Gå direkt till textinnehållet

Handbok för husmödrar

Läs vårt pressmeddelande om föreställningen här

EN NÄRA BERÄTTELSE OM HEMARBETE, MODERSKAPETS VILLKOR, OMSORG OCH EN VÄNSKAP SOM ÖVERLEVER ALLT.

När Ester flyttar in i den nybyggda egnahemsvillan är huset rymligt och modernt, sjuttio kvadrat med både badrum och tvättstuga inomhus. Maken Gunnar tycker att de kan kosta på sig lite bekvämligheter, och snart ska deras första barn födas.

Tvärs över gatan bor Majken som ska åka på husmoderssemester och Gunhild som plockar bär för att tjäna ihop egna pengar till en frysbox. Många år senare då Ester levt ett helt liv i huset och snart ska flytta därifrån står hon plötsligt öga mot öga med den hon en gång var; den nittonåriga nyblivna mamman som försökte hitta sin plats i femtiotalets hemmafruideal och fyrtioåringen som går ensam om dagarna när dottern vuxit upp, som förstår att den omsorg hon ägnar hemmet inte värdesätts som innan och att hon nu förväntas söka sig ett arbete.

Handbok för husmödrar är en nyskriven pjäs som skildrar folkhemmets hemmafruliv med krusade örngottsband, fernissade golv och syjuntor. En nära berättelse om moderskapets villkor, om omsorg och en vänskap som överlever allt. Tre skådespelare som gestaltar samma roll i tre olika åldrar i en föreställning där det ofta osynliggjorda kvinnoarbetet, som handarbete och hushållsarbete, tar plats på scenen.

Dramatikern Camilla Blomqvist och regissören Johanna Salander har närmat sig pjäsen bland annat genom research och intervjuer kring folkhemstiden i Skellefteå. Hanna Cecilia Lindkvist står för scenografin och Frida Johansson för den specialkomponerade musiken. I rollen som Ester ser vi Annika Nordin, Sonja Lindblom och Malin Vispe.

Fakta kring sittning och fika:
Scenografin är uppbyggd som ett rum i det stora scenrummet där publiken sitter runt scenen. Skådespelarna spelar alltså förställningen i mitten med publik på alla sidor. Föreställningen känns på så sätt intim och detta förstärks av att det bara finns plats för ca 90 personer i publiken per föreställning. Föreställningen avslutas med fika i spelsalen. Fikat ingår i biljettpriset.

 

PREMIÄR 4/3 2023 PÅ SARA KULTURHUS
SPELPERIOD MARS – APRIL 2023

Längd: 1 tim 50 min inkl bensträckare. Därefter fika i salongen.
Priser: Boka-tidigt-pris tom 14 februari – 315 kr. Ord.pris 355 kr, scenpasspris 315 kr, ungdom/student 215 kr. Fika efter föreställningen ingår i priset.
Biljettsläpp 2 november 2022!

Manus: Camilla Blomqvist
Regi: Johanna Salander
Scenografi & kostym: Hanna Cecilia Lindkvist
Mask & peruk: Helena Andersson
Ljusdesign: Kin Isaksson
Komposition: Frida Johansson
Medverkande: Sonja Lindblom, Annika Nordin och Malin Vispe.

Affischbild: Lisalove Bäckman

 1. Sara kulturhus, Scen 2 - GENREP

  Köp Biljett
 2. Sara kulturhus, Scen 2 - PREMIÄR

  Köp Biljett
 3. Sara kulturhus, Scen 2

  Köp Biljett
 4. Sara kulturhus, Scen 2

  Köp Biljett
 5. Sara kulturhus, Scen 2

  Köp Biljett
Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.