Gå direkt till textinnehållet

Västerbottens­teatern 40 år

Kära Publik!

Ni vet väl om att Västerbottensteatern fyller 40 år i år – det vill vi fira 2020 ut!

Teater spelades i Skellefteå redan på 1800-talet, men det var först när Västerbottensensemblen bildades 1969 som man började pratade om att skapa en länsteater i Västerbotten. Det självklara valet hade egentligen varit länets residensstad Umeå, så som skett på många andra håll i Sverige, men när Umeå fick Norrlandsoperan var det flera starka röster som talade för att länsteatern skulle ligga i Skellefteå och så blev det. År 1980 blev Västerbottensteatern länsteater och 1984 flyttade vi i våra nuvarande lokaler samtidigt som vi fortsatte att vara hela regionens länsteater. I 40 år har vi år efter år turnerat i alla länets 15 kommuner och spelat i så väl större lokaler som de minsta bygdegårdarna. Även om vi varit stolta över vårt säte här i Skellefteå, så har länet alltid varit en självklar del av allt vi gjort och fortfarande gör.

Välkommen att ta del av vårt jubileumsår, ett klassikerår fyllt av skimrande starka berättelser. Klassiker som alla fått en liten knorr av något oväntat, något vi tror kommer att framkalla igenkänning och skratt och kanske tårar och hisnande känsla av vidunderlighet. Det finns fler som fyller år. UngHästen, Västerbottensteaterns prisade ungdomsavdelning, lämnar tonåren och fyller 20 år! Håll ögonen öppna för deras sprakande festförberedelser (jag säger bara Improviserad Melodifestival…) och andra spännande överraskningar!

Under dessa 40 år har Västerbottensteatern haft åtta olika chefer, som tillsammans med övrig personal alla har strävat efter att ge innevånarna i Västerbotten det bästa huset förmått och just det vill vi fortsätta att göra! Från oss alla på Västerbottensteatern till er alla, våra arrangörer och vår publik, tack för att ni följt med oss på resan under dessa 40 år. Vår önskan nu som då är att med allt det vi gör, göra Skellefteå och Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. Detta med fantastiska teaterupplevelser. Vi tror att det kommer att bli ett oförglömligt spelår!

Kom känn kraften!
Franseca Quartey, VD

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.