Gå direkt till textinnehållet

Utställningar på tema naturen av flera konstnärer

Flera konstnärer i en gemensam berättelse i form av utställningar och liveföreställningar.

För utställningen Ett Liv För Ett Liv har tre konstnärer inom tre olika fält vävt samman sina verk i en gemensam berättelse. Här får du vandra genom Västerbottens åtta årstider och genom renen uppleva dem med flera sinnen.

Eteriska akvareller av Frida Stensmar som väcker nyfikenheten och förundran. Musik och intim dialog av Francesca Vincentie med ljudinslag hämtade från den närliggande trakten. Vackra samiska hantverk skapade av Ingemar Israelsson. (Se utförligare presentation nedan.)

I samma lokal kan du också se utställningen Naturens mångfald, broderier och akvareller av Sanna Bergmark, samt fotoutställningen Naturvacker producerad av en anonym Instagramprofil.

Ha din mobil redo för QR-koderna som leder dig genom rummet.

Lyssna – titta – upplev!

Utställningarna har under festivalveckan öppet:
Månd-onsd   kl 12-18
Torsd-lörd kl 12-20
Sönd kl 12-15

Liveföreställningarna med musik och dialog med Francesca Vicentie, som är en del av Ett Liv För Ett Liv, spelas:
Månd kl 12
Tisd kl 14
Onsd kl 14
Lörd kl 19

INGEMAR ISRAELSSON – HANTVERK
Tidigt i ungdomsåren väcktes Ingemars intresse för det samiska hantverket då han växte upp i Björkvattendalen i Tärnafjällen.

Föremålen som han skapar är främst med traditionell sameslöjd som förebild och Ingemars specialitet är smäckra sydsamiska knivar och kosor. Han designar och tillverkar också moderna föremål, främst smycken och träarbeten.

Ingemar Israelsson har deltagit i många utställningar och hans slöjd finns i flera offentliga institutioner och museer. Han har även fått flera konstnärsstipendier. Vid sidan av Ingemars slöjdande bedriver han renskötsel i Svaipa sameby tillsammans med hans familj.

Inspirationen kommer från tidiga och samtida hantverkare i hembygden som med enkla redskap tillverkat vackra och funktionella föremål. Slöjdmaterialen kommer ifrån naturen och renen.

FRIDA STENSMAR – KONST
Frida Stensmar är illustratör och konstnär som får inspiration ifrån de Norrländska skogarna, där hon också är uppväxt. Hon arbetar med allt ifrån att illustrera barnböcker, grafisk formgivning, väggmålningar, workshops och allt där emellan. Digitalt eller analogt beroende på uppdrag, men oavsett vad så kan du ofta hitta en kludd eller ett stänk av akvarell. Det handgjorda och skapandet återfinns i alla hennes verk.

Inspirationen till de akvareller som visas på järnvägsstationen i Jörn är renen. Naturens gång. En glimt av liv i den stora, burriga skogen. Ett kalhygge som sveper förbi. Djur som finns, men kanske inte riktigt syns.

Om man inte stannar upp.
Stilla.
Väntan.
Längtan.
Ett liv. En familj. En skog. En korp. Ett möte. En död. Ett liv.

FRANCESCA VINCENTINE – TEXT & MUSIK
Sprungen ur folkmusik, RnB och pop i kombination med Västerbottens starka berättartradition, berör Francesca Vincentie allmänmänskliga teman på ett förtroligt vis. Med hennes intima röst och elektroakustiska musik vill hon överlappa olikheter, skapa förståelse människor emellan och en känsla av tillhörande.

Föreställningen är en vandring och en dialog mellan natur & djur, mellan ljus & mörker. Inspirationen kommer från tolkningar av Fridas akvareller, från renen och dess samklang med Västerbottens inland, berättat i toner & ord.

Fri entré, men begränsat antal platser.

Arrangör: Konstnärerna själva i samarbete med Ursinnig festival.

    Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.