Gå direkt till textinnehållet
Nordiskt Berättar­centrumEn del av Västerbottensteatern

Om Berättarcentrum

Varje människas berättelse är värd att lyssna på!

Nordiskt Berättarcentrum är ett resurscentrum för utveckling av berättarkonsten på den nordiska arenan.

Våra verksamhetsområden är muntligt berättande som:

Konstform – vi kallar det gärna sceniskt berättande. Exempel: Produktion/arrangerande av berättarföreställningar, berättarklubbar och den årliga nordiska Berättarfestivalen i Skellefteå med cirka 130 event och 8000-9500 besök. Workshops och fortbildning för både amatörer och professionella berättare/skådespelare.

Verktyg för att förmedla och levandegöra kulturhistoria. Exempel: I partnerskap med Västerbottens museum arrangeras årligen Årets berättarkommun där det lokala berättandet står i fokus. Utveckling av berättandet som pedagogisk metod i museibranschen.

Pedagogisk metod i alla lärande sammanhang. Exempel: Den årliga konferensen Lära med berättande som vänder sig till alla som arbetar med pedagogik.

Verktyg för socialt engagemang, som integration och språkinlärning. Exempel: Studiecirkeln Berättarrum, i samarbete med Museum Anna Nordlander och studieförbundet Sensus, där svenska och afghanska kvinnor och män möts i samtal och berättelser.

 

Samarbeten och nätverksutveckling
Vi arbetar med att utveckla nätverk och samarbeten på såväl lokal som nordisk nivå, även med kontakter i övriga berättarvärlden. Vi initierar och deltar i en kontinuerlig dialog med kollegor och nationella organisationer. Flera konkreta projekt på nordisk nivå utvecklas under 2020. I samarbete med Umeå universitet med flera är vi engagerade inom forskning om berättande ur ett tvärvetenskapligt perspektiv. Lokalt och regionalt sker ett nära samarbete med andra kulturinstitutioner, kommuner, föreningsliv och andra organisationer.

Organisation
Skellefteå kommun gav Västerbottensteatern uppdraget att 2018 etablera Nordiskt Berättarcentrum som en avdelning på teatern. Verksamheten har dessutom projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd. Stipendiet Berättarkraft delas ut i samarbete med Skellefteå Kraft.

Berättarcentrum har under 2020 ca 5 heltidstjänster fördelade på 6 personer.

Aktuella publika evenemang

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.