Gå direkt till textinnehållet

Frihet, jämlikhet och nalta tro

OM EN TID FYLLD AV KAMP OCH GEMENSKAP

Sverige kring slutet av 1800-talet. Befolkningen växer och svälten står återkommande för dörren. Människor lämnar byarna för de växande industrisamhällena i hopp om säker försörjning men möter misär och utnyttjande. Missnöjet med de eländiga livsvillkoren gror och folk samlas för att samtala, läsa och diskutera. Fram växer nya tankar – tankar om förändring och rättvisa.

I Frihet, jämlikhet och nalta tro får vi träffa några av människorna som gick i täten för en utveckling som gjorde Sverige till en demokrati. Här berättas om väckelsekristna Isak som motvilligt blir strejkledare, om Frigga vars skarpa tunga häcklar alla motståndare till kvinnlig rösträtt, om hur Bengt blir nykter och upptäcker litteraturens skönhet och om Maja-Lisa – själasörjaren som jagas av myndigheterna.

Välkommen till Västerbotten för hundra år sedan – en tid av umbäranden och djupa orättvisor men också av solidaritet, utveckling och framtidstro. På scenen står tre av Västerbottensteaterns skickliga skådespelare för att levandegöra galleriet av färgstarka personligheter från förra sekelskiftet. Det blir skratt, tårar och nya insikter i denna hyllning till de som gick före. Föreställningen bjuder förutom berättande på mycket live-musik och sång
– både traditionella låtar och nyskrivet.

Föreställningen spelas hösten 2021 och våren 2022. Se mer info till höger.

Se vår ONLINE-LÄSNING av ”Frihet, jämlikhet och nalta tro” 9/3 2021:

Premiär 10 sept 2021 i Burträsk. Spelas i Skellefteå hösten 2021.
Turnéperiod 24 jan – 13 april 2022.

Manus: Gunnar Eklund, Bobo Lundén,
Tora von Platen
Regiöga: Anna Pluck Söderling
Scenografi och kostym: Astrid Maya
Musik och arr: Mattias Kågström
Sångtexter och översättning:
Bobo Lundén
Idéuppslag och faktagranskning:
Tomas Johansson
Faktagranskning: Ulf Lundström
Medverkande: Gunnar Eklund, Mattias
Kågström, Sonja Lindblom
Fotograf: LisaLove Bäckman

Längd: ca 1 tim

Arrangörer köper föreställningen för turné 2022. Läs mer via länk nedan.

Bilder från föreställningen

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.