Gå direkt till textinnehållet

Storsia berättar – Nordfinska evakueringen

Hösten 1944 flydde finska kvinnor och barn till norra Sverige. En del kom med tåg medan andra vandrade med boskap hela vägen från Finland.

Den finska regeringen var rädd att tyska soldater skulle bränna ner finska städer och byar, och beslöt därför att invånarna i norra Finland skulle lämna landet.

Med utgångspunkt i Storsia berättar Asta Burvall på Skellefteå museum om en flyktingkris från förr och vilka avtryck den gjort i Skelleftebygden.

Om Storsia berättar:

Under Berättarfestivalen finns museets personal på plats för att djupdyka ner i en särskild del av Storsia – Skellefteå museums lokalhistoriska utställning. Under veckan har du chansen att höra berättelser och ta del av bilder från olika delar av lokalhistorien – från dåtid till nutid. Ta chansen att utforska utställningen och lyssna till fler berättelser från historien på egen hand.

Fri entré.

Arrangör: Skellefteå museum

En del av Berättarfestivalen.

    Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.