Gå direkt till textinnehållet

När Zinat kom till bygden

NÄR ZINAT KOM TILL BYGDEN

– EN STORSLAGEN SHOW I LITET FORMAT OM SOLIDARITET, ÖVERLEVNAD, OCH SÖKANDET EFTER ETT HEM.

 Vad får en att lämna sitt språk, sin kultur, sina nära – hela sin fasta punkt i tillvaron – för något helt nytt och okänt? I denna icke-polariserande hyllningssång till alla människor som  flytt berättar Zinat Pirzadeh historien om sin flykt från Iran, och det Sverige hon mötte.

I ett fridfullt litet samhälle i Norrland har en grupp människor från jordens alla hörn precis anlänt och tas emot av representanter från byn för att installeras i sitt nya hem – Jörns flyktingcenter. Bland dessa finns Zinat, en ung kvinna på flykt med sin tvåårige son. Hon har rymt från förtryckets Iran och ett våldsamt tvångsäktenskap. Nu söker hon lugn och trygghet. På förläggningen, som är som ett samhälle i miniatyr, jäser dock gamla motsättningar samtidigt som ny vänskap och oväntad kärlek spirar där man minst anar det.

Med ett intimt berättande, levande musik och rumsliga projektioner levandegör Zinat kvinnors utsatta läge i Iran då som nu, sin långa och svåra flykt, tiden på flyktingförläggningen och erfarenheterna av att vara papperslös i Västerbotten.

1991, då Zinat kommer till Sverige, är också året då Ny demokrati kommer in i svenska riksdagen, nazister härjar på gatorna, och islamofobin börjar breda ut sig i landet. Samtidigt finns hos många en stark känsla och praktik av alla människors lika värde och rätt till asyl.

Genom Zinats historia får vi ta del av en berättelse som också handlar om alla som upplevt flykt. Föreställningen är en icke-polariserande hyllningssång till de människor som idag ofta görs till syndabockar och används som slagträ i politiska spel.

I Zinats sällskap får vi skratta, gråta och tillsammans förundras över människans överlevnadskraft och potentialen som uppstår när människor ser varandra i ögonen och erkänner att allt är allas – skogarna, vägarna, berättelserna.

Pjäsen är baserad på samtal mellan dramatikern och regissören Nasim Aghili, som också kom till Sverige som flykting från Iran, och Zinat. Tillsammans har de gjort ett minnesarbete som både centrerar flyktingens erfarenheter och reflekterar över Sveriges potential i att vara en plats för solidaritet och människovärde.

På scenen tillsammans med Zinat finns musikerna Rostam Mirlashari och Amanda Lindgren, som har skapat nya arrangemang till svenska och iranska låtar som varit viktiga för Zinat – folkmusik, pop och visor om flykt, tröst och nya gemenskaper.

Bakom det sceniska konceptet står konstnärsduon aghili/karlsson, som i arbetet inspirerats av både svenskt och iranskt hantverk, liksom av landskap i Västerbotten och Mazandaran. Med sitt experimentella förhållningssätt ackompanjerar de Zinats starka berättelse med skulptur och video.

Zinat Pirzadeh är en prisbelönad iransk-svensk artist, författare, skådespelare, komiker, föreläsare och människorättskämpe. Hon är född i staden Sari i provinsen Mazandaran i norra Iran och var 2007 sommarpratare i Sveriges Radio P1 och 2021 vintervärd i P1.

Rostam Mirlashari är en sångare och artist från Baluchistan i sydöstra Iran. Han är utbildad på Musikhögskolan i Stockholm och mest känd som ”prinsen av Balochi-musik” och som sångare i multikulturella gruppen Golbang.

Amanda Lindgren är en multiinstrumentalist, kompositör och producent med rötter i Skellefteå. Hon driver Ljudinstitutet i Umeå och är medlem i grupperna Barnet, Lilla Parasit och Jeff Elliot.

aghili/karlsson är en konstnärsduo bestående av Nasim Aghili (konstnär, regissör, författare) och Björn Karlsson (konstnär, trädgårdsodlare) som arbetar med scenkonst och bildkonst. Duon gör bl a föreställningar, installationer och offentlig konst, gärna kollaborativt och ofta på en internationell arena.

Manus: Nasim Aghili och Zinat Pirzadeh
Regi: Nasim Aghili
Dramaturg: Tora von Platen
Scenografi och kostym: Björn Karlsson
Medverkande: Zinat Pirzadeh
Föreställningsmusiker: Rostam Mirlashari, Amanda Lindgren

PREMIÄR 25 OKTOBER 2025
Spelar i Skellefteå och på turné

Tid & plats

Längd: 2 h inkl paus

Priser

Ordinarie: 305kr
Ung (tom 26 år)/student: 185kr

Tillgänglighet

Rullstolsplatser – Finns på första raden (vid föreställningar på Sara kulturhus)

Hörslingor – Bärbara hörslingor finns att låna vid entrén (vid föreställningar på Sara kulturhus)

  1. Jörn Hotell