Gå direkt till textinnehållet
Nordiskt Berättar­centrumEn del av Västerbottensteatern
Skrattande barn i tidig skolålder

Skolprogram

Program för skola och förskola

Utvecklande och roliga berättar­aktiviteter för både elever och lärare

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Berättarworkshop för elever
Lustfyllda övningar för att inspirera och locka fram berättelser.
Arbeta med modet att berätta inför andra, att träna på att lyssna aktivt, att förstå berättelsens byggstenar och känna glädje, inspiration och lust till berättelser.

Vi kan erbjuda enstaka workshops eller en serie av träffar med specifika mål.
Detta är en ypperlig möjlighet för Skapande Skola-verksamhet.

– – – – – – – – – – –

Berättarworkshop för lärare
Här kan vi skräddarsy en workshop som passar skolan/arbetslaget. En möjlighet att som pedagog få fler verktyg i hur du kan arbeta med muntligt berättande med elever, på ett sätt som stärker gruppen, fantasin, språkutveckling, skrivutveckling mm. Det inspirerar också till ett aktivt lyssnande, ökad fantasi och föreställningsförmåga, väcker känslor och engagemang.

Som lärare/pedagog kan du vilja utveckla din egen förmåga att undervisa genom muntligt berättande. Vi går igenom vilka byggstenar en intressant berättelse bör ha, olika tekniker för hur en berättelse kan framföras, provar på olika typer av berättelser, m.m.

Skolans läroplan poängterar vikten med muntligt berättande och vi kan arbeta med en workshop som passar alla pedagoger, oavsett ämne.

– – – – – – – – – – –

 Berättarrazzia
En total överraskning för elever på er skola. Dörren till klassrummen slås upp under en helt vanlig lektion och en berättare kliver in, berättar en kort berättelse på ca 10 minuter och går sedan ut igen.
Plötsligt dyker nästa berättare upp, och sedan en till… Detta sker i flera klassrum samtidigt.

Under en dag får elever uppleva många olika berättelser. Detta kan med fördel ses som en igångsättare av ett berättarprojekt eller en temavecka.  Viktigast är att det blir en härlig upplevelse som inspirerar och berör. Vi erbjuder gärna berättarworkshops i samband med besöket på skolan.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Muntligt berättande i flerspråkiga klassrum

I dagens klassrum talas många olika språk. Genom muntligt berättande på flera språk stimuleras språkutvecklingen för eleverna. Det väcker nyfikenhet och intresse, främjar både gruppen och individens utveckling.  Vi arbetar med metoder där eleverna genom praktiska övningar berättar tillsammans, var och en på sitt modersmål. Vi lär ut grunderna i en berättelses uppbyggnad, testar kroppens och röstens betydelse i berättandet och undersöker olika former av berättelser.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Sagotält

Det var en gång… Kliv in i det gyllengula sagotältet och låt berättelserna ta dig med in i sagovärlden som tar dig till andra tider och andra rum. Där kan allt hända.

På 1990-talet skapades ett sagotält som dåvarande Barnkulturcentrumet Blå Hästen turnerade runt med. Otroligt många barn har lyssnat till sagor av alla de slag, lekt och sjungit sånger i detta tält! Vi är så glada att tältet numera finns hos oss på Nordiskt Berättarcentrum och vi ska göra vårt bästa att förvalta berättararvet som denna fantasirika boning bär med sig.

Vi kommer ut med ett portabelt sagotält som rymmer ca 20 barn, där vi berättar sagor för barn från 3 år och uppåt. Möjligheten finns också att arbeta med sagolek efteråt, en slags lekfull teaterform där barn och vuxna blir sagans alla karaktärer, vi bygger upp sagans miljöer med det vi har runt omkring oss och sedan leker vi sagan tillsammans från början till slut.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Sagostunder

Vi bjuder in till sagostund! Vill ni komma och besöka oss på Sara Kulturhus, eller ska vi hälsa på hos er? Det bestämmer ni! Vi skapar en mysig miljö där det är bekvämt att slå sig ner en stund och ta del av sagans fantasifulla värld. Vi anpassar oss gärna om ni önskar sagor på särskilda teman. Från 3 år och uppåt.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Sagolik sagolek

Upplev sagan med alla sinnen! En lekfull stund där barnen först lyssnar till en saga. Därefter bygger vi upp sagans miljö i rummet med enkla medel och alla får välja att vara den karaktär de önskar. Sen leker vi sagan tillsammans, från början till slut.

Intresserad? Kontakta oss för mer information.

Tid, plats, kostnader m m enligt överenskommelse.

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.