Gå direkt till textinnehållet
Nordiskt Berättar­centrumEn del av Västerbottensteatern

Om Berättarcentrum

Ett resurscentrum för utveckling av berättarkonsten på den nordiska arenan

Nordiskt Berättarcentrum (NBC) verkar på den nordiska arenan, men även med kontakter i övriga berättarvärlden. Huvudsakliga verksamhetsområden är berättande som scenkonst och som pedagogisk metod. NBC arbetar även med nätverksskapande insatser och gränsöverskridande samarbeten inom områden som socialt engagemang och kulturarv.

Den enskilt största aktiviteten för NBC:s del är den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå som arrangeras i samverkan med en mängd lokala aktörer med evenemang i hela Skellefteå kommun. Festivalveckan genererar vanligtvis över 8000 besök på 130-160 programpunkter.

Andra återkommande aktiviteter är Årets berättarkommun, stipendiet Berättarkraft, workshops och kurser, Lära med berättande (fortbildning inom berättande som pedagogisk metod) samt praktiskt pedagogiskt arbete i framför allt skolor.

I samarbete med Umeå universitet är Nordiskt Berättarcentrum engagerade inom forskning om berättande ur ett tvärvetenskapligt perspektiv och i utveckling av utbildning.

På nordisk/baltisk nivå arbetar NBC bland annat med att utveckla nätverket Nordic Baltic Storytelling Meeting där samarbeten söks inom områden som exempelvis fortbildning och festivalsamarbete.

Varje människas berättelse är värd att lyssna på!

Organisation
Skellefteå kommun gav Västerbottensteatern uppdraget att 2018 etablera Nordiskt Berättarcentrum som en avdelning på teatern. Verksamheten har dessutom projektstöd från Region Västerbotten och Nordisk Kulturkontakt. Stipendiet Berättarkraft delas ut i samarbete med Skellefteå Kraft.

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.