Gå direkt till textinnehållet

Fakta om oss

Teatern idag

Vi vill stadens stolthet och regionens kvartersteater. En mötesplats för alla, fylld med evenemang och föreställningar som öppnar dina sinnen och tar dig med in i teatermagin.

Västerbottensteatern är länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå men har också många besökare från Piteå och Luleå i Norrbotten. Teatern producerar 8-10 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 400-500 föreställningar i Skellefteå, Umeå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för över 30 000 personer.

Teatern har under senare år profilerat sig allt mer som en berättarteater där en årlig berättarfestival i Skellefteå utgör höjdpunkten.

Vår vision är; Västerbottensteatern – Stadens stolthet, Regionens kvartersteater

Varje sommar sedan 1988 har Västerbottensteatern spelat sommarteater i Skellefteå. Dessa föreställningar har byggt på engagemang från lokalt förankrade amatörskådespelare som kompletterat teaterns fasta ensemble och skapat möjligheter att göra stora, generösa, produktioner. År 2016 inkluderades även föreställningen ”En Julsaga” i ett sådant samarbete.

Västerbottensteatern har en unik spetskompetens i vår ungdomsinriktade avdelning UngHästen, som sedan 2004 jobbar med teater som pedagogiskt verktyg i högstadie- och gymnasieskolan.

I vårt utbud ingår också soppteater och efter-jobbet-program i Skellefteå och lunchteater i Umeå.

Västerbottensteatern kommer att få helt nya lokaler i Skellefteås nya Kulturhus som beräknas stå klart kring våren/sommaren 2021.

Organisation

Västerbottensteatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten till 60% och Skellefteå kommun till 40%. Teatern har en bolagsstyrelse, som består av politiskt utsedda representanter. Årsomsättningen är cirka 30 mkr. Västerbottensteatern är en regionteater som turnerar med föreställningar i och utanför länet.. Vi arbetar med resultat- och målstyrning och upprättar styrkort. Teatern har ett 40-tal anställda.

Teaterns ledning

Fransesca Quartey, teaterchef/VD
Ylva Öhlund Brännholm, administrativ chef
Malin Lundqvist, avdelningschef UngHästen
Bobo Lundén, konstnärlig ledare Teateravdelningen
Robert Herrala, avdelningsschef Nordiskt Berättarcentrum

Teaterns styrelse

Bolagets styrelse består av landstings- och kommunpolitiker samt arbetstagarrepresentanter.

Region Västerbotten 2019-2023

Styrelseledamöter
Martin Hedqvist, ordförande (S)
Torbjörn Häggmark (V)
Pär Berg (M)
Ann-Kristin Falkman ( C)

Ersättare
Suzanne Sellin (S)
Helen Maxe (S)
Lena Persson (L)
Rosalie Keller (S)

Skellefteå Kommun 2019-2023

Styrelseledamöter
Vicktoria Westerberg, vice ordförande (L)
Solweig Widmark-Andersson (S)
Magnus Nyström (S)

Ersättare
Emma Bygdemark (M)
Maja Lundström (S)
Ola Junkka (S)

Lekmannarevisorer Region Västerbotten 2019-2023

Ordinarie: Bert Öhlund
Ersättare: Inger-Ann Omma

Arbetstagarrepresentanter

Styrelseledamöter
Sofia Lindblom
Maria Asserud

Ersättare
Niklas Larsson Lirell
Nicklas Andersson


Lokaler

Teaterhuset i Skellefteå

Vår huvudscen är en s.k. Black Box (Svart låda). En Black Box är en teaterlokal som bygger på flexibilitet. Det innebär att golvet är höj och sänkbart, sittplatserna flyttbara så att man kan bygga olika scenrum (t. ex. det traditionella tittskåpet eller en arenascen med sittplatser runt om). Vår Black Box rymmer en publik på 150 personer.

Vi har också ett teatercafé med en liten scen där man kan äta eller fika under en föreställning. Cafét rymmer 60 personer.

Vi har även salen Blå rummet används för repetition och mindre uppsättningar, exempelvis barnteater. Här kan vi ta in 50 personer i publiken.

Övriga utrymmen

Teaterhuset i Skellefteå inrymmer även en kontorsdel för administration, en snickarverkstad, smedja, måleri/tapetserarateljé, sömnadsateljé med ett färgeri, ljud -och- ljusstudio och peruk/maskavdelning, loger och artistfoajé, konferensrum samt en liten lunchmatsal för personal. Vi har också ett kontor i Umeå där våra medarbetare sysslar med försäljning, marknadsföring och projektledning.

Scenfakta

Stora scenen / Black box
Spelyta
Bredd: 9,92m
Djup: 13,91m
Höjd: 4,15m
Salong 150 sittplatser

Caféscenen
Spelyta
Bredd: 5m
Djup: 3m
Höjd: 2,20m
60 sittplatser

 

Årsredovisningar

Årsredovisning 2019

Årsredovisning 2018

Årsredovisning 2017

Årsredovisning 2016

Årsredovisning 2015

 

 

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.