Gå direkt till textinnehållet

Jag skulle då gå vid första slaget

En föreläs/ställning om våldsprocessen och mäns våld mot kvinnor med Matilda Kjellmor och Lena Stenvall.

Marit är förälskad, passionerat förälskad säger hon med ett skratt. Det här är mannen i hennes liv, han är som ingen annan, köpte till och med blommor på en torsdag!

Vi får följa minnet av Marits relation med en man som går från att vara drömmen till att bli mardrömmen. Hur det som började som en till synes oskyldig kommentar snabbt eskalerade in i ett allt mer destruktivt förhållande med våldet närvarande varje dag.


Matilda Kjellmor är skådespelare brinner för att berätta oberättade berättelser om kvinnors liv. Hon har tidigare bland annat skrivit och spelat i berättarföreställningen KvinnOrkan.

Lena Stenvall har lång erfarenhet och är van utbildare i ämnen som har med psykisk hälsa/ ohälsa och våld i nära relationer att göra. Hon har också under flera år som anställd behandlare vid psykiatriska kliniken arbetat med konsekvenser av trauma/ våldsutsatthet då hon mött kvinnor i behandling.

”I tystnad lever våldet – därför pratar vi.”

Medverkan, idé och manus: Lena Stenvall och Matilda Kjellmor
Regiöga: Theresa Eriksson och Sarah Appelberg
Scenografi- och kostymöga: Astrid Maya
Snickare: Johan Hellgren


Sedan premiären 2019 har föreläs/ställningen lovordats då den spelats för så väl offentlig publik som för arbetsgrupper inom bland annat offentlig sektor.​

Publikreaktioner efter Jag skulle då gå vid första slaget:
”Föreläs/ställningen har lyfts i många sammanhang efter
att vi såg den. Psykisk ohälsa är en stor andel av den ohälsa som vi har och kan vi fånga orsaker och försöka guida rätt så kan den psykiska hälsan förbättras. Därför tycker vi att föreläs/ställningen var en viktig del i personalarbetet.”
Anna Kaltenegger administrativ chef Arjeplog kommun.

​”Efter att jag sett Jag skulle då gå vid första slaget förstod jag att det var våld jag hade varit utsatt för. Tack för att ni ger alla utsatta en röst.”
Anonym i publiken

Föreläs/ställningen följs upp av ett eftersamtal.

Om våld
En undersökning från NATIONELLT CENTRUM FÖR KVINNOFRID och UPPSALA UNIVERSITET visar att var femte kvinna och var tjugonde man av de över 10 000 som undersökningen innefattade någon gång i sitt liv utsatts för allvarligt sexuellt våld. 14 procent av kvinnorna och 5 procent av männen hade som vuxna utsatts för fysiskt våld eller hot om fysiskt våld av en aktuell eller tidigare partner. 20 procent av kvinnorna och 8 procent av männen hade som vuxna utsatts för upprepat och systematiskt psykiskt våld av en aktuell eller tidigare partner.

De som utsatts för allvarligt våld uppgav i betydligt högre utsträckning än andra symtom på depression, riskbruk av alkohol och självskadebeteende någon gång i livet. Kroppsliga symtom som till exempel huvudvärk, smärta i axlar eller nacke, yrsel eller återkommande tarmbesvär var vanligare bland dem som utsatts för sexuellt våld jämfört med dem som inte utsatts.

 

Pris: 200 kr. Ungdom (tom 26 år)/stud: 150 kr.

Allt ev överskott går till Kvinnojouren.

Arrangör: Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern i samarbete med med Sensus, Rättighetscentrum Västerbotten och Män för kvinnofrid i Skellefteå.

    Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.