Gå direkt till textinnehållet

FILM OCH SAMTAL: DEMOKRATISKA ARKIVET

Demokratiska arkivet* presenterar starka berättelser om Västerbotten i film och podcast.

FILM: Västerbottens läns arbetsstugor
En dokumentärfilm om de hem för skolelever som ordnades på flera orter i Västerbottens inland under 1900-talets första hälft. Här bodde och arbetade barn från väglöst land under långa perioder, utan sina familjer, och många gånger utan möjlighet att åka hem under terminerna.

Historien och upplevelserna återges med stor skärpa i detaljerna. Förutom intervjuer bygger dokumentären på ett gediget arkivmaterial och -arbete som vi får veta mer om.

Medverkande: Susanne Odell, arkivarie, Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Petter Engman, fotograf, Västerbottens museum.

SAMTAL: Steppar-Jerkers brott i Österjörn
Berättelsen om Steppar-Jerker har sin utgångspunkt i en tragisk händelse som ägde rum i Österjörn 1935. Sedan sommaren 2021 finns den som True Crime följetong i podcastserien Livet i arkivet. Med hjälp av olika typer av arkivmaterial, inte minst tidningarnas rapportering, kommer lyssnaren nära de inblandade, platserna och tiden för brottet – men också den som lägger pusslet.

Samtalet kretsar kring vad verkliga brottsfall som genre kan ge men också kräver utifrån ett kulturhistoriskt och etiskt perspektiv. Vad får vi syn på i den nationella och lokala historien men också i vår egen tid? Och hur är det att jobba med ”bara” ljud för att förmedla en berättelse?

Medverkande: Marianne Folkedotter, berättarantikvarie, Västerbottens museum och Ola Nordebo, chefredaktör Västerbottens Kuriren. Samtalsledare: Robert Herrala, Nordiskt Berättarcentrum.


*Demokratiska arkivet är ett projekt där Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Västerbottens museum samarbetar i jakten på fler berättelser i arkiv och samlingar. Det presenteras så här:

”I projektet lyfter vi berättelser, med koppling till hela Västerbotten, för att öka kunskapen om och intresset för arkiv och samlingar. Genom att kombinera dokument från Folkrörelsearkivet med Västerbottens museums fotografier och föremål undersöks nya vägar för samarbete, för att nå en större publik.

Vi riktar oss till unga och utlandsfödda, eftersom vi har sett att dessa grupper är underrepresenterade som arkivanvändare och besökare. Andra som intresserar sig för kultur och historia är också vår målgrupp.

Projektets resa, och de fynd som görs, presenteras i en nystartad podcast och genom olika arrangemang. På sikt kommer de också till användning i nya basutställningar på Västerbottens museum.

I projektet arbetar arkivarier, pedagoger, historiker, etnologer och antikvarier vid Västerbottens museum och Folkrörelsearkivet i Västerbotten.”

Fri entré, men biljett krävs.
Plats måste intas senast 10 min innan föreställning, i annat fall kan platsen tilldelas annan.

Arr: Demokratiska arkivet och Nordiskt Berättarcentrum.

    Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.