Gå direkt till textinnehållet

Kvinnors arbete för livet -en osynliggjord historia

I fokus för föreläsningen står tjugo kvinnor födda i början av förra seklet. De berättar om sina liv och villkor i parrelationer, barnafödande, hem- och yrkesliv, och om sin hälsa.

Kvinnornas berättelser speglas mot samhällsutvecklingen under 1900-talet och kvinnors livs- och arbetsvillkor idag. Trots stora förändringar kan mycket kännas igen. Det gäller inte minst kvinnors erfarenheter i parrelationer och i det barnafödande arbetet.

Det gäller också kvinnors ansvar för hushålls-, omsorgs-, och relationsarbete i hem och i offentlighet. Det är ett ansvar som inte räknats, eller räknas, som arbete men som är nödvändigt för alla människors välbefinnande och hälsa. Kvinnors egen hälsa var och är fortsatt beroende av självbestämmande över livsval, arbete, ekonomi och den egna kroppen.

Föreläsare

Annika Forssén är allmänläkare och docent vid Umeå universitet. Hon har tillsammans med Gunilla Carlstedt forskat om kvinnors arbete och hälsa och publicerat boken ”Arbete för livet”.

Fri entré men anmälan krävs till föreställningar i Kåge och Byske.

Anmälan Kåge: bibliotek.kage@skelleftea.se. Tel. 0910-715411

Anmälan Byske: bibliotek.byske@skelleftea.se. Tel.0910-740169

Arrangör: Kultur och Bibliotek

En del av Berättarfestivalen 2022.

    Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.