Gå direkt till textinnehållet

NÄR VÅR HERRE GJORDE BYGDSILJUM och allt det andra – UNDER BF

Hösten 2024 är spelmannen och berättaren Thomas Andersson tillbaka på Västerbottensteatern! ”När Vår Herre gjorde Bygdsiljum och allt det andra” är berättelsen om hur allt började och hur det kunde komma sig att det blev som det blev. Föreställningen följer delvis händelseförloppet i skapelseberättelsen men är förlagd i vår Västerbottniska verklighet. Under Berättarfestivalen har ni chansen att se denna eftertraktade pärla!

Föreställningen framförs i form av en folklig historia som det brukar berättas i vår del av världen. I den, mellan stjärnor, solar, månar, änglar, djävlar, gudar, människor, slätter och berg – finns plats för musik. Och såklart är den delvis skriven och framförd på bondska.
– I min världsbild kom inte världen till så som det står i bibelns Första Mosebok. Men när vår söndagsskolefröken hemma i Bygdsiljum berättade skapelseberättelsen på sitt livliga sätt, då var den sann. Man såg precis hur Vår Herre formade berg, åkrar och vattendrag med sin väldiga hand. Han for fram som en jättelik schakttraktor. Och det var inte i mellanöstern eller någon annanstans. Det var hemmavid. Och det var rena sanningen. Jag var 7 år och söndagsskolefröken hette Nancy Tjärnström, berättar Thomas Andersson.

Att åkrarna är tillkomna av mänsklig möda säger Thomas att han förstod så småningom. Och att han nu vill berätta den här historien som fullväxt säger han beror på en dragning åt fantasterier.

– Jag tror på evolutionen. Skapelseberättelsen anser jag dock vara en vacker, mäktig och poetisk historia – så länge man får göra som man vill vad gäller att tro på den. Och tack och lov så har vi religionsfrihet i vårt land.  Man kan alltså tro på evolutionen och vara öppen för andlighet samtidigt.

 

Thomas ser även att Gud i skapelseberättelsen troligen gav människan större ansvar än hon förtjänar och klarar av.

– Enligt skapelseberättelsen är människan en konstruktion av Vår Herre, en slags uppfinning. Men det var nog som att sätta bocken till trädgårdsmästare att människan tilldelades uppgiften att förvalta skapelsen. Eftersom vi nu är på god väg att utrota alla andra varelser och förstöra hela klotet, så måste man ställa frågan om det blev något fel i konstruktionen? Den frågan dryftas också i föreställningen, avrundar Thomas.

Manus: Thomas Andersson
Regi: Peter Enqvist
Dramaturg: Tora von Platen
Scenografi och kostym: Caroline Romare
Medverkande: Thomas Andersson
Affischbild: Lisalove Bäckman

Berättarföreställning

Lördag 19 oktober kl 19.00-20.00

Plats: Scen 2, Sara kulturhus

PRISER
Ordinarie: 305kr
Ung (tom 26 år)/student: 185kr
Längd: 1 tim

Biljetter släpps 11 september.

Arrangör: Västerbottensteatern

En del av Berättarfestivalen 2024

  1. Scen 2, Sara kulturhus

Bilder från föreställningen

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.