Gå direkt till textinnehållet

Om teateravdelningen

Här skapas det scenkonst!
Vi ansvarar för innehållet, formen och den konstnärliga personal som gör våra föreställningar möjliga och magiska – såsom skådespelare, regissörer, dramatiker, scenografer, kostymörer, maskörer, kompositörer, koreografer, musiker och ljus- och ljuddesigners. Konstnärlig ledare är Bobo Lundén som jobbar tätt tillsammans med dramaturgen Tora von Platen. Vårt mål är att ha Sveriges mest välmående och kreativa konstnärliga personal.

Våra förutsättningar
Västerbottensteatern är en länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern producerar 4–5 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 400–500 föreställningar i Skellefteå, Umeå och på turné i regionen.
Teatern värnar om och tar avstamp i Västerbottens rika och levande tradition av berättande och 2018 blev Nordiskt Berättarcentrum en del av vår verksamhet.
Västerbottensteatern har också en unik spetskompetens i vår avdelning UngHästen som jobbar med teater som pedagogiskt verktyg i mellanstadiet, högstadiet och gymnasieskolan. 2020 fyllde vi 40 år som länsteater.
2022 flyttade vi in i det vackra helt nybyggda Sara Kulturhus där vi har två egna scener mitt i Skellefteå.

Konstnärligt råd och labb
Ett mål för oss är att den scenkonst som produceras hos oss ska upplevas som att den är skapad i Västerbotten av Västerbottensteatern – allt för att bidra till att göra Västerbotten till en ännu bättre plats att leva på.
Det är viktigt för oss med förankring – därför har vi ett konstnärligt råd där nästan all konstnärlig personal samt representanter från de andra avdelningarna träffas, samtalar och workshopar under fyra heldagar per år.
Vi försöker också ge upphovspersoner vi vill samarbeta med möjlighet att ”labba” – prova/utveckla en idé hos oss, för att undersöka om vi kan och vill ta den till produktionsbeslut. Det gör också att teaterns personal i ett tidigt skede får en bättre inblick i vad som kanske kommer att produceras i framtiden.

Temaår
För att ha något att studsa mot konstnärligt jobbar vi sedan 2020 med årsteman.

  • 2020 – Klassiker –  vi gjorde bl.a. nya versioner av Tre Systrar, Romeo & Julia och Kejsaren av Portugallien
  • 2021 – Västerbotten och tiden då västerbottningarna fick människovärde. Vi gjorde bl.a. edutainmentföreställningen ”Frihet, jämlikhet och nalta tro” samt hade världspremiär på PO Enquists ”Musikanternas uttåg”
  • 2022 – Identitet – Vi har bl.a. Norden-premiär på brittiska pjäsen ”Rotterdam” och premiär på den nyskrivna musikalen ”Wendy och Peter Pan” samt allåldersföreställningen ”Mira – flickan från långt borta”

Vill du jobba hos oss?
Vi ligger långt fram i vår planering och mycket av repertoaren för de kommande åren är redan lagd men vi träffar gärna scenkonstnärer som vill och kan tänka långsiktigt och som är nyfikna på att skapa stor konst utifrån Västerbottens fantastiska förutsättningar.

Sök till oss i synnerhet – inte i allmänhet.

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.