Gå direkt till textinnehållet
Nordiskt Berättar­centrumEn del av Västerbottensteatern

Dorotea är Årets berättarkommun 2022/23

Nu är det klart. 
Dorotea blir Årets berättarkommun 2022/23. 
– Utnämningen kommer i rätt tid och vi hoppas att den ska innebära många möten, värdefulla stunder och möjlighet att växa, säger Linnea Johansson, kultur- och fritidschef på Dorotea kommun. 

Från och med hösten 2022 och ett år framåt tar Dorotea över berättarbudkaveln från Storuman som är nuvarande Årets berättarkommun. Dorotea ska då fyllas med berättande i en massa olika former. Något som kommer att lyfta hela kommunens kulturliv.
– Vi ser mycket fram emot att vara Årets berättarkommun, framförallt efter den tunga tid som varit i och med pandemin. Det innebär en chans att bevara kommunens historia och kulturarv, nutid och skapa inspiration till framtida utveckling, säger Linnea Johansson.

Många aktiviteter
Nu är avsikten att inspirera till att utöva muntligt berättande, öka berättandets betydelse och stärka den lokala utvecklingen. Årets berättarkommun arrangeras av Västerbottens museum och Nordiskt Berättarcentrum, en avdelning på Västerbottensteatern, i samarbete med Dorotea kommun. Under året ska de stimulera till olika aktiviteter, vilket i sin tur ska ske i samverkan med skolor, lokala föreningar, näringsliv och organisationer.

Ska engagera
Exakt hur programmet kommer att se ut och vilka aktiviteter som ska anordnas är inte klart än. Under våren träffas en arbetsgrupp för att planera verksamheten.
– Doroteaborna kommer att bjudas på en mängd fantastiska aktiviteter, både för unga och äldre. Till exempel i form av berättarkaféer, berättarworkshops och professionella scenframträdanden. Ett viktigt mål är att skapa en deltagarkultur och engagera människor i bygden att vara med i berättandet. Det är människorna som bor i och omkring Dorotea som bär på berättelserna, säger Robert Herrala, avdelningschef på Nordiskt Berättarcentrum.

Skapar stolthet
Marianne Folkedotter, berättarantikvarie på Västerbottens museum, förklarar att det är en spännande uppgift att anordna Årets berättarkommun.
– Ingen kommun är den andra lik och genom att aktivt jobba med det lokala berättandet som uttrycksform brukar det dyka upp både gamla berättelser och nya som ingen tidigare hört. Min erfarenhet från tidigare berättarår är att när vi får ta del av varandras berättelser och erfarenheter leder det till att vi känner både gemenskap och stolthet över den egna hemorten, och det vill vi bidra till.

Om Årets berättarkommun
– Arrangeras sedan 2010 av Västerbottens museum och Nordiskt Berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern, i samverkan med den kommun som nominerats och accepterat utnämningen samt lokala föreningar och organisationer.

– Utgångspunkten är utveckling baserad på en kombination av lokala förutsättningar och möjligheter samt stöd och resurser från regionala kulturinstitutioner.

– Avsikten är att stimulera till aktiviteter under hela året och att ge anledning till kontinuerlig samverkan mellan berättarkommuner i länet.

Kontakt:
Linnea Johansson, kultur- och fritidschef Dorotea kommun, tel: 0942-140 70
Marianne Folkedotter, berättarantikvarie Västerbottens museum, tel: 070-695 38 00
Robert Herrala, verksamhetschef Nordiskt Berättarcentrum, tel: 070-569 56 31

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.