Gå direkt till textinnehållet
Romeo & Julia

Romeo & Julia

HYLLAD SOMMARTEATER I VACKRA MEDLEFORSPARKEN SOMMAREN 2021.

Coronasäker sommarteater – Enligt direktiv som beräknas träda i kraft from 1 juni kan föreställningar för sittande publik utomhus genomföras för en publik om max 500. Vår sommarteater beräknas att spelas för max ca 150 personer/föreställning i vår gradäng som har 492 platser. Detta ger ett säkert avstånd mellan grupper som max får vara 4 personer. Skulle förställningarna bli inställda får du pengarna tillbaka. Blir du själv sjuk får du ett presentkort alt. en biljett till ett annat datum om möjligt.

Se nedan hur vi jobbar med att coronasäkra sommarteatern och arbetar för att du ska känna dig trygg att boka din biljett:

  • tidigt insläpp! Kom i tid för att undvika köbildning
  • Plats på biljett gäller ej. Personal på plats anvisar placering för att säkerställa trygga avstånd.
  • avstånd mellan publik vid insläpp och i läktare
  • fikapåsar som tas med vid insläpp och fikas på plats i läktaren eller i gräset i pausen – på så vis slipper vi onödig rörelse och trängsel. Förboka gärna! (Ett mindre antal fikapåsar går köpa på plats innan föreställningen börjar.)
  • du får tillbaka pengarna om föreställningar ställs in.
  • känner du dig det minsta sjuk vill vi att du stannar hemma. Du får då byta biljetten mot nytt datum om möjligt eller mot presentkort.

Hoppas vi ses i Verona!

 

TILL PRESSBILDER >>>

TILL PROGRAMBLAD >>>

Verona är tillbaka i Medleforsparken! Efter 2020 års kritikerrosade urpremiär bjuder vi sommaren 2021 återigen in publiken att drabbas av Romeo & Julia. Bobo Lundéns manus till klassikernas klassiker skapar både överraskningar och igenkänning.

I vår version är Romeo och Julia två vuxna, jämställda människor som möts och blir himlastormande kära. Språket och relationerna är respektfullt uppdaterade och fördjupade men originalberättelsens starka budskap känner vi alla igen – kärleken känner inga gränser.

Precis som Shakespeare leker vi med rim, rytm och form men vi spränger också in massor av nyskriven sång och musik – det blir musikteater från början till slut. Allt framfört av en handplockad, skönsjungande och dansant ensemble. Även om vi befinner oss i 1600-talets Verona i såväl scenografi som kostym så är musiken modern vilket ger en uppsättning som spänner över 400 år. Mitt i den västerbottniska sommaren bjuder vi in er till historiens mest älskade kärlekshistoria, fylld av skratt, lycka och sorg.

ENG: Shakespeare’s Romeo & Juliet is this year’s summer theatre. Experience laughter, love, joy and sorrow  in a two and a half hour long musical theatre performance in a beautiful outdoor setting. In Swedish.

Förhandsreportage:

SVT Västerbotten – Så spelar de intima scener – trots coronarisken

Recensioner

Västerbottens Kuriren:
Ingen uppsättning kunde således vara mer passande än den Romeo och Julia vi här bjuds – en deluxeversion av den mest frikostiga sort, lustfylld och generös i det mest livsbejakande avseendeScenrum och kostym är rena smycken och små scenhändelser i egen rätt, glimrande, bombastiska, maximalistiska och med en finstilt galenskap… 
…en nästan oanständig känsla av överdåd man serveras de välkoreograferade masscenerna: de väpnade striderna där inte minst Jacob Danielsson och Vilgot Paulsen briljerar som elegant framskurna sekonder
Mercutio och Tybalt.
– Greve Paris är till exempel en skrattfest i sig själv, underbart överspelad av Marina Gerorgescu… Sonja Lindblom gör här en paradroll som amman Johanna och utför uppdraget om lokal färgsättning exceptionellt elegant, medan David Åkerlund gör den ömmaste av handfallna fäder i sin tolkning av Herr Capulet i laddad dynamik med Susanne Sundqvist Bergkvist som lägger divans och matronans
hela tyngd i sin Fru Capulet.
Ana Stålhammar Stanišić gör en Julia som har både den vuxna kvinnans tyngdpunkt i världen och en flickstark upprorsenergi, medan Romeo i Adam Stanišić Stålhammars gestalt är modernt mångfacetterad med ett fysiskt skådespeleri som övertygar som en ung människa översvämmad och översvämmande av själva livet
en föreställning som är en stor seger. Även borträknat en egen uppskruvad sentimentalitet inför det stora i att åter få gå på teater, är det gripande att se ett teaterhus visa ett sådant starkt lagarbete.  Publikglädjen i att få följa en fast ensemble (och ja, slutligen måste förstås här en enastående Gunnar Eklund nämnas, med tydligt eget signum som både Herr Montague och Fader Lorenzo), här utbyggd med det fina i att som en konsekvens av C-våren, få se en större del av teaterns stab uppe på scen. En strålande vacker föreställning om kärlek i en tid där den behövs som mest – samtidigt en hyllning till själva teaterkonsten, de levande scenerna.  – Sara Meidell, Västerbottenskuriren

Norran
Extra allt, skimrande guld och storslagna sångnummer – Västerbottensteaterns ”Romeo och Julia” vågar känna alla stora känslor, och det är svårt att inte bli berörd av kärleksparets kemi.
…det är långt ifrån högtravande versmått, det är stort, det är bombastiskt, folkligt och lättillgängligt.
Kanske är det vad som fångar allra mest med ”Romeo och Julia” – där finns ingenting ljummet, ingenting som puttrar eller är lagom.
Det är befriande att Västerbottensteaterns Romeo och Julia tillåts vara kära på ett sätt som känns, ett sätt långt borta från dåtidens kyskhet och nutidens kyla. Och det är till stor del huvudrollsinnehavarnas förtjänst. Ana och Adam Stanišić Stålhammar tar sig an Romeo och Julia med sådan ömhet och kärlek att det är svårt att värja sig mot kemin. De gör två ikoniska roller till sina egna, där Romeo får vara djupsinnig och romantisk medan Julia är hårdare, skarpare men lika innerligt kär.Maria Wallin, Norran

Västerbottens Folkblad:
Laddad kärlek i en samtida tolkning. …ett smart grepp på Shakespeares klassiska kärleksdrama. För denna livfulla modernisering skapar trovärdighet. Speciellt i den respektfulla relationen mellan Romeo & Julia är det lätt att känna igen sig. Fjärran från dåtidens genuskonservatism kämpar både Ana Stålhammar Stanišić  och Adam Stanišić Stålhammar, med kraftfull skärpa, för sin kärlek. Att de framkallar en extra kännbar, laddad utstrålning mellan varandra på scenen kanske delvis bottnar i att de faktiskt är gifta, på riktigt.
Shakespeare skrev om de största frågorna kärlek, liv och död. I Västerbottensteaterns samtida uppsättning får dessa puls av en fullfjädrad ensemble som skickligt ställer den tidlösa frågan: Hur kan kärlek vara fel? Yvonne Rittvall, Västerbottens Folkblad

 

Nypremiär 16 juni 2021!
Spelperiod: 16/6 – 18/7 2021 (15/6 genrep)

Pris: Ord 310 kr, ungdom/stud 180 kr.

Längd: 2 tim 30 min inkl. paus


FÖRBOKA FIKAPÅSE!
Boka din fikapåse i samband med att du bokar biljett eller i efterhand om du missade detta. (Boka fikapåse i efterhand via Skellefteå Turistcenter eller Medlefors) Påsen får du på plats innan föreställningen börjar mot uppvisande av fikabiljett.

Coronaanpassat besök:
Vi säljer ett begränsat antal platser med stort avstånd.
Läs mer om Västerbottensteaterns coronaanpassningar här >>

Produktion

Manus och regi: Bobo Lundén fritt efter William Shakespeare
Scenografi: Astrid Maya
Mask & kostym: Helena Andersson
Musik: Bobo Lundén, Cay Nyqvist
Musikproducent: Arnaud Spicq
Sånginstudering: Susanne Sundqvist Bergkvist
Koreografi: Ana Stålhammar Stanišić
Stagefight koreografi: Jacob Danielsson och Adam Stanišić Stålhammar
Medverkande: Susanne Sundqvist Bergqvist, Jacob Danielsson, Gunnar Eklund, Stefan Ekström, Marina Georgescu, Johan Hellgren, Karin Larsson, Niklas Larsson Lirell, Sonja Lindblom, Elsa Lundbäck, Astrid Löfgren, Janna Nordell, Johanna Malmin, Monika Oskarsson, Vilgot Paulsen, Ana Stålhammar Stanišić, Adam Stanišić Stålhammar.
Produktion av scenteknik, scenografi, dekor och kostym: Teaterns ateljéer
Affischbild: LisaLove Bäckman
Pressbilder: Patrick Degerman
Grafisk form: Sofia Lindblom
Teknisk chef: Ronny Andersson
Konstnärlig ledare: Bobo Lundén
VD/Ansvarig utgivare: Fransesca Quartey

Tack till Norrlandsoperan för lånet av ljudsystem.

    Bilder från föreställningen

    Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.