Tisdag 11/4 i Umeå – BAKOM KULISSERNA PÅ: ”HANDBOK FÖR HUSMÖDRAR”. Kom och träffa människorna bakom ”Handbok för husmödrar”, i ett samtal om hur föreställningen arbetats fram. Vilka visioner ligger bakom? Och vilka upptäckter och utmaningar har dykt upp efter vägen? Spännande både för dig som sett föreställningen och dig som ska se den! Tid: Ti 11/4 kl 18.00
Plats: Foajén utanför Studion, Umeå Folkets hus
Pris: Fri entré.
Medverkande: skådespelarensemblen och Johanna Salander, idé och regi.
Samtalsledare: Maria Åberg, Umeå Teaterförening
PRESSKLIPP
”När Västerbottensteatern gör teater av hemmafruns och hemarbetets moderna historia är det ett mästerligt verk vi får ta del av, när just de existentiella dimensionerna hela tiden vibrerar i undertexten – folkhemstidens politiska reformer, friktion mellan generationer, synen på vad som är ett arbete, vad som är ett liv. Allt får plats i det kvinnoliv vi får följa, inbjudna i den hemmasfär som utgör spelyta, intelligent utformad av Hanna Cecilia Wilén Lindkvist med publikplatser kring scenen för än tätare kontakt med både skådespelare och medpublik.
Kronologin och premissen för föreställningen är rak och tydlig: tre skådespelare i huvudrollens tre åldrar, tre tidsskeden i brytning mot varandra – men regissören Johanna Salander har tillsammans med manusförfattaren Camilla Blomqvist skapat en symfonisk och poetisk helhet, där tid och rum skiktas in i varandra och går både i tät dialog och klinch med varandra….
…vad Handbok för husmödrar så tydligt visar, är väl om något att det inte slutar – kvinnoliven lever i oss alla och är berättelser att väl förvalta. Samt; inte minst, att Västerbottensteatern med denna föreställning fortsätter stärka sin konstnärliga position.” – Sara Meidell, Västerbottens-Kuriren
”Med Annika Nordin, Sonja Lindblom och Malin Vispe, som Ester i tre olika åldrar, får vi något som är bortom skådespeleri. De ger manuset en nerv som nästan är smärtsam. Eller det är smärtsamt bra…. Musiken, rummet, kostymen och skådespelarna är ett med varandra. Johanna Salander har skickliggjort tre starka skådespelerskors enskilda karaktärer och fått ihop dem till en röst. Esters liv är inget tidsfördriv. Det är på riktigt…. Det här är ett berörande porträtt av och med kvinnor. Kort sagt, teatern när det är som bäst.” – Ingela Lekfalk, Norran
EN NÄRA BERÄTTELSE OM HEMARBETE, MODERSKAPETS VILLKOR, OMSORG OCH EN VÄNSKAP SOM ÖVERLEVER ALLT.
När Ester flyttar in i den nybyggda egnahemsvillan är huset rymligt och modernt, sjuttio kvadrat med både badrum och tvättstuga inomhus. Maken Gunnar tycker att de kan kosta på sig lite bekvämligheter, och snart ska deras första barn födas.
Tvärs över gatan bor Majken som ska åka på husmoderssemester och Gunhild som plockar bär för att tjäna ihop egna pengar till en frysbox. Många år senare då Ester levt ett helt liv i huset och snart ska flytta därifrån står hon plötsligt öga mot öga med den hon en gång var; den nittonåriga nyblivna mamman som försökte hitta sin plats i femtiotalets hemmafruideal och fyrtioåringen som går ensam om dagarna när dottern vuxit upp, som förstår att den omsorg hon ägnar hemmet inte värdesätts som innan och att hon nu förväntas söka sig ett arbete.
Handbok för husmödrar är en nyskriven pjäs som skildrar folkhemmets hemmafruliv med krusade örngottsband, fernissade golv och syjuntor. En nära berättelse om moderskapets villkor, om omsorg och en vänskap som överlever allt. Tre skådespelare som gestaltar samma roll i tre olika åldrar i en föreställning där det ofta osynliggjorda kvinnoarbetet, som handarbete och hushållsarbete, tar plats på scenen. Dramatikern Camilla Blomqvist och regissören Johanna Salander har närmat sig pjäsen bland annat genom research och intervjuer kring folkhemstiden i Skellefteå. Hanna Cecilia Lindkvist står för scenografin och Frida Johansson för den specialkomponerade musiken. I rollen som Ester ser vi Annika Nordin, Sonja Lindblom och Malin Vispe.
Fakta kring sittning och fika:
Scenografin är uppbyggd som ett rum i det stora scenrummet där publiken sitter runt scenen. Skådespelarna spelar alltså förställningen i mitten med publik på alla sidor. Föreställningen känns på så sätt intim och detta förstärks av att det bara finns plats för ca 90 personer i publiken per föreställning. Föreställningen avslutas med fika i spelsalen. Fikat ingår i biljettpriset.
TIPS på föreläsning!
RUTHS GARDEROB – EN MODEHISTORIA
Författarbesök av Ingela Bendt, måndag 13/3 kl 18:00.
HANDBOOK FOR HOUSEWIVES An intimate portrait of housework, motherhood, caring and a lasting friendship that overcomes everything. A newly written play where three actors play the same role but at three different ages, in a performance where the often invisible work, such as child care, needlework and housework, takes place on stage.
BAKOM KULISSERNA – SAMTAL MED DET KONSTNÄRLIGA TEAMET FÖR ”HANDBOK FÖR HUSMÖDRAR”
On 15/3 kl 18.00
Plats: Trappscenen, Sara kulturhus.
Pris: Fri entré.
Medverkande: Konstnärliga teamet.
Samtalsledare: Tora von Platen, dramaturg och dramatiker.
PREMIÄR 4/3 2023 PÅ SARA KULTURHUS
SPELPERIOD MARS – APRIL 2023
Längd: 1 tim 30 min utan paus. Därefter fika i salongen.
Priser: Ord.pris 355 kr, scenpasspris 315 kr, ungdom/student 215 kr. Fika efter föreställningen ingår i priset.
MANUS Camilla Blomqvist
IDÉ & REGI Johanna Salander
DRAMATURG Tora von Platen
SCENOGRAFI & KOSTYMDESIGN Hanna Cecilia Wilén Lindkvist
MASK- & PERUKDESIGN Helena Andersson
KOMPOSITÖR & LJUDDESIGN Frida Johansson
LJUSDESIGN Kin Isaksson
IROLLERNA Sonja Lindblom, Annika Nordin och Malin Vispe.
SCENTEKNIK, SCENOGRAFI, DEKOR OCH KOSTYM är producerade av teaterns tekniker & ateljépersonal samt Sara kulturhus tekniker.
FÖRESTÄLLNIGNSTEKNIKER Oskar Bergkvist, Catherine Crépault Wibe, Kin Isaksson, Jonas Åberg, Petter Ögren.
FÖRLAG Colombine Teaterförlag
AFFISCHBILD Lisalove Bäckman
PRESSBILDER Patrick Degerman
KONSTNÄRLIG LEDARE Bobo Lundén
VD & ANSVARIG UTGIVARE: Challa Gustavsson
Tack till:
– Katarina Åman, Skellefteå Museum.
– Folkrörelsearkivet i Västerbotten.
– husmodersföreningen Hem och Samhälle i Skellefteå.
– vår referensgrupp på repetitionerna.
– Theresa Eriksson, Karin Larsson, Matilda Kjellmor och Julia Jonsson.
Fikat efter föreställningarna i Skellefteå serveras av The Wood Hotel by Elite.
Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.