlöser varandra i ett varierat flow:

– Berättandet

– Visuella projektioner (liveklipp, intervjuklipp, bilder)

– Låtar som framförs med sång, akustisk gitarr, elgitarr och munspel

Ur en krönika i Gotlands Allehanda 14-07-25 om Stig Jäderbergs föreställning ”Neil Young’s Shakey Life” på Almedalsveckan 2014:

”Veckans bästa föresläsning…” ”…ett fantastiskt samspel mellan projektor, gitarr

och munspel…”

Ca 2,5 h inkl paus.

Pris: 125 kr.

Arrangör: Forum Museum Rönnskär och Nordiskt Berättarcentrum

En del av Berättarfestivalen.

    Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.