Gå direkt till textinnehållet

YEBO YES! – INSTÄLLT

PANTSULA – SNABBA FÖTTER SOM UPPROR MOT APARTHEID 

Med massiv energi, snabba fötter och råstyrka har dansstilen pantsula utvecklats till ett politiskt och socialt uttryck för den svarta befolkningen i de sydafrikanska kåkstäderna. I YEBO YES! levandegörs dansstilen och fortsätter bära dess historiska kraft ut på de svenska vägarna.     

Året var 1950, Sydafrika genomsyrades av rasåtskillnadspolitik och det politiska läget utvecklades snabbt till ett hot mot grundläggande mänskliga rättigheter. Hos den svarta lokalbefolkningen i kåkstäderna växte ett kraftigt missnöje fram och som svar på apartheidregeringens tvångsförflyttningar föddes dansstilen pantsula. Ett koreografiskt språk för att skapa en ny gemensam identitet för att uttrycka kritik och sprida medvetenhet. 

Den förtryckta befolkningen kunde genom dansen uttrycka sitt motstånd mot regimen. Med blixtsnabba steg över marken och intrikata, rytmiska fotarbeten demonstrerade dansarna för övermakten att de var både starka och fria. Att de hade sin egen stil och var färdiga att stå upp för sin kamp. Pantsulan blev snabbt inte bara en dansstil, utan ett språk och en livsstil. 

I föreställningen YEBO YES! möter vi fem dansare, Sibusiso, David och Gugu från Sydafrika som alla lever och andas Pantsula, samt svenska Theresa och Joanna, koreografer och grundare av Afia. Tillsammans visar de prov på en dans fylld av energi, glädje och kraft. Verkets elektroniska musik, tillsammans med dansarnas röster och rytmiska ljud fyller rummet med en progressiv känsla. Föreställningen är ett möte mellan freestyle- och pantsulakultur – ett verk där dansarna utforskar mötet mellan varandra och olika kulturella uttryck. 

Pantsula återberättar en historia som aldrig får falla i glömska. I YEBO YES! levandegörs dess inre kraft och i mötet med gruppens grund i street och freestyle skapas gemenskap och lekfullhet i en föreställning som stannar kvar i dig långt efter applåderna klingat ut. 


Föreställning i Skellefteå genomförs i samarbete med Norrlandsoperan via Dansnät Sverige. Del av satsningen Se Dans. 

Eng: With massive energy, fast feet and raw strength, the dance style pantsula has developed into a political and social expression for the black population in the South African shantytowns. In YEBO YES! the dance style is brought to life and conti-nues to carry its historical power out to the Swedish audience.


Afia är en ideell förening som har som mål att bredda utbudet av kulturuttryck i Sverige genom egenproducerade kulturarrangemang och scenkonst, främst med fokus på Afrikanska kulturella danser samt streetdance från den Afrikanska diasporan. Afia vill genom kultur sprida glädje, gemenskap, inspiration, kunskap och historia samt öppna upp för fler samarbetsmöjligheter mellan konstutövare. 

Föreningen drivs av Joanna Holewa Chrona och Theresa Gustavsson, vilka utgör en stark duo som varit aktiva inom streetdansscenen de senaste 10 åren. De har såväl battlat som skapat event och scenframträdanden. Med det gemensamma intresset för dans och kultur har de rest tillsammans till bland annat Senegal, Gabon och Sydafrika. De senaste fyra åren har de arrangerat festivalen “Afia Presents Pantsula” med inbjudna gäster från Sydafrika. YEBO YES! är föreningens första egenproducerande verk. 

Lördag 20 mars kl 19.00, Västerbottensteatern

Coronaanpassat besök:
Vi säljer ett begränsat antal platser i cafédukning med stort avstånd mellan platserna.
Läs mer om Västerbottensteaterns coronaanpassningar här >>

Ord pris: 200 kr inkl fika
Ungdom/stud: 130 kr inkl fika
Längd: ca 55 min

Medverkande
Konstnärliga ledare: Joanna Holewa Chrona, Theresa Gustavsson
Assisterande Pantsula koreograf: Sibusiso Mthembu
Dansare: Joanna Holewa Chrona, Theresa Gustavsson, Gugulethu Mofokeng, David MokaleSibusiso Mthembu
Musik: Yared Tilahun Cederlund
Ljus: Erik Wiedersheim-Paul
Samproduktion: Dansnät Sverige, Norrlandsoperan
Residens: Dansens Hus, Riksteatern, Vusi Art Projects (ZA)
Trailer: André Forsström
Foto: Zivanai Matangi
Fotoregi & editering: Noah Cohen
Längd: 55min

I samarbete med Norrlandsoperan via Dansnät Sverige. Del av satsningen Se Dans.

Biljetter släpps 20 januari
Biljettförsäljning: Tickster.com eller
Skellefteå Turistcenter, Trädgårdsgatan 7, tel. 0910-45 25 15. Öppettider: Måndag-fredag 10-18, lördag 11-15.

    Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.